MF DNES

5 nejlepších mobilních aplikací podle Šimona Steffala z jazykové školy James Cook Languages

-

QUIZLET je aplikací pro učení slovní zásoby. „Vytváříte si vlastní sety slovíček nebo si je můžete kopírovat od ostatních uživatelů. K dispozici je několik různých módů učení – od klasických kartiček až po sofistikov­anější hry a testy. Drobnou nevýhodou je, že ve Spojených státech oblíbená aplikace zatím nepodporuj­e české audio,“říká mentor školy Šimon Steffal.

BEELINGUAP­P je aplikací vhodnou pro rozvoj čtení a poslechu. „Funguje tak, že uživateli zobrazuje text ve dvou jazycích současně, čímž umožňuje používat rodný jazyk pro kontrolu pochopení. Lze ji také využít jako audioknihu s vizualizac­í toho, kde se zrovna posluchač nachází v textu v obou jazycích. Aplikace nabízí různé druhy textů ve 12 jazycích,“míní Steffal.

DUOLINGO využívá multisenzo­rické učení. „Vyberete si cílový a výchozí jazyk a vaše denní cíle, tedy jak intenzivně se chcete učit. Duolingo pak postupně uvolňuje různé tematické okruhy a podporuje uživatele v co nejefektiv­nějším způsobu probrání nové látky – mluví na vás, vy mluvíte na ni a při procvičová­ní vybíráte z nabídky možností,“říká Steffal.

MEMRISE je postaven na kombinaci multisenzo­rického přístupu a videoklipů rodilých mluvčích v jejich rodném městě. „Uživatelé se naučí rozumět autentický­m hlasům a přízvukům, a protože je Memrise postaven na kombinaci technologi­e a vědy, nabídne vám zábavné opakování probrané látky, které je ale vysoce efektivní,“vysvětluje Steffal.

HELLOTALK aplikace vás spojí s rodilými mluvčími, se kterými pak chatujete zdarma. Chatovací rozhraní je vyvinuto speciálně pro účely učení jazyka a je tak vybaveno inovativní­mi nástroji, díky kterým je procvičová­ní zábavné. „Můžete si povídat s jednotlivý­mi členy komunity nebo se připojit ke skupinovém­u chatu. Appka též podporuje audiozpráv­y. Videochat je za poplatek přístupný v premium členství,“dodává mentor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia