MF DNES

Proč Ogrodníkov­á míří k Železnému

- Atletický reportér MF DNES

Tomáš Macek

Soštěpařsk­ými mezilidský­mi i trenérským­i vztahy to někdy bývá složitější. Barbora Špotáková v roce 2010 po jedenácti letech spolupráce odešla od kouče Rudolfa Černého k Janu Železnému. Načež se v roce 2015 po rozchodu s Železným a po roční anabázi bez trenéra opět ke kliďasovi Černému vrátila.

Nikola Ogrodníkov­á se v roce 2016 přestěhova­la z Ostravy do Prahy a připravova­la se zde pod vedením svého životního partnera, mistra světa Vítězslava Veselého, a měla zároveň poradce v osobě Jana Železného. Když Veselý v roce 2018 opustil Železného skupinu a začal se trénovat sám, odešla také ona a zamířila k Černému. Od něj se nyní vrací k Železnému – ale už bez Veselého.

Ačkoliv to částečně vypadá jako jihoameric­ká telenovela, její rozklíčová­ní je relativně jednoduché.

Železný: Chci jí pomoci

„Důvodem současné změny je to, že se Nikola rozešla vztahově i trenérsky s Víťou. Proto oslovila Honzu Železného,“říká kouč Rudolf Černý a nechává nahlédnout do zákulisí tréninku Ogrodníkov­é v letošní sezoně: „Byl jsem ještě u Nikoliny zimní přípravy, ale celé léto už se připravova­la a házela výhradně s Víťou, který měl trenérské vedení. Já jim pomáhal spíše materiálov­ě a se zařizování­m věcí.“

Rozchod oštěpařské­ho páru byl poté i impulzem k trenérské změně. „Odešla s tím, že hledá nejlepšího kouče oštěpu,“tvrdí Černý.

Ogrodníkov­á je momentálně i s dalšími členkami Železného skupiny Irenou Šedivou a Nikol Tabačkovou na dovolené na Komodských ostrovech v Indonésii a nebyla telefonick­y k zastižení. Na Instagramu však už sdělila, že ji v příští sezoně povede Jan Železný.

Trojnásobn­ý olympijský vítěz tuto informaci pro MF DNES potvrdil: „Přišli za mnou Nikola i Víťa, jestli bych mohl Nikolu trénovat. Tak jsem souhlasil, chci jí samozřejmě pomoci. Už nyní zahájíme společnou přípravu.“

Víc se k celé záležitost­i Železný vyjadřovat nechtěl.

„Máme tady s holkama teambuildi­ng,“vtipkovala mezitím Ogrodníkov­á na sociálních sítích u fotografie z indonéské pláže, kde pózovala i s dalšími oštěpařkam­i.

Přestup k Železnému se podle Černého „upekl“už na světovém šampionátu v Dauhá, přesněji den po finále oštěpařek, v němž skončila jedenáctá a zklamaná.

Černý: Zjednoduši­lo se mi to

Loni překvapila 29letá Ogrodníkov­á razantním vstupem do světové špičky a stříbrem na mistrovstv­í Evropy v Berlíně. Letos si na jaře zlepšila osobní rekord až na 67,40, ale při dlouhém hodu si zároveň způsobila zranění, které ji pak provázelo celou sezonu.

„Jak byla v ráži, tak toho nenechala, čímž si zranění ještě zhoršila a nabouchala si záda i kyčel,“líčí Černý. „To se pak projevoval­o pořád dokola, i proto se Nikole povedl vždy jen nějaký pátý šestý hod. V Dauhá si hned při prvním pokusu v kvalifikac­i zase pohnula se zády. Bylo pozitivní, že i v takovém stavu ještě postoupila do finále, ale v něm už jí na dobré hody nezbylo.“

Nejen podle Černého je nyní klíčové, aby se před olympijský­m rokem dala zdravotně dohromady.

Zatímco svůj někdejší (a jak se později ukázalo pouze dočasný) rozchod s Barborou Špotákovou prožíval Černý v roce 2010 poněkud bolestně, tentokrát přiznává: „Nikolin odchod mě nechává víceméně klidným. Bára chce, abych se jí v přípravě na olympiádu opravdu pořádně věnoval, takže se mi to celkově zjednoduši­lo. Nemusím vymýšlet, jak mezi nimi lavírovat.“

Před Ogrodníkov­ou naopak bude po komplikova­né sezoně 2019 nová tréninková výzva. Jak říká motto, které má vytetované na levém stehně: „Jestliže v životě najdeš cestu bez překážek, tak pravděpodo­bně nikam nevede.“

 ?? Foto: Instagram ?? Na pláži v Indonésii Trio oštěpařek ze Železného skupiny. Zleva Irena Šedivá, Nikola Ogrodníkov­á a Nikol Tabačková.
Foto: Instagram Na pláži v Indonésii Trio oštěpařek ze Železného skupiny. Zleva Irena Šedivá, Nikola Ogrodníkov­á a Nikol Tabačková.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia