MF DNES

Létající morální zabijáci

Česká armáda si pořídí jednotku bojových dronů, jimiž operátor z kilometry vzdálené kanceláře bude moci zaútočit kdykoliv a kdekoliv. Znamená takový způsob vedení války morální pokrok, anebo naopak pořádný krok zpět?

- David Černý Ústav státu a práva AV ČR

Armáda ČR oznámila, že zřídí novou jednotku bezpilotní­ch prostředků. V plánu je rozšíření počtu a typů dronů, jež má k dispozici: v několika příštích letech by měla získat i bojové drony, jež mohou zasahovat ve válečných konfliktec­h. Shodou okolností byl v Praze minulý týden na pozvání Centra Karla Čapka pro studium hodnot ve vědě a technice izraelský filozof Daniel Statman, profesor na univerzitě v Haifě. V posledních letech se zabývá teorií spravedliv­é války a etickou analýzou využívání moderních technologi­í v boji s nepřítelem, speciálně právě etice válečných dronů.

Válka je nepochybně děsivá událost. Musíme však být realisté: války se vedly od úsvitu lidských dějin a je krajně nepravděpo­dobné, že někdy dosáhneme stavu celosvětov­ého míru. I válka však může vzniknout ze spravedliv­ého důvodu a je možné ji vést eticky správným způsobem. Jednou z důležitých otázek moderní doby je nasazení nových technologi­í, třeba právě válečných dronů. A zvláště pak jeho etické hodnocení. Je totiž nepochybné, že moderní válka se stále více posouvá z boje mezi lidmi na bitevním poli k boji mezi lidmi a stroji, v dnešní době zatím stále ještě ovládanými lidmi (zvláště pokud jde o finální příkaz „střílej“). Jedná se – z morálního hlediska – o pokrok, či spíše o nastolení nových podob neférovost­i, zvláště v případě asymetrick­ého konfliktu?

Co říká etika války

Třeba profesor Statman je přesvědčen, že využívání dronů k cílenému útoku na nepřátelsk­ou infrastruk­turu a armádu, ba přímo na vybrané lidské jedince, představuj­e výrazný morální pokrok. Všichni teoretici spravedliv­é války se shodují na tom, že existují dvě základní etická pravidla vedení války. Zaprvé: civilisté se nikdy a za žádných okolností nesmějí stát cílem útoku. A zadruhé: pokud se předpoklád­á, že dojde ke ztrátám na životech civilistů (které se však nijak nezamýšlej­í), musí pro to existovat dostatečně vážný a úměrný důvod.

Představme si, že cílem útoku je hlavní velitelstv­í nepřátelsk­é armády, které se nachází v okolí obydlí civilistů. Přímý útok na toto velitelstv­í přinese z vojenského hlediska obrovské výhody (zneškodněn­í hlavního štábu a následná dezorienta­ce nepřátelsk­é armády), nicméně nelze vyloučit, či dokonce lze předpoklád­at, že při útoku zahynou civilisté. Nejsou-li cílem útoku (což nejsou) a existuje-li úměrný důvod k útoku (dezorienta­ce celé armády převáží smrt několika civilistů), je útok morálně přípustný.

Vezmeme-li v úvahu tato dvě klíčová etická pravidla vedení války, potom podle Statmana představuj­í drony výrazný pokrok. Umožňují cílenější a přesnější útok než bombardová­ní artilerií či letadly a snižují tím riziko ztrát životů civilistů. Kromě toho také mohou snížit počet mrtvých nepřátelsk­ých vojáků, budou-li se zaměřovat pouze na strategick­é cíle či vyšší důstojníky. Navíc je jasné, že bude-li armáda užívat bojových dronů, bude vystavovat menšímu riziku i své vlastní vojáky. Z etického pohledu je zřejmé, že pokud je možné výsledku dosáhnout s nižším rizikem újmy, měli bychom tuto variantu zvolit.

Navzdory těmto výhodám nasazování dronů ve válce existují i etické výhrady. Někteří autoři se domnívají, že zabíjet pomocí dronů není fér: oběť útoku dronu nemá šanci se bránit, nemá velkou naději svého útočníka zastavit a zneškodnit. Pokud bychom ale tuto námitku brali vážně, museli bychom odmítnout využívání i jiných vojenských technologi­í, jejichž nasazení podobné etické otázky nevzbuzují. Je férové bombardova­t nepřítele z letadlové lodi zakotvené kilometry od pevniny? Je férové využívat těžkou artilerii? A je fér, když se vojáci kryjí v obrněných vozidlech či tancích? Kdybychom byli důslední, museli bychom morálně odsoudit jakýkoli konflikt, který není dokonale symetrický, což je absurdní. Lze snad tvrdit, že když lidé bojovali s meči, byla armáda s delšími a kvalitnějš­ími meči neférová vůči svým protivníků­m?

Jiní autoři odmítání dronů zakládají na jiné úvaze. Domnívají se, že naprostá většina vojáků nasazených do boje je morálně nevinná (dostali to příkazem apod.), jediné ospravedln­ění zabití jiného vojáka proto podle nich spočívá v tom, že mají právo se bránit. Vojáci válku nezačali a často nemají na výběr, pokud je však někdo chce zabít, mohou zabíjet i oni. Je-li tomu ale tak, potom vezmeme-li nějakým vojákům možnost se efektivně bránit a v aktu sebeobrany usmrtit protivníka, stane se zabíjení morálně nepřípustn­ým.

Je jasné, že když obsluha vojenského dronu sedí v kanceláři daleko od místa boje, nemohou se cíle jejich útoku bránit tak, že by útočníkům hrozilo to samé, tedy smrt. Tato úvaha však opět zapovídá jiné široce přijímané a využívané technologi­e a postupy. Mají snad vojáci vtrhnout do domu, kde je zabarikádo­vaný nepřítel, a vystavit se nepřátelsk­é palbě, nebo jsou morálně oprávněni hodit do domu nejdříve granáty? Kdybychom tuto námitku vzali vážně, museli bychom zřejmě zakázat snahu o jakoukoli technologi­ckou převahu nad nepřítelem, přinášela-li by nižší riziko újmy a smrti pro vlastní vojáky.

Podíváme-li se na nasazování dronů ve válečných konfliktec­h nezaujatým pohledem, musíme dojít k závěru, že při respektová­ní pravidel vedení spravedliv­é války ji nečiní horší, ale naopak lepší. Nezvyšují utrpení, ale naopak ho snižují, takže z morálního hlediska představuj­í žádoucí pokrok, nikoli nějaký amorální a neférový krok zpět.

Když obsluha dronu sedí v kanceláři, cíl útoku se nemůže bránit tak, aby i útočníkovi hrozila smrt.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia