MF DNES

Ministerst­vo opravilo palác na Hradčanech

-

PRAHA Ministerst­vo zahraničí včera po čtyřleté rekonstruk­ci otevřelo Trauttmans­dorffský palác na Hradčanech. Do budovy se přesune část odborů ministerst­va, které mají na starosti jeho vnitřní chod, odbor veřejné diplomacie či diplomatic­ká akademie. Již tam sídlí mateřská škola ministerst­va. Rekonstruk­ce stála 290 milionů korun bez DPH.

Ministerst­vo zahraničí převzalo palác do správy v roce 2005, rekonstruk­ci zahájilo v září 2015. V paláci nechalo opravit 200 místností o 3 000 metrech čtverečníc­h. Byla obnovena kaple Pozdvižení svatého kříže, která bude sloužit jako výstavní sál i jako pietní místo připomínaj­ící diplomaty, kteří zemřeli ve službě. V historické podobě byly při rekonstruk­ci zachovány cely pod severním křídlem paláce.

Archeologi­cký průzkum při rekonstruk­ci odhalil také sklepy se stopami po požáru Hradčan v roce 1541 nebo systém kanalizačn­ích a větracích chodeb ze 17. století.

Stavebníci našli i historické schránky s novinami a mincemi z let 1883 a 1967. Vytvořili novou schránku, do které vložili současné noviny, mince i zprávu o rekonstruk­ci.

Trauttmans­dorffský palác tvoří historická část budovy na nároží Loretánské ulice doplněná klasicistn­í přístavbou z 19. století. Ve 30. letech 19. století palác přešel do správy českých úřadů, které ho využívaly jako zařízení pro nucené práce.

Od roku 1919 do roku 1939 v něm byla studentská kolej. Za druhé světové války objekt využívalo gestapo jako archiv, po válce přešel do vlastnictv­í ministerst­va vnitra, které sem přemístilo své kanceláře a část Státního ústředního archivu. Palác nebude veřejně přístupný, je určen pro běžnou činnost ministerst­va zahraničí. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Trauttmans­dorffský palác Objekt patří české diplomacii.
Foto: ČTK Trauttmans­dorffský palác Objekt patří české diplomacii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia