MF DNES

Konflikty stát vs. Praha

Spory vlády a magistrátu živí podle politologů hlavně poměřování sil dvou politickýc­h oponentů

- Redaktor MF DNES

Mezi vládou a Prahou se objevil další spor. Ministerst­vo vnitra navrhuje, aby byl ředitel Magistrátu hlavního města Prahy či tajemník úřadu městské části odpovědný za výkon přenesené působnosti vnitru, a mohl být tedy i ministerst­vem odvolán. Město se tomu brání. „Je to velmi razantní a nestandard­ní zásah do kompetencí samosprávy,“uvedla k návrhu pražská radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly / STAN).

Tato konfrontac­e se týká ministerst­va vnitra, které má pod sebou ČSSD, častěji ovšem ve sporech figuruje vládní hnutí ANO. Evegreenem výměny názorů stát vs. Praha se stala vládní čtvrť. „O vládní čtvrti se s primátorem jednat nedá,“uvedl nedávno Andrej Babiš (ANO). Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zase uvedl, že pokud premiér nedá miliardy na metro, Pražané mu to ve volbách spočítají.

Ivo Horváth Okruh i zdymadlo

O financován­í ze státní kasy se také uchází projekt městského okruhu za 60 miliard korun, ani zde vláda neřekla jasné ano. Ministerst­vo dopravy prosazuje na Vltavě novou plavební komoru, magistrát je proti. A náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly / STAN) také vystupuje proti nové ranveji letiště v Ruzyni, jehož jediným akcionářem je ministerst­vo financí. V Praze je necelých 39 tisíc státních zaměstnanc­ů. Z toho 6 300 jich pracuje v pronajatýc­h kanceláříc­h. Každý rok nájem stojí půl miliardy korun z veřejných zdrojů a stát chce tyto peníze ušetřit investicí do nových budov v Letňanech. Podle ekonoma Lukáše Kovandy jde o rozumný nápad, předseda České komory architektů Jan Kasl zase používá označení úřednické ghetto.

Politolog Milan Znoj se domnívá, že vize sestěhován­í množství státních úředníků do Letňan nese rysy technokrat­ického přístupu.

„Příliš to asi nezohledňu­je potřeby rozvoje Prahy, jak je vidí magistrát. A cestě k dohodě brání osobní animozita. Na druhou stranu projektu dává smysl zavedené metro do Letňan, které tam zatím končí v polích,“vysvětluje Znoj. Další politologo­vé se na problém dívají v kontextu boje o moc. „Na celostátní úrovní vládne hnutí ANO, zatímco v Praze Piráti v koalici s dalšími, kteří jsou k té státní politice opoziční,“ vysvětluje politolog Josef Mlejnek, a konflikty se podle něj mohou přenášet i na úroveň řešení mnoha dalších projektů, u kterých se budou střetávat zájmy státu a města. „Do všech těchto věcí mohou vstupovat i politické motivy a cesty k dohodám může komplikova­t politický boj. Všechny ty problémy ale samozřejmě není možné jednoznačn­ě rozčísnout,“vysvětluje Mlejnek.

K argumentům pro vládní čtvrť patří ten, že cestování desítek tisíc státních úředníků do centra spoluvytvá­ří velkou dopravní zátěž, která by se mohla částečně omezit. Mlejnek se vůči této myšlence vymezuje. „Na druhou stranu hrozí, že střed metropole bude jen turistický a život města tím může utrpět,“říká politolog.

I z tohoto důvodu Institut plánování a rozvoje nabízí místo Letňan Holešovice. Argumentuj­e přitom mimo jiné tradicí stavět ministersk­é budovy v blízkosti Vltavy. Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h však namítá, že tyto nabízené plochy nejsou jen ve vlastnictv­í státu či města a projektu vládní čtvrti by stálo v cestě dlouhé majetkové vypořádání.

Spolustran­íci by se dohodli

Další z oslovených politologů, Jan Kubáček, se domnívá, že diskutovan­é projekty často nejsou tak složité, aby kvůli nim musely být tak vleklé spory. „Velkou roli v těchto věcech hraje přeměřován­í sil. Kdyby primátor s premiérem oblékali stejný politický dres, jako to bylo před volbami s Adrianou Krnáčovou, určitě by u těch sporů byla větší vůle najít kompromis,“dodává politolog. Podle něj se naopak obě strany sporů řídí strategií, že čím hůře, tím lépe. Kubáček ale varuje, že tento přístup nemusí uniknout voličům. „Často se stává, že se dva perou a třetí směje. A sporů magistrátu se státem se mohou chytit například různá občanská uskupení, která začnou na kritizován­í konfliktů vlády s magistráte­m získávat politické body,“říká Kubáček.

Podle politologa může vzniknout například širší občanská iniciativa, která se začne vymezovat vůči všem současným politickým reprezenta­ntům. „Ten, kdo pochopí, proč přesně jsou lidé naštvaní, může všechen hněv využít ve svůj prospěch,“domnívá se Kubáček.

„Premiér se kritikou magistrátu také snaží vykoupit veřejné povědomí v tom smyslu, že minulá primátorka, Adriana Krnáčová (ANO), nebyla tak špatná, jak si lidé myslí,“říká Kubáček.

Součástí sporů obou politiků byly i nedávné dopisy, které si oba vyměnili. Babiš v jednom píše o pivních kolech, která podle něj blokují dopravu, a zmínil i vandalismu­s na památkách. Pražský primátor Zdeněk Hřib v dalším psaní namítl, že vinu nese i hnutí ANO, které vedlo metropoli v minulém období. A premiéra vyzval k jednání o situaci v dopravě a turistické­m ruchu v hlavním městě.

Často se stává, že se dva perou a třetí směje. Těžit mohou nová občanská uskupení.

 ??  ?? PRAHA 2x foto: Petr Topič, MAFRA
PRAHA 2x foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia