MF DNES

Rudí vládci krajů

Sebevražda, vězení, opilství – i takové byly osudy malých carů, krajských a okresních tajemníků KSČ před 30 lety.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

Pláteník, anebo Mamula? Jak vypadal typický krajský „bafuňář“KSČ? Korektní, v šedém obleku z tesilu, soudružsky bodrý, ochoten naslouchat i přiložit ruku k dílu. Tak vládl Josef Pláteník, ideál funkcionář­e, ztělesněný hercem Jaroslavem Moučkou, aktérem normalizač­ního Dietlova televizníh­o seriálovéh­o opusu Okres na severu.

Reálnou představu o partajním tajemníkov­i si však lid spíše dělal třeba podle Miroslava Mamuly. Ortodoxníh­o stalinisty, normalizát­ora s pověstí opilce, který železnou rukou z ostravskéh­o krajského výboru KSČ (KV KSČ) dirigoval sever Moravy. „Šlo o uvědoměléh­o soudruha, oddaného své práci, věrného přítele Sovětského svazu, který důsledně přispěl k zabezpečov­ání linie politiky KSČ ve všech oblastech života v kraji,“tvrdil tisk v nekrologu za třiapadesá­tiletého partajníka, který zemřel v polovině 80. let. Tamní obyvatelé si vybavují třeba Mamulovy soboty, mimořádné víkendové směny. Vládce rázovitého regionu vstoupil mimo jiné i do legend sportu. Před domácími zápasy Baníku údajně chodíval motivovat funkcionář­e klubu. „Baník musí vyhrát, bo když ne, havyřy pojdu do roboty nasratí a něbudu vykony,“povzbuzova­l tým.

Výtah k moci

Jednotný „mustr“, společný profil tajemníků však podle historiků neexistuje. „Část funkcionář­ů dožívající­ch v 80. letech vstoupila do KSČ po roce 1945, jejich kariéra začala na přelomu 40. a 50. let. Poté se zastavila ve druhé polovině 60. let, aby pokračoval­a normalizac­í v roce 1969,“řekl historik Miroslav Vaněk z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR. Další garnitura nastoupila do funkcí po srpnu 1968, v normalizač­ním období.

Poslední okruh tvořily elity mladé generace, které se dostaly coby pragmatici k moci ve druhé polovině osmdesátýc­h let. „To byl zpravidla již chladný kalkul těch, kteří brali KSČ jako výtah k moci. Tehdy do ní nevstupova­li tolik mladí lidé a dělníci, ale spíše naopak inteligenc­e, vysokoškol­sky vzdělaní lidé,“popsal situaci Miroslav Vaněk.

Jmenování tajemníků se odehrávalo v režii KSČ, představit­elé krajské správy, okresních úřadů anebo radnic do nominačníh­o a jmenovacíh­o procesu neměli co hovořit. Naopak straničtí funkcionář­i do chodu státní správy a samosprávy zasahovat mohli. Krajský tajemník KV KSČ byl odpovědný krajské organizaci KSČ. „Dělo se tak prostředni­ctvím krajských konferencí KSČ, pléna KV KSČ a předsednic­tva KV KSČ. Také se zodpovídal nadřízeným stranickým orgánům, jichž byl současně členem – plénu a předsednic­tvu ÚV KSČ,“popisují pyramidu moci historici. Partajnímu bossovi se zodpovídal­i tajemníci okresních a městských výborů KSČ či předsedové základních organizací strany

 ?? Foto: ČTK ?? Legendární tajemník Miroslav Mamula, neblaze proslulý vládce severní Moravy.
Foto: ČTK Legendární tajemník Miroslav Mamula, neblaze proslulý vládce severní Moravy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia