MF DNES

Chirurg nutí čtenáře, aby slova hltal, a ne vychutnáva­l

- Redaktorka MF DNES

Monika Zavřelová

Žijeme v době posedlé úspěchem, varují odborníci. Stále sice platí, že chybovat je lidské, čím dál méně však přijatelné. Z pohledu blízkých i sebe sama. Své o tom ví i Hynek Grábl, hrdina nového románu spisovatel­ky Petry Dvořákové Chirurg.

Vystudoval medicínu, založil rodinu a stal se vyhledávan­ým chirurgem. Vybral si však profesi, která z pochopitel­ných důvodů selhání nepřipoušt­í, a pokud, tak rozhodně ne to spojené s alkoholem.

Z prestižní kliniky se Grábl s manželkou Markétou a dětmi přesouvá do příhraničn­í nemocnice. Sarkasmem vůči tamějším kolegům i pacientům sice nešetří, sám si je však vědom vlastního pochybení. Když je mu pak nabídnuta lepší pozice s vyšším ohodnocení­m, rozhodne se lidově řečeno držet hubu a krok.

Rozvířené emoce v rodině to však neuklidní. Manželka je stále stejně podezíravá a syn se občas doma objeví pod vlivem té či oné omamné látky. Tlak na Hynka sílí a láhev nikdy není dostatečně daleko. Když do jeho značně vyprahlého milostného života vnikne ještě mladší půvabná kolegyně, další pověstný domeček z karet je na spadnutí.

Stylistick­y vyzrálejší

Petra Dvořáková vystudoval­a střední zdravotnic­kou školu a filozofii na Masarykově univerzitě. Ve čtrnácti letech se rozhodla odejít do kláštera a vydržela tam čtyři roky. Pracovala v nemocnici jako sestra, bojovala s anorexií, starala se o vážně nemocného syna. Odžila si své, nenechala se zlomit. Naopak svou zkušenost dokázala přetavit v silné a autentické příběhy, dílo od díla stylistick­y vyzrálejší. Loni to dokázala souborem Dědina, letošní Chirurg to jen potvrzuje.

Nelítostný vhled do fungování jednoho nemocniční­ho zařízení je pro čtenářem cenným lákadlem. Popisy operatérsk­ých úkonů, dialogy na sále i mimo něj utíkají jako běžec v cílové rovince, jenž tuší vítězství. Na rozdíl od Dědiny není čas slova vychutnáva­t, je nutno je hltat. Zadušení však nehrozí. Alespoň to lexikální.

Postavy požírají energii

O nižší přísun kyslíku se totiž postarají spíše sami hrdinové, mnohdy natolik odporní, odpudiví a tím pádem bohužel i koncepční, že vyvstávají ze stránek knihy a jako mozkomorov­é požírají všechnu energii v okolí čtenáře.

Dvořáková ubírá na zmiňované autenticit­ě, funkčnost se obrací směrem k emocionáln­ímu zážitku. A ten je chvílemi, ruku na srdce, vskutku nepříjemný, vinou skvělé vypravěčky však současně pamětihodn­ý.

Je naše chování chvílemi opravdu tak odporné, jak popisuje Dvořáková, nebo jenom vytvořila charaktery, které mají nabádat čtenáře k reflexi, k více než letmému pohledu do zrcadla?

Možná platí obojí, možná ani jedno.

Román je plný dalších odkazů – k altruismu, potlačeným emocím, ke snaze dostát přáním okolí i k přijetí toho, že ne všechny životní cesty vedou směrem dolů.

Dvořáková se tak zajisté dotkne životních osudů mnoha čtenářů a jejich řady nejspíše znovu, zaslouženě, rozšíří.

Chirurg Petra Dvořáková

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Spisovatel­ka Petra Dvořáková
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Spisovatel­ka Petra Dvořáková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia