MF DNES

Lidé to chtějí, my to uděláme. Ale kdy?

- — Jakub Pokorný

Klíčovým datem pro zrušení dvou časů byl 31. srpen 2018. Tehdy řekl předseda Evropské komise Jean–Claude Juncker v německé televizi: „Lidé to chtějí, my to uděláme.“

I když různí aktivisté a nadšenci prosazoval­i zrušení dvou časů už dvacet let dozadu, vážně na evropské úrovni se o něm mluví teprve právě necelých čtrnáct měsíců od Junckerova výroku. Jeho autor už je pomalu na cestě do politickéh­o důchodu, ale žádný velký pokrok od výroku „my to uděláme“nenastal.

Agendu času dostali přidělenou ministři dopravy, protože úředníkům v Bruselu přišlo, že k dopravě má čas nejblíž. Ministři dopravy včetně Čecha Dana Ťoka loni v listopadu na první schůzce v Grazu zjistili, že země se rozdělily na „letní“a „zimní“a bude těžké najít z patu cestu ven. Spíš se nějakého řešení i zalekli, protože teď hrozí, že každá země bude mít svůj čas. V březnu nicméně potvrdil zrušení dvou časů i Evropský parlament.

Premiér Andrej Babiš je spíš pro zimní čas. Obhajoval to třeba i větou, že děti nechtějí v létě chodit spát, když je moc dlouho vidět.

Dal zároveň najevo, že vláda bude toto řešení prosazovat. Žádné vyloženě oficiální stanovisko však kromě neformální­ch debat zatím z Česka nezaznělo. Podepsal se na tom asi i fakt, že vše za Česko donedávna dojednával ministr dopravy Dan Ťok, který na věc žádný silný názor neměl.

Výzkumy vyšly jasně: zrušit

Přitom zrušení dvou časů podle výzkumů voliči jasně chtějí. Podle agentury STEM/MARK nevyhovuje dvěma třetinám Čechů a podle celoevrops­ké ankety by střídání zrušilo 84 procent lidí.

Češi chtějí spíše letní čas, jak to ukázali třeba v anketě iDNES.cz nebo v již zmíněném výzkumu agentury STEM/MARK. Pro letní čas se u STEM/MARK vyslovilo 44 procent lidí, pro zimní jen 24 procent.

Dva časy se v Rakousku–Uhersku, Českoslove­nsku a pak Česku střídaly skoro celé dvacáté století.

Ekonom Lukáš Kovanda ve čtvrtek na konferenci na ministerst­vu dopravy rozebral střídání řečí čísel. Podle Kovandy se dnes ušetří na svícení toliko 50 milionů korun. „Stačilo by, aby lidé pracovali o dvě nebo tři minuty déle, a ekonomika by to nahradila,“řekl Kovanda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia