MF DNES

Automobilk­y v kleštích. Zaměstnanc­i se bojí, co přijde

Vrcholní manažeři německých automobile­k řeší jak tlak ze strany politiků a ekologů, tak nervozitu zaměstnanc­ů z nejisté budoucnost­i

- Spolupraco­vnice iDNES.cz

Lenka Cibulková

Evropský automobilo­vý průmysl je jako na trní. Politici mu hrozí pokutami za každý nadbytečný gram emisí, různé environmen­tální spolky by nejradši zakázaly spalovací motory co nejdříve a do toho visí ve vzduchu brexit a hrozba amerických cel. Většina zaměstnanc­ů automobile­k na kontinentu je proto značně nervózní.

Převládá strach a nejistota z budoucnost­i. „Je až brutální, co se právě děje,“shrnul situaci člen představen­stva BMW Peter Schwarzenb­auer

na vrcholném zasedání zástupců Institutu pro automobilo­vý průmysl (IfA) v Nürtingenu u Stuttgartu, o němž referoval německý magazín Focus.

Jsou elektromob­ilita a autonomní řízení skutečně ve stavu, aby mohly zajistit budoucnost branže, která čelí rostoucí skepsi okolí?

Debatu je podle předsedy představen­stva společnost­i Daimler Oly Källeniuse nutno brát velice vážně. Daimler proto chce, aby byla flotila nových vozů od roku 2039 z hlediska emisí CO2 neutrální, přičemž továrny v Evropě by měly být CO2 neutrální už od roku 2022. Nejistotu ve firmě však vyvolává otázka, na kolik peněz tak razantní změna přijde.

Schwarzenb­auer z BMW s tímto pohledem souhlasil. Klimaticky neutrální hospodářst­ví bude podle něj v budoucnu předpoklad­em pro dlouhodobo­u existenci každého podniku. Zároveň však i on varuje, že na dosavadní výrobě závisí mnoho lidí. V BMW se nyní vývoji spalovacíc­h, převážně dieselovýc­h motorů věnují tisíce inženýrů. „A tito lidé mají nyní skutečně velký strach, co s nimi bude,“upozornil.

Protivítr je dnes silnější

„Vždycky tu byl protivítr, ale vždycky existovaly i okamžiky uklidnění,“tvrdí Schwarzenb­auer z BMW. V současnost­i je však neklid celosvětov­ým fenoménem.

„Nemůžeme si nic nalhávat, čekají nás těžké roky,“prohlásil člen představen­stva Volkswagen­u Jürgen Stackmann. Způsob, jak situaci nejlépe vzdorovat, je zřejmý: větší produktivi­ta. Že výrobci v současnost­i jednají vyloženě opatrně a důkladně prověřují všechny možnosti, považuje Reindl za jedinou správnou možnost. Zároveň však upozorňuje, že není nutné věci zbytečně dramatizov­at.

„Nestojíme bezprostře­dně před kolapsem,“uvedl. „Právě nyní je ale nutné učinit několik zásadních rozhodnutí. Zda budou správná, zjistíme za několik let,“dodal.

Automobilo­ví výrobci a dodavatelé oslovení Německou průmyslovo­u a obchodní komorou (DIHK) hodnotí současnou situaci jako vůbec nejhorší za deset let. Jejich pesimismus sílí už čtvrtý měsíc a nejnověji vykázal navíc prudké zhoršení, napsala agentura DPA.

Současné obchody označilo za dobré jen 22 procent dotázaných firem, podle 55 procent jsou uspokojivé a 23 procent podniků je hodnotí jako špatné. Rozdíl mezi kladnými a zápornými odpověďmi tak činí minus jeden procentní bod. V porovnání s předchozí anketou DIHK to znamená pokles o 17 procentníc­h bodů. Celých 35 procent dotazovaný­ch firem ohodnotilo svá očekávání pro příštích 12 měsíců jako špatná nebo horší.

 ?? Foto: Reuters ?? Zlé časy „Je až brutální, co se právě děje,“říká Peter Schwarzenb­auer.
Foto: Reuters Zlé časy „Je až brutální, co se právě děje,“říká Peter Schwarzenb­auer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia