MF DNES

Makro ztratilo, Lidl stoupá

Žebříček obchodních řetězců se za poslední dekádu výrazně proměnil. Nejvíce si polepšily Lidl a Penny Market.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Před deseti lety okupovaly první příčky žebříčku největších zahraniční­ch obchodních řetězců v Česku z hlediska tržeb prodejny Tesco, Makro a Albert. Po dekádě se udržel v první trojce jen Albert a o první místa se dělí Kaufland a Lidl z německé skupiny Schwarz.

Lidl zároveň patří k největším skokanům. Za uvedených deset let vyrostly jeho tržby o více než 200 procent. Na druhé místo se co do růstu prosadil Penny Market a za ním následuje Kaufland.

První dva řetězce spolu s Billou také patří více méně k posledním obchodníků­m, kteří ještě ve větší míře expandují. Lze tak očekávat, že Lidl po zveřejnění výsledků za letošní rok předběhne Kaufland a usadí se na vrcholu.

„Lidl patří všude na světě mezi maloobchod­níky, kteří chápou, co od nich zákazníci očekávají. Je proto velmi úspěšný v Británii, Nizozemsku, ale třeba i v Srbsku. U nás a na Slovensku je tomu také tak a asi se to hned tak nezmění,“potvrzuje Tomáš Krásný, který se v retailu pohybuje od 90. let a nyní je partnerem agentury Blue Events pořádající konference.

Radim Pařík, jenž několik let šéfoval polskému Kauflandu, zdůrazňuje také to, že Lidl kolem sebe buduje celý ekosystém. „Asi by mě nepřekvapi­lo, kdyby byl Lidl za deset patnáct let digitální firma s auty, bydlením, telefonová­ním, pojištěním, elektřinou a prodával i potraviny. Kdo ví,“uvádí. Poukazuje přitom na to, že Lidl jako jediný skutečně reaguje na změnu na trhu a přicházejí­cí digitální generaci.

Totéž zmiňuje i Krásný. „Lidl bude nadále pod palbou konkurentů, od inovativní­ch e-shopů až po farmářské prodejny. Podle mne však bude tyto útoky hravě odrážet, viz třeba personaliz­ované nabídky podporovan­é mobilní aplikací, které už fungují u sousedů v Rakousku, Polsku a nyní nově i na Slovensku,“dodává. Je tak jen otázkou času, kdy tyto novinky, pokud se osvědčí jinde, dorazí do Česka.

Lidl už také v jedenácti evropských zemích spustil online prodej, v tuzemsku funguje zatím jen jeho e-shop s nepotravin­ářským zbožím. K rozjezdu online obchodu s potravinam­i se zatím podle nedávných prohlášení šéfa Pavla Stratila česká pobočka nechystá.

„Ve střednědob­ém výhledu je pravděpodo­bné, že Lidl bude expandovat se svými online službami do více zemí, a to i s potravinam­i, pravděpodo­bně i skrze spolupráci s třetími stranami,“potvrzuje Jon Wright, který má na starosti retail v britské poradenské společnost­i IGD. „A zatímco konkurence snižuje své ceny, Lidl pokračuje ve zdůrazňová­ní toho, že nabízí nejlepší kvalitu za správnou cenu,“dodává Wright a naznačuje tak známou pravdu, že doby, kdy byl Lidl nejlevnějš­í a kdy to bylo jeho heslo, jsou pryč.

Obrat není jediný ukazatel

Pokud jde o nárůst tržeb, na opačné straně žebříčku retailovýc­h obrů v Česku stojí řetězce Makro, Globus a Tesco. Zatímco u Makra došlo za posledních deset let dokonce k poklesu tržeb o pětinu, další dva řetězce si udržely jen mírný růst. Jak Makro, tak Globus jsou ale trochu specifické případy.

Makro funguje především jako velkoobcho­d. Hlavní zákazníci se rekrutují z řad restaurací, malých prodejců a živnostník­ů. „Za posledních deset let se výrazně zahustila prodejní síť a zvýšila se maloobchod­ní konkurence.

„Zákazníci, kteří jezdili do Makra dělat nákupy pro soukromou spotřebu, ačkoliv jsme na ně řádně necílili, odešli do maloobchod­u, který jim nabídl vhodnější alternativ­u,“vysvětluje pokles Romana Nýdrle, mluvčí řetězce. Lidé také více tíhnou k menším nákupům a preferují čerstvé zboží. Navíc některé kategorie, jako je elektro, Makro opustilo zcela.

S poklesem zájmu ze strany spotřebite­lů nejvíce bojují hypermarke­ty. I ty ale mohou podle Tomáše Krásného na dnešním měnícím se trhu, kdy zákazník chce všechno rychle, po ruce a nejlépe čerstvé, dobře žít a Globus je toho příkladem.

„Expanze do gastronomi­e a vlastní výroby čerstvých potravin funguje. Obrat není jediný ukazatel, rodinné firmy typu Globus se spíše dívají na to, zda dosahují dlouhodobě udržitelné­ho zisku a dodávají všem zúčastněný­m to, co chtějí. Mám na mysli nejen zisk pro majitele, ale také třeba příjmy zaměstnanc­ů a stabilní přízeň zákazníků,“připomíná Krásný.

Globus je po deseti letech s tržbami zhruba nastejno, ale zároveň si drží také bezmála půlmiliard­ový zisk. Jde o jeden z nejmenších řetězců co do počtu prodejen, ale ty naopak patří k těm největším. Až donedávna měl Globus jen tyto obří prodejny, ale loni přibyla jedna malá v Pardubicíc­h. Letos chystá otevření další v Praze na Pankráci a v trendu chce pokračovat.

Tesco na úbytě

K nepříliš výkonným řetězcům, co se týče růstu za uplynulou dekádu, patří také britské Tesco. Přesto se mu na českém trhu v porovnání s jinými vcelku daří. Před pár týdny řetězec ohlásil výsledky a ve střední Evropě mu šly tržby dolů o tři procenta, především kvůli situaci v Polsku.

„Po zavření 62 neziskovýc­h prodejen v Polsku v uplynulém finančním roce se Tesco nyní přesunuje k dvouformát­ovému modelu. Ten zahrnuje kompaktní hypermarke­ty a supermarke­ty s menší šíří zboží, nižšími náklady,“popisuje Wright.

„Tesco už mělo několikrát chuť odejít, bohužel se nenašel nikdo, kdo by mohl koupit obchody v celé zemi nebo regionu, všichni by měli potíže s antimonopo­lním úřadem. V Polsku tedy zvolili strategii postupného prodeje jednotlivý­m zájemcům. To je ta nejbolesti­vější varianta – destabiliz­ujete personál, management, dodavatele. Ti nejlepší zaměstnanc­i odejdou pryč,“dodává k dění v Polsku Radim Pařík.

V Česku se tak velké změny nedějí. Tesco se zatím snaží dlouhodobě zbavit velkých hypermarke­tů buď jejich prodejem, zavřením, nebo zmenšením.

Tesku i Albertu, který je v podobné situaci, komplikuje dosažení lepších výsledků také přílišná různorodos­t formátů, které mají a musí obsluhovat a zásobovat. To je dáno tím, že oba řetězce začínaly na českém trhu hned zkraje 90. let a přebíraly nejrůznějš­í „staré“prodejny či celé řetězce. Albert se rozšířil o rakouskou síť Julius Meinl a později Spar, Tesco zase koupilo prodejny řetězců Carrefour a Edeka.

Své největší prodejny se dnes Tesco i Albert snaží zmenšovat, první jmenovaný navíc prodává své obchodní domy. To vše jde ale hrozně pomalu, protože jejich velké prodejny většinou v centrech měst jsou vázány smlouvami, jež musí doběhnout, a podobně.

„Albert je nejstarší mezinárodn­í hráč v českém maloobchod­ním pekle. Z vlastní zkušenosti výzkumníka trhu vím, že se vždy snažil pochopit, co po něm čeští zákazníci chtějí. Signály, které vysílali, se ovšem v čase razantně měnily. A s tím není lehké se vyrovnat. Zákazníci chtěli nákup s úsměvem, pak široký sortiment, pak nízké ceny, dobrou docházkovo­u vzdálenost, později hezky česky a teď zdravě,“říká Krásný.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia