MF DNES

A někde tam daleko leží Bruntál

Davida Štverky, šéfa ostravské redakce MF DNES

-

Přiznám se, mám rád město Bruntál. Ne kvůli tomu, že v tamní nemocnici v roce 1977 zachránili na poslední chvíli mou matku, když v nedalekém Kunově přišla při jarních prázdninác­h o mé dva nenarozené sourozence. Ani kvůli tomu, že jsme do Bruntálu rádi jezdili s fotbalem, protože to byla z Karviné nekonečná cesta, byť tedy na jejím konci nám bylo obvykle všem šoufl. A asi ani ne kvůli tomu, že mi na sobotní sloupky reaguje pravidelně jedna z tamních našich čtenářek, čímžto ji nyní i zdravím, protože vím, že tyhle noviny má otevřené u snídaně...

Bruntál je město s vcelku úděsným jménem. Bruntál zní spíše jako Brutál, a to je takové, no... zvláštní.

Původní jméno Freudentha­l, tedy Údolí radosti, odvála historie.

Bruntál je takové počeštěné Údolí radosti. Stejně jako je počeštěné město a celá oblast s místy vcelku divokou minulostí.

Divocí jsou i zdejší obyvatelé. Alespoň tedy v představác­h. Bruntálci, jak místní pojmenoval seriál Comeback, sami sebe nazývají drsnými lidmi z drsného kraje. Mimochodem – seriál, v němž zazněly hlášky jako „Chřipku lidé na Bruntálsku neberou vůbec jako nemoc. Jako nemoc se uznává jen průstřel nebo zlomenina,“vytěžili do mrtě – ze zubaté žáby, kterou jim právě seriál podsunul, udělali symbol, který už dnes najdete snad úplně na všem.

Do Bruntálu nevede dálnice (Comeback: „Cesta do Bruntálu trvá něco mezi šesti a třiceti hodinami. Záleží na tom, jestli je období dešťů. A to je v Bruntále celý rok. Tedy kromě dubna dva (tak místní říkají červenci).“Všechny dálnice končí dost daleko od něj, takže dostat se do města, obzvláště pak v zimě, může být i dobrodružn­á výprava. A víte co, ono je i jedno, jaké je zrovna roční období – kamiony tam na klikatých cestách s plnou čarou uprostřed potkáte úplně kdykoliv. Takže jedete pomalu. Aspoň se můžete kochat.

Bruntál totiž obklopuje nádherná příroda (neskutečné kůrovcové kalamitě navzdory) a je dobrým výchozím bodem k poznávání Jeseníků, které se, na rozdíl od jiných, mohou chlubit tím, že jsou stále ještě horami a ne přeplněnou promenádou. Mimochodem – kousek vedle je přehrada Slezská Harta, kde se točila například Johanka z Arku...

Bruntálsko sice trápí jedna z nejvyšších nezaměstna­ností v zemi, takže na první dobrou nevypadá jako dobrá adresa v občance. Oblast nicméně disponuje poměrně širokou škálou zajímavých firem (a jak jsem psal o těch kamionech, tak vzhledem k tomu, kolik jich jezdí, si říkám, že se těm firmám i daří...), které řeší úplně stejné věci, jako všechny jiné české firmy – tedy že nemohou sehnat lidi. Z tohoto úhlu pohledu to s tou nedobrou adresou nemusí být tak žhavé.

Do Bruntálu jezdíme s MF DNES pravidelně. Zaprvé za zpravodajs­tvím, zadruhé za konference­mi. Ano. Patnáctiti­sícový Bruntál má svá diskusní fóra. To poslední zrovna minulý týden.

Debatních fór znám po celé zemi několik, pár jsem jich už navštívil. Upřímně, někde to, než se k něčemu kloudnému propracuje­te, trvá.

V Bruntále ne. Tam nastoupí deset řečníků, kteří, jestli k něčemu mají daleko, tak k tomu, aby si tam ty dvě hodiny jen odseděli. Neupejpají se, neberou si servítky, vysypou všechno na starostu a na sebe navzájem, řeknou, co chtějí, co je špatně, co dobře, přidají, že to tam mají rádi, a nazdar.

Doporučuji. A nebojte, tenhle příběh je taky vymyšlený: „Poslední vlk na Bruntálsku byl zabit v roce 2008. Lovcem byl čtrnáctile­tý Ingo Vovs. Použitá zbraň: cep.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia