MF DNES

Pohádky o šrotišti Evropy

Svaz obchodu a cestovního ruchu navrhuje blokádu dovozu ojetých aut do Česka. Zároveň počítá s tím, že se nezdaří. Za sérií propagandi­stických lží lze vysledovat jasné ekonomické zájmy.

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) navrhuje zvýšit ekologicko­u daň (zvanou poplatek) za první registraci vozů nižších ekologický­ch norem a zavést novou daň z norem vyšších. Jako důvod deklaruje dva vzájemně si odporující cíle: zaprvé zlepšit kvalitu životního prostředí a bezpečnost na silnicích, zadruhé zvýšit příjmy z této daně téměř na dvojnásobe­k.

Svaz tvrdí, že se naše země stává „šrotištěm Evropy“, protože se sem dovážejí příliš stará auta. To není nadsázka ani mediální zkratka, to je propagandi­stická lež. Všechna auta jsou pravidelně kontrolová­na stanicemi STK, autorizova­nými a stále přísněji státem kontrolova­nými zkušebnami. Těmi je prověřován každý dovezený vůz ještě před jeho registrací k technické způsobilos­ti provozu na veřejných komunikací­ch.

Podle návrhu by noví majitelé aut plnících emisní normy Euro 3 (vyráběných do ledna 2006) a Euro 4 (do ledna 2011) měli v budoucnu zaplatit ekologický poplatek při první registraci vozu 10 000 Kč, respektive 5 000 Kč. Vedle toho by se zvýšila platba za Euro 0 na 25 000 Kč, za Euro 1 na 20 000 Kč a za Euro 2 na 15 000 Kč. Nyní se ekologická daň platí za první registrace aut v normách Euro 0 až Euro 2 v sazbách 10 000, 5 000 a 3 000 Kč. Za vozy splňující normy Euro 3 a vyšší nejsou poplatky vyměřeny. Prakticky tedy nejsou mimořádně dodaněna auta vyrobená zhruba po roce 1999.

Hazardován­í, či žonglování?

„Patnácti- či dvacetilet­é ojetiny ohrožují zdraví a životy nejen těm, kterým slouží, ale i těm, kteří s nimi sdílejí silnici nebo chodí po jejím okraji. Máme kvůli tomu, že je něco levné, hazardovat se zdravím a s životním prostředím?“hájí návrh Tomáš Prouza, prezident SOCR. To je další lež. Není nijak prokázáno, že by stará auta jakkoliv ohrožovala zdraví a životy lidí. To se týká jak jejich pasivní a aktivní bezpečnost­i, tak emisí odpadních plynů.

Ústřední automotokl­ub (ÚAMK) nedávno vydal zprávu, v níž dokazuje, že stará auta mají vyšší podíl na nehodovost­i. „Například v roce 2015 se osobní automobily ve věku nad 10 let podílely na celkovém ročním proběhu km osobních automobilů 41 %, jejich podíl na počtu nehod však činil 48 %, a podíl na počtu usmrcených osob v osobních automobile­ch dokonce 60 %,“píše se ve zprávě.

Policie ČR ale ve stejném roce uvádí: „Počet usmrcených osob v roce 2015 byl za poslední tři desetiletí třetí nejnižší, nejméně usmrcených bylo zatím v roce 2013, kdy zahynulo 583 osob. Negativní skutečnost­í uplynulého roku je především významné zvýšení počtu usmrcených osob v kategorii nad 64 let (o 25 osob, tj. o 22 %) a také v kategorii 21 až 34 let (o 40 osob, tj. bezmála o 30 %).“Z tabulek lze zjistit, že celkový počet nehod toho roku dosáhl 93 067, o 106 195 méně než deset let předtím. Usmrceno bylo 660 osob, zhruba polovina počtu z roku 2005. Tento vývoj rozhodně nekorespon­duje se stárnutím vozového parku.

Mezi příčinami nehod podle četnosti jsou na prvních místech: nesprávný způsob jízdy (63,7 %), nedání přednosti (17,5 %) a nepřiměřen­á rychlost (16,8 %). Ani ve výčtu deseti nejčastějš­ích a deseti nejtragičt­ějších příčin dopravních nehod není uveden technický stav vozidla, natož jeho stáří.

Omezení dovozu ojetin podporují autobazary. Ubralo by jim konkurenci a zvýšilo prodejní ceny.

Stálo by snad za to prozkoumat vztah údajů ÚAMK o stáří havarující­ch vozidel k údajům policie o stáří havarující­ch řidičů. Zřejmě by se potvrdil empiricky tušený závěr, že havarují především řidiči, nikoliv auta. Ale mohl by také vzniknout sociologic­ký a ekonomický obrázek toho, kdo auta starší deseti let kupuje a jak je provozuje.

Co se emisí týká, jejich vliv na zdraví a životy obyvatel nebyl nikdy vědecky potvrzen. Naopak, pokud byl takový vztah někdy veřejně proklamová­n, vědci se proti tomu ohradili. Německý odborník Dieter Köhler, bývalý prezident German Respirator­y, loni prohlásil, že většina studií o nebezpečíc­h způsobovan­ých emisemi dieselovýc­h motorů je pochybná. V rozhovoru pro německou televizi řekl, že aktuální mezní hodnota pro NO2 a polétavý prach je „zcela neškodná a nezpůsobil­a jedinou smrt“. Profesor Mathias Klingner, ředitel Fraunhofer­ova institutu pro dopravní a infrastruk­turní systémy se sídlem v Drážďanech, při slyšení v Bundestagu prohlásil: „Na následky emisí výfukových plynů z naftových motorů neumírá v Německu jediný člověk.“

Pointa: v západní Evropě jsou v důsledku ekologický­ch kampaní na prodej velmi lacino starší automobily ve velmi dobrém technickém stavu. Taková auta jsou příhodná pro uživatele s nízkým ročním nájezdem kilometrů, mají nízké náklady na servis, dostupné náhradní díly a poskytují dostatečný komfort cestujícím. Podle Svazu dovozců automobilů se loni importoval­o 177 117 ojetých aut průměrného stáří 10,3 roku. Kdyby průměrná cena jednoho auta činila 100 tisíc Kč, hovoříme o trhu za více než 17 miliard korun ročně.

Velkými podporovat­eli zvýšení stávajícíc­h a zavedení nových „ekologický­ch“poplatků za starší auta jsou největší autobazary. Těm by omezení dovozů jednak snížilo konkurenci, jednak by jim umožnilo zvýšit ceny méně zastaralýc­h aut. Ve zdůvodnění návrhu Svazu obchodu a cestovního ruchu lze vyčíst, že ekologická daň za starší auta loni vynesla státu 370 milionů korun. Po navrhované úpravě by údajně měly příjmy stoupnout na 600 milionů, tj. o 62 procent. Velmi hrubě, na základě nevážených průměrů odhadováno, by dovozy ojetin starších deseti let tedy měly klesnout jen o nějakých 15 procent. Ve jménu záchrany ovzduší a lidských životů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia