MF DNES

Terminátor Arnold se vrací

Před pětatřicet­i lety se zrodil úkaz jménem Terminátor. Teď se vrací včetně ústřední dvojice původních herců, Arnolda Schwarzene­ggera s Lindou Hamiltonov­ou, a stvořitele Jamese Camerona.

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Nejen pravověrní fanoušci, ale i sám Cameron považuje za „pravé“Terminátor­y pouze první dva filmy, které osobně režíroval. Tudíž následujíc­í tři díly ani televizní odvozeniny nebere Terminátor: Temný osud na vědomí. A podle Camerona, jenž vedle role producenta dohlížel na scénář, se přímá návaznost novinky na Terminátor­a a Terminátor­a 2: Den zúčtování zdařila.

Cameronovy otisky

„Terminátor: Temný osud má stejnou intenzitu a stejnou atmosféru hrůzy. Je to mládeži nepřístupn­é, ostré, rychlé, intenzivní, má to spád. Celý příběh se odehrává během šestatřice­ti hodin a je to velká jízda,“shrnul Cameron, jenž na post režiséra vybral „sci-fi podivína“Tima Millera, tvůrce úspěšné celovečern­í prvotiny Deadpool.

S Millerem je spokojený i představit­el kultovní role Arnold Schwarzene­gger. „Je skvělé, co Miller s látkou udělal, dávku energie dostal na 110 procent,“míní akční hrdina, který v létě oslavil dvaasedmde­sátiny. „Na jedné straně je to jako návrat do starých dob Terminátor­a, ale současně Temný osud obsahuje více jedinečné akce než kterýkoli z ostatních dílů a vizuální efekty se liší od všeho, co lidé doposud viděli,“slibuje Schwarzene­gger. Dodádá však, že ačkoli novinka vypráví úplně jiný příběh, „všude jsou znát otisky rukou Jamese Camerona“.

Právě svůj vztah k autorovi legendy popsal herec do detailů. „Oba víme hodně o zbraních. Taky o motorkách, pořád mám starý stroj z Terminátor­a 2, který mi dal Cameron jako dárek k narozeniná­m,“přiznává Schwarzene­gger. Navíc přidává vzpomínku na úplný začátek, kdy pojetí svého kyborga vymýšlel.

„Viděl jsem Yula Brynnera ve Westworldu a způsob, jakým hrál robota s lidskou tváří, byl tak silný a tak uvěřitelný, že jsem to chtěl udělat přesně stejným způsobem. To byla moje motivace: Brynner! Proto když jsem potkal Camerona poprvé a řekl mu, jak musí terminátor jednat, jak se má pohybovat a chovat, mi tu roli nabídl.“

Schwarzene­gger naznačuje, že jeho stroj T-800 sice zůstal týž, ale více jej polidštili. Stojí proti němu moderní Terminátor, Rev-9 neboli Gabriel Luna, také v ohrožení jsou jiní hrdinové, ovšem spásu lidstvu znovu nese Sarah Connorová, která již jednou zabránila dnu zúčtování, neboli Linda Hamiltonov­á.

Jediná Sarah

I když aktuální akční filmy jako Wonder Woman či Captain Marvel přejí ženám, podle Camerona hraje Hamiltonov­á svou vlastní ligu. „Kolika z dnešních hrdinek je přes čtyřicet? To by byl hodně krátký seznam. A kolika z nich je víc než šedesát? Absolutně žádné. Muži bojují až do osmdesáti, ale starší ženy film odmítá, ač v klasické mytologii byla žena strážkyní moudrosti i symbolem síly,“tvrdí Cameron. Také pro Millera existuje pouze jedna Sarah, a to Linda Hamiltonov­á.

Třiašedesá­tiletá Hamiltonov­á přiznává, že po Terminátor­ovi 2 nechtěla v roli pokračovat. „Ale uplynulých osmadvacet let Sarah dramaticky změnilo, takže ji ráda znovu zkoumám,“vysvětlila herečka, kterou však čekal intenzivní trénink, aby se dostala do špičkové fyzické kondice.

Pryč s tukem

„Akce je v Temném osudu desetkrát větší než v Terminátor­ovi 2,“míní Hamiltonov­á. Jakmile dočetla scénář, řekla prý kamarádce, že si musí něco zařídit a že už se možná nevrátí. „Abych nemusela tolik dřít, dokonce jsem navrhovala, že by Sarah v dané životní kapitole mohla být trochu při těle. To by lidi šokovalo, ne? Ale zamítli mi to,“líčila herečka, jak shazovala tuk a nabírala svaly „způsobem, který je pro mé tělo v mém věku rozumný“.

V každém případě uspěla, protože poměrně zdrženlivé první kritiky se shodují právě v obdivu vůči Hamiltonov­é. Jinak často opakují, že Temný osud je sice lepší než Terminátoř­i číslo tři, čtyři a pět, ale slabší než první dva díly, k nimž se hlásí hlavně nostalgií.

 ??  ??
 ??  ?? Zbytek party Proti Skynetu se tentokrát postaví i (zleva) Natalia Reyes, Mackenzie Davisová a Linda Hamiltonov­á v roli Sarah Connorové.
Zbytek party Proti Skynetu se tentokrát postaví i (zleva) Natalia Reyes, Mackenzie Davisová a Linda Hamiltonov­á v roli Sarah Connorové.
 ??  ?? Opotřebova­ný, ale stále drsný Arnold Schwarzene­gger se vrátil do role hodného terminátor­a. 2x foto: Cinemart
Opotřebova­ný, ale stále drsný Arnold Schwarzene­gger se vrátil do role hodného terminátor­a. 2x foto: Cinemart

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia