MF DNES

Během státních svátků se otevře Jelení příkop

- — Roman Šafhauser

HRADČANY Po dvou letech se lidé mohou projít okolo Brusnickéh­o potoka v Jelením příkopě pod Pražským hradem. Příkop se otevře na dva víkendy během oslav státních svátků, ale poté se tam vrátí hlídat vojáci. Ještě totiž nejsou hotové opravy kanalizace v horní části a oprava hradeb v dolní části.

V roce 2017 Hradní stráž omezila počet vstupů do Jeleního příkopu, pak ho kvůli opravě severní parkánové hradby celý uzavřela.

Práce začaly v úrovni od Pacassiho brány po kanovnické domy a podle smlouvy měly trvat deset měsíců v případě, když bude dobré počasí. Nakonec skončily o něco později a nyní se dělníci přesouvají k věži Daliborka.

Práce skončí v roce 2022

„Opravy hradeb pokročily do druhé fáze. Nejdříve byla opravena věž Mihulka a pozdně gotické parkánové hradby v jejím okolí. V další fázi se bude opravovat hradba u věže Daliborka. Předpoklád­ané náklady jsou 60 milionů korun,“řekl mluvčí Pražského hradu Vítek Novák.

Rozsáhlá rekonstruk­ce hradeb bude pokračovat až do roku 2022. Do té doby zůstane spodní část přírodní rokle uzavřená.

Dříve se lidé podívají do horní části, která je přístupná z ulice U Brusnice. Tam dělníci opravují kanalizaci v blízkosti tunelu od architekta Josefa Pleskota. Poškodily ji kořeny vyvrácenýc­h stromů, přes které se převalila přívalová voda v červnu 2018. Sesunula se také část svahu.

Pražské vodovody a kanalizace by měly opravu za 17 milionů korun dokončit v červenci 2020. „Poté bude horní část příkopu otevřena až po Pleskotův tunel, který ale nebude průchozí do dolní části,“dodal Novák. Drobnou rekonstruk­cí prošly i brlohy někdejšího medvědince v horní části příkopu. Ten byl postaven ve 20. letech 20. století, když prezident T. G. Masaryk dostal darem dva medvědy od legionářů z Ruska. Zanikl až v 60. letech.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Bez medvědů i jelenů Do Jeleního příkopu se včera mohli podívat novináři. Fotogaleri­i a video najdete na praha.iDNES.cz.
Foto: Petr Topič, MAFRA Bez medvědů i jelenů Do Jeleního příkopu se včera mohli podívat novináři. Fotogaleri­i a video najdete na praha.iDNES.cz.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia