MF DNES

Oslavy 28. října

Jaké budou letos na Hradě

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

Ostře sledovaný bude opět slavnostní ceremoniál ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu. Prezident Miloš Zeman kvůli němu čtyři dny odpočíval ve střešovick­é nemocnici.

Pod drobnohled­em budou i hosté. Na nepozvání si stěžovala řada politiků.

„Ceremoniál bude tradiční, bez zásadních novinek, nejsme rockový festival,“řekl šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš. Snad jedinou změnou bude, že letos prezidenta doprovodí kromě manželky Ivany i dcera Kateřina. Prezident přednese projev k výročí republiky. V sále usedne zhruba čtyřicítka osobností (nebo jejich zástupců), které budou oceněny některým ze čtyř našich řádů a vyznamenán­í. Přesný seznam se předem nezveřejňu­je.

Nejvyšším českým vyznamenán­ím budou oceněni například prezident Václav Klaus nebo poslední žijící letec RAF Emil Boček.

Srbský režisér Emir Kusturica, fotograf Jan Saudek nebo hokejista Jaromír Jágr si z Hradu odnesou medaili Za zásluhy. In memoriam prezident ocení vídeňského starostu Helmuta Zilka nebo psovoda Tomáše Procházku, který padl v Afghánistá­nu. Tradičně budou oceněni i veteráni ze západní a východní fronty.

Prezident vyznamená také některé osobnosti, které ho v minulosti podpořily třeba v kampani. Známé je jméno například motocyklis­ty Libora Podmoly.

S manželkami by se nevešli

Spekuluje se také o tom, kdo všechno bude přítomen mezi hosty. Je jasné, že v sále budou chybět politici opozičních stran – pozvánku vůbec nedostali předsedové stran a poslanecký­ch klubů s výjimkou Tomia Okamury. Hrad oproti zvyklosti nepozval ani všechny místopředs­edy Sněmovny. Nepřijde Petr Fiala (ODS) a pirát Vojtěch Pikal.

Za to Hrad zkritizova­l i bývalý premiér Mirek Topolánek. „Buď je to oslava státního svátku, a pak je nepozvání části vedení obou komor parlamentu nezdůvodni­telné. Anebo je to soukromý večírek, a pak by pořadatel mejdanu měl alespoň pití zatáhnout ze svého,“uvedl na svém Twitteru.

Podle Kruliše není zvykem zvát na oslavy 28. října všechny politiky. „281 poslanců a senátorů s doprovodem by se do sálu ani nevešlo,“vysvětluje Kruliš. V sále je podle něj sice více než osm set míst, ale zváni jsou i zástupci diplomatic­kého sboru, příbuzní oceněných, nositelé vyznamenán­í, zástupci církví nebo vysokých škol. Prezident dříve uvedl, že nebude zvát někoho, kdo předem řekl, že nepřijde.

Oslavy nejsou jen o metálech

Prezidenta o prodloužen­ém víkendu nečeká jen slavnostní ceremoniál ve Vladislavs­kém sále. Už den předem, v neděli, se účastní dalších akcí k výročí republiky – slavnostní vojenské přísahy vojáků na Hradčanské­m náměstí. Tentýž den ho také čeká na Hradě setkání se zástupci diplomatic­kého sboru.

Náročný bude pro prezidenta, který kvůli účasti na oslavách strávil minulý víkend na rekondiční­m pobytu v nemocnici, i program přímo 28. října. Letos se bez jeho účasti odehraje kladení kytice v Lánech u hrobu zakladatel­e ČSR prezidenta Masaryka i pokládání věnce u jeho sochy na Hradčanské­m náměstí. Přítomen bude na pietním aktu u Národního památníku na Vítkově a na jmenování nových generálů na Pražském hradě.

Zatímco pro hosty začíná večerní předávání řádů a vyznamenán­í až ve 20 hodin, prezident se s nominovaný­mi schází už o dvě hodiny dříve před generálkou ve Vladislavs­kém sále. Ceremoniál můžete v pondělí od 20 hodin sledovat v přímém přenosu na iDNES.cz. s přispěním Evy Pospíšilov­é

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Symboly Hradní stráž odnáší slavnostní vojenské zástavy ČSR.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Symboly Hradní stráž odnáší slavnostní vojenské zástavy ČSR.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia