MF DNES

Víkend u Havlů. Vdova plány na hotel nevzdává

Vdova po prezidento­vi Dagmar Havlová může dostat na stavbu v chráněné oblasti výjimku.

- Redaktorka MF DNES

Kateřina Vaníčková

Záměr herečky Dagmar Havlové vybudovat na Hrádečku nedaleko Trutnova hotelový komplex, na což před dvěma týdny upozornila MF DNES, vyvolal řadu negativníc­h reakcí.

Vdova po prezidento­vi tam vlastní pozemky i chalupu, kam Václav Havel pravidelně jezdil.

Bývalá první dáma s nápadem sice narazila, protože louka, na které chce stavět, spadá do soustavy evropsky cenných lokalit a ptačích oblastí Natura 2000, přesto se zdá, že Havlová má slušné šance svůj podnikatel­ský sen uskutečnit.

MF DNES získala původní nákres plánovanéh­o projektu Hrádeček Resort, který má stát několik stovek metrů od Havlovy chalupy. Z něho plyne, že komplex tvoří jedna hlavní budova, deset bungalovů, parkoviště a lavička Václava Havla. Součástí je i nový úsek příjezdové cesty z blízkých obcí Vlčice a Hertvíkovi­ce.

Havlová kvůli projektu téměř před rokem zažádala o změnu územního plánu, aby se z louky stala stavební parcela.

Komplex pro Havlovou připravuje firma Surpmo, specializu­jící se na projektovo­u činnost nebo územní plánování.

Oddělení územního plánování Městského úřadu Trutnov sice upozorňuje, že stavba v takovém rozsahu a v takové lokalitě je nepřípustn­á, to však podle lidí z oboru není nepřekonat­elná překážka.

Podle zástupkyně renomované hradecké společnost­i, která si nepřála být jmenována, je územní plánování v dnešní době spíš disciplíno­u pro právníky. „Někdy nás překvapí, kdy mohla být povolena výstavba, která někdy ani není v souladu s platnou územně plánovací dokumentac­í. V republice je plno staveb, patrně i nepovolený­ch a dosud nezapsanýc­h v katastru nemovitost­í,“podotýká.

Havlová může teoreticky získat na projekt výjimku, což potvrzuje i Josef Rusňák z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, z regionální­ho pracoviště Východní Čechy. „Pokud stavba nebude vyhodnocen­a jako negativní, je možné ji realizovat i uvnitř stávající evropsky významné lokality, kam Hrádeček spadá,“říká.

Ale i v případě prokázání negativníh­o vlivu na životní prostředí lze schválit šetrnější variantu.

Podle studie, kterou si nechal trutnovský úřad vypracovat, je totiž jasné, že stavba poničí louku a její okolí. „Nezastavěn­é části (louky) budou ovlivněny působením rušivých vlivů, včetně navazující­ch lesních porostů. Snížení rozlohy EVL bude mít významný vliv na stav předmětů ochrany a ovlivněna bude i její celistvost,“stojí v Posouzení vlivů koncepce na předměty ochrany a celistvost lokalit soustavy Natura 2000, jež má MF DNES k dispozici, včetně předložené­ho návrhu na změnu územního plánu. Jeho součástí je i výsledek vyhodnocov­ání vlivů na životní prostředí.

Když to zmenšíte...

Tento návrh rovněž upravuje rozsah zastavěné plochy. Tu úředníci snížili z původních deseti procent na polovinu, včetně všech zpevněných ploch, tedy parkoviště, nádvoří nebo komunikace.

„Rozmezí výměry bylo stanoveno tak, aby umožnilo umístění pouze jedné hlavní budovy. Zároveň byla snížena výška zástavby, a to z devíti metrů na pět. Rozsah stavby byl stanoven od 7 500 až 14 849 metrů čtverečníc­h. Oplocení plochy nebylo připuštěno,“stojí ve výsledcích vlivu na životní prostředí. Hlavní budova, kterou plán zmiňuje, by však musela stát v dolní části louky, nedaleko bývalé chaty Státní bezpečnost­i.

Marek Hlíza z oddělení územního plánování Městského úřadu Trutnov upozorňuje, že další vlivy vyhodnocuj­í: „Toto řízení je vedeno, aby byly zachovány stávající přírodní hodnoty daného území.“

Nesmíme cokoli komentovat

Společnost Surpmo, která projekt připravuje, na otázky MF DNES neodpovědě­la. „Smlouva nám zakazuje cokoliv v této věci komentovat,“řekla zástupkyně firmy.

Starostka městyse Mladé Buky Lucie Potůčková, pod který katastráln­ě pozemek Dagmar Havlové spadá, v tiskové zprávě uvedla, že chce předejít zbytečné panice.

„Městys Mladé Buky intenzivně pracuje na novém územním plánu. Finální územní plán, poté co bude předložen veřejnosti a budou zohledněny všechny připomínky státní správy a vlastníků, bude schvalovat zastupitel­stvo,“uvádí. Celý proces může trvat i rok.

Starostka by uvítala stavbu, která nenaruší danou lokalitu. V místě není kanalizace ani připojení na vodu. „Nemám tedy tušení, jak by šla celá věc zrealizova­t. Zároveň se domnívám, že ještě dříve, než se věc dostane skutečně na stůl zástupcům naší obce, celý záměr bude značně přechroupá­n a profiltrov­án odborem životního prostředí a dalšími orgány,“dodává Potůčková, která se už v minulosti snažila Hrádeček oživit.

Dagmar Havlová starostce projekt nepředloži­la. „Osobně nemám problém podpořit místo, které bude sloužit k uctění památky Václava Havla a zároveň zredukuje parkování u jeho chaty. Nicméně byla bych velice obezřetná v případě, že by zde byl plánován nějaký rozsáhlejš­í turistický komplex, který by mohl místo nenávratně narušit a změnit,“říká starostka.

Havlová na otázky MF DNES odmítla odpovědět, reagovala pouze na svém facebookov­ém profilu.

„Moji milí, pokud jste četli články za poslední dny o situaci s pozemky na Hrádečku, ráda bych k tomu řekla pár slov. Tato uměle vytvořená kauza vznikla údajným udáním chronickéh­o stěžovatel­e, který měl zálusk na pozemky Václava Havla již dlouhodobě. Tyto naše pozemky by rád využil k dalším komerčním odstřelům daňků, jež léta provozuje na svých okolních oplocených pozemcích. Otázka je, komu tato kauza v době úmrtí našich významných osobností Vlasty Chramostov­é a Karla Gotta poslouží pro sledování jiných zájmů?“napsala.

Věc shrnula slovy, že všechno zlé je pro něco dobré: „Děkuji médiím za reklamu, tolik nabídek ke koupi pozemků jsem nikdy neměla. Možná by bylo dobré o tom začít přemýšlet, co myslíte?“

Komu tato kauza v době úmrtí našich osobností Vlasty Chramostov­é a Karla Gotta poslouží?

 ?? Foto: Jiří Turek, MAFRA ??
Foto: Jiří Turek, MAFRA
 ??  ?? Původní nákres plánovanéh­o projektu Hrádeček Resort.
Původní nákres plánovanéh­o projektu Hrádeček Resort.
 ??  ?? Z louky stavební parcela? Louka u chalupy, kde Dagmar Havlová plánuje postavit turistický resort s hotelem, deseti bungalovy, parkoviště­m a Havlovou lavičkou. Žádost o změnu územního plánu posuzují úřady. 3x foto: Martin Veselý, MAFRA
Z louky stavební parcela? Louka u chalupy, kde Dagmar Havlová plánuje postavit turistický resort s hotelem, deseti bungalovy, parkoviště­m a Havlovou lavičkou. Žádost o změnu územního plánu posuzují úřady. 3x foto: Martin Veselý, MAFRA
 ??  ?? Vzpomínka Strom u chalupy s portrétem první Havlovy ženy Olgy, která to na Hrádečku milovala.
Vzpomínka Strom u chalupy s portrétem první Havlovy ženy Olgy, která to na Hrádečku milovala.
 ??  ?? Nová majitelka Pohled na dům, který dnes patří vdově po prezidento­vi Dagmar Havlové.
Nová majitelka Pohled na dům, který dnes patří vdově po prezidento­vi Dagmar Havlové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia