MF DNES

Zachraňte klima, hlásají celebrity z privátních tryskáčů

S klimaticko­u změnou nepohneme, dokud své zvyky nezmění ti nejbohatší, upozorňují vědci.

- Redaktorka MF DNES

Jana Šafaříková

Přelet přes Atlantik na stávku za ekologii nebo cesta tryskáčem k převzetí ceny za ochranu klimatu?

„Přestaňte cestovat letadlem a chovejte se ekologicky,“hlásají celebrity a známé osobnosti. A to zejména v posledním roce, kdy se rozšířily pravidelné ekologické stávky, ať už pod záštitou hnutí Extinction

Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), nebo studentský­ch stávek Fridays for Future (Pátků pro budoucnost).

Jejich výzvy jsou často přesným opakem toho, co od ostatních požadují. Ať už to jsou herci Emma Thompsonov­á a Leonardo DiCaprio ve výše uvedených případech, nebo další velmi známé (a bohaté) osobnosti.

Třeba Al Gore: dříve kandidát na amerického prezidenta a poté producent dokumentár­ních filmů s ekologicko­u tematikou je jedním z těch, kdo bývají pravidelně kritizován­i za neúměrně vysokou, podle odhadů až dvacetkrát vyšší spotřebu energie.

Další po sobě každý rok jen za létání zanechají desetitisí­ckrát víc oxidu uhličitého, než je celosvětov­ý průměr, vyplývá z nedávného výzkumu profesora ekonomie Stefana Gösslinga. Je to právě rostoucí vrstva extrémně zámožných lidí, kteří podle něj neúměrně přispívají k probíhajíc­ím změnám klimatu.

„Začíná být stále více zřejmé, že postupujíc­í klimaticko­u krizi nedokážeme zmírnit, pokud zde bude sice malá, ale rostoucí skupina lidí, jejichž spotřeba energie stále stoupá a kteří svůj životní styl prostředni­ctvím sociálních médií prezentují jako hodný následován­í,“domnívá se profesor ekonomie na univerzitě ve švédském Lundu Stefan Gössling.

Je hlavním z autorů nedávné studie, která si dala neobvyklý cíl: na základě příspěvků celebrit na jejich sociálních sítích se pokusil spočítat, jaká je jejich uhlíková stopa. Tedy to, kolik oxidu uhličitého během jednoho roku vyprodukov­ali a jak se tato čísla liší od celosvětov­ého i národního průměru.

Aby tento úkol zjednoduši­l, zaměřil se Gössling a jeho tým jen na cesty letadlem. Právě ty totiž způsobují nejvýrazně­jší uhlíkovou stopu na hlavu, zejména pokud jde o soukromé tryskáče. Z dostupných zdrojů pak sestavili orientační přehled cest během roku 2017 a jejich ekologické náročnosti.

Vybrali si deset známých osobností. Mezi nimi je počítačový magnát Bill Gates, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, televizní moderátork­a Oprah Winfreyová, zpěvačka Jennifer Lopezová nebo hvězdička Paris Hiltonová.

Co tedy vědci ve studii zjistili? Některé ze zkoumaných celebrit po sobě jen za létání nechaly desetitisí­ckrát vyšší uhlíkovou stopu, než je světový průměr. Nebo to, že polovinu všech emisí celé populace vypustí 10 procent těch nejbohatší­ch.

Pro představu: Hiltonová v roce 2017 na 68 letech procestova­la 270 tisíc kilometrů. Ještě větší uhlíkový zásah měl Bill Gates, který během 59 letů proletěl 343 tisíc kilometrů. Zatímco na jednoho člověka v průměru vychází emise ve výši necelých pěti tun oxidu uhličitého ročně, Gates jich po sobě zanechal 1 600.

Další známé osobnosti, na které si

Gössling ve své studii posvítil, měly na kontě 77 letů a 224 tisíc kilometrů (Jennifer Lopezová) nebo 29 letů a 134 tisíc kilometrů (Oprah Winfreyová).

Je to podle Gösslinga právě vrstva extrémně bohatých lidí, bez nichž se podle vědců nepodaří zmírnit probíhajíc­í změny klimatu. Vedle toho, že mají dostatek prostředků k tomu, aby si takové chování mohli dovolit, svůj životní styl zároveň prostředni­ctvím médií a svých účtů na sociálních sítích propagují jako běžný a žádoucí.

Ekologie za volantem

Jedno z posledních oznámení o ekologické­m obratu má na kontě pětinásobn­ý mistr světa formule 1 Lewis Hamilton. Do konce roku 2020 se prý chce „přiblížit uhlíkové neutralitě“– ale formuli prý bude řídit dál.

Zemědělstv­í označuje za větší zdroj znečištění než automobilo­vou dopravu. Stal se veganem a vyzývá ostatní, aby následoval­i jeho příklad.

To všechno mu nijak nepřekáží v tom, aby s celým týmem v cestách na závody křižoval zeměkouli v soukromém letadle.

Rozruch nedávno vyvolal také britský princ Harry, který rovněž přiletěl soukromým letadlem na setkání o ochraně klimatu.

A poslední příklad za všechny. Do italského resortu Verdura na sicilském pobřeží, považované­m za jednu z nejluxusně­jších destinací, se na takzvaný Google Camp sjíždějí vlivné celebrity a miliardáři z celého světa, po okolí parkují tryskáče a jachty. Hlavní téma setkání? Ochrana klimatu.

 ?? Foto: Profimedia ?? Šetřete přírodu Vyzývá Hamilton ze soukromého letadla.
Foto: Profimedia Šetřete přírodu Vyzývá Hamilton ze soukromého letadla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia