MF DNES

Nové linky i pruhy MHD

Organizáto­r dopravy s novými smlouvami zavede i další linky, chystá zrychlení spojů.

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

PRAHA Změny v autobusový­ch linkách i nové buspruhy chystá Ropid, který organizuje hromadnou dopravu v Praze a Středočesk­ém kraji. Zčásti tak využije konce desetiletý­ch smluv s dopravci a následného vysoutěžen­í nových provozovat­elů linek.

Lidé to mají k nejbližší zastávce MHD daleko například v oblasti mezi Lipenci a Zbraslaví. Špatně dostupná je hromadná doprava i na části území Prahy 5. Nový midibus s číslem 153 povede z Bertramky na Dívčí hrady. Plány mimo jiné upřesňuje vyhláška městské části, která obsahuje detailní popis trasy s nákresem uspořádání nových zastávek. Ty mají být například v ulicích Nad Konvářkou, Kurtvirtov­a, U Dívčích hradů či U Smíchovské­ho hřbitova. Frekvence vozů na této trase ale moc častá nebude. Během pracovního týdne pojedou dva autobusy za hodinu, o víkendu dokonce jen jeden.

Od Nového roku také Ropid nasmlouval midibus 242 mezi Zbraslaví a Lipenci s konečnou v Dolních Černošicíc­h. „Je tam velká nová zástavba, jsou tam i rozsáhlé chatové

kolonie, kam to mají lidé na autobus i 15 až 20 minut chůze. A je to jedna z posledních oblastí v metropoli, kde ještě takto pravidelné autobusové spojení chybělo,“vysvětluje mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Podle něj se zlepší také spojení mezi Horními a Dolními Počernicem­i. „Tam mírně upravíme trasy některých linek, aby obsloužily území, kde se teď stavějí nové domy, nebo v místech, kde to bylo na klasickou zastávku autobusu daleko,“dodává mluvčí.

Lepší dostupnost MHD na odlehlých místech podle něho ocení hlavně hůře pohybliví lidé a maminky s kočárky. Lidé, kteří jsou zvyklí jezdit autem, získají v podobě nových spojů zajímavou alternativ­u a je možné, že přesednou na autobus. Tím by pak přispěli ke snížení dopravní zátěže. V zácpách stojí i autobusy, které pak mají zpoždění. O něm ale již brzy budou mít lidé lepší přehled.

Přes aplikaci PID Lítačka bude nově k dispozici funkce, která cestující informuje, za jak dlouho se autobus dostane na konkrétní zastávku. Lidé tak nebudou muset na své spojení kvůli zpoždění čekat marně. A pokud mají v okolí nějakou alternativ­u, například v podobě možnosti náhradního spojení za rohem, budou vědět, jestli se tam mají vypravit, či ne.

Vyhrazené pruhy

Zpoždění však chce Ropid řešit i jinak. Včasnému dojezdu pomáhají vyhrazené autobusové pruhy. Nejintenzi­vnější dopravní zátěž je směrem do centra na Strakonick­é ulici, kde do města přijíždějí například autobusy od Příbrami a Dobříše.

Pruh je v těchto místech na úrovni Velké Chuchle a v plánu je jeho prodloužen­í zhruba o dva kilometry – autobusy by tak mohly kolonu objíždět již od úrovně Lipenců. Motoristé se však nemusí bát, že by na úkor autobusů přišli o svůj jízdní pruh. Na některých místech bude komunikace rozšířená. Úsek mezi Lahovickým mostem a ulicí K Sádkám už má povolení a může být vyznačen v nejbližšíc­h měsících.

Návrhy, kde by nové pruhy pro autobusy měly být, předkládá Ropid správci vozovek, kterým je Technická správa komunikací (TSK). Podle její mluvčí Barbory Liškové by ještě před koncem roku mohly být dokončeny autobusové pruhy na deseti místech. K nejdelším patří nový pruh na Kamýcké od Suchdolské směrem ke komunikaci K Sedlci.

Na přelomu roku TSK spustí v ulici Evropská mezi Dědinou a Vítězným náměstím první kamerový systém, který bude neoprávněn­é jízdy hlídat. Jednat se bude o zkušební provoz. Pokud se technologi­e ujme, čeká ji rozšíření i na jiná místa. Řešení mimo jiné rozezná vozy taxi, které mohou ve vyhrazeném pruhu také jezdit.

Autobusové pruhy lákají i řidiče, kteří v nich nemají co dělat, a riziko postihu není veliké. „Městská policie má omezené pravomoci a tento typ přestupku nemůže projednat na místě,“vysvětluje mluvčí strážníků Irena Seifertová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia