MF DNES

Příliš dlouhé rozhovory s odpornými muži

- Redaktor MF DNES

Tomáš Šťástka

Po politické Dánské občanské válce se tvůrčí duo Adam Svozil a Kristýna Jankovcová pustilo v pražském Divadle Na zábradlí do inscenace zabývající se mezilidský­mi vztahy. Za inspirační zdroj pro inscenaci Krátké rozhovory s odpornými muži si vybrali stejnojmen­ný povídkový soubor amerického autora Davida Fostera Wallacea z roku 1999.

Takzvaný hlas generace X se v něm po svém vypořádal s fenoménem terapeutic­kých sezení a s ním spojených analýz vztahů, emocí, chování a vůbec všeho. Právě ona nikdy nekončící pseudo-psychoanal­ýza, kdy se terapeuti spolu se svými svěřenci snaží všemožným nimráním v minulosti dobrat lepších zítřků, se stala tím hlavním, co si tvůrci v Divadle Na zábradlí berou na paškál.

Pětice hrdinů (Dita Kaplanová, Barbora Bočková, Václav Vašák, Štěpán Lustyk a Vojtěch Vodochodsk­ý) se pod vedením terapeuta v podání Miloslava Königa schází na kurzu „každodenní­ho dílčího odpouštění“, aby řešili své problémy se vztahy a sebou samými.

Jsou nejistí, nevěří si a snaží se své kroky neustále rozebírat a vysvětlova­t. K jejich cestě za lepším já jim mají pomoci bizarní berličky jako „komunikačn­í stan“ve tvaru indiánskéh­o týpí či podivné společensk­é hry. Postavy se stále více a více zaplétají do tenat psychotera­peutického jazyka, což je to hlavní, čeho se diváci mohou chytit. Podobně jako ve Svozilově nedávné inscenaci Europe Connexion pro Divadlo Letí se totiž i zde především mluví a mluví. Ovšem zatímco se v Europe Connexion mluvilo o něčem, Krátké rozhovory vedou debaty především o ničem. Což je model, který se velice rychle vyčerpá.

Tajemný údržbář

Představen­í zdobí rafinovaná scéna Petra Vítka využívajíc­í nečekaných momentů (třeba motivu Fragonardo­vy Houpačky). Herecky pak vedle Königova ambivalent­ního Terapeuta, který si diváky získá už úvodním vstupem, zaujme především Václav Vašák a jeho hřmotný hrdina bojující (patrně) se sexuální tenzí. Trochu matoucí se naopak zdá výrazná postava tajemného údržbáře v podání Jiřího Černého, která se většinu času jen jako přízrak zjevuje na pozadí scény.

Teprve finální obraz může prozradit, co s ní tvůrci asi tak zamýšleli. Je ovšem otázka, zda o tom po hodině a půl intenzivní­ch „hovorů“, které dokonce rozděluje přestávka, ještě někdo bude chtít přemýšlet.

 ?? Foto: KIVA ?? Š. Lustyk a B. Bočková hledají štěstí v komunikačn­ím stanu.
Foto: KIVA Š. Lustyk a B. Bočková hledají štěstí v komunikačn­ím stanu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia