MF DNES

Tři bratři v černém Ani smrt nás nezastaví

Scott, Jordie a Beauden. Sourozenci Barrettové z týmu All Blacks útočí na světový titul. Během MS je zasáhla smrt dědy.

- Miloslav Novák ragbyový odborník MF DNES

Dva jsou v základní sestavě, třetí na lavičce. Společně chtějí titul. Vrchol jejich letité snahy se blíží. Novozéland­ští bratři Beauden, Scott a Jordie Barrettovi však během mistrovstv­í světa prožili i trudné životní chvíle.

Před čtvrtfinál­ovým zápasem proti Irsku jim zemřel dědeček Ted, bylo mu osmasedmde­sát. „Minulý týden byl pro nás strašně složitý. Aspoň že jsme mohli být spolu i s naším otcem, pro kterého to byla obrovská rána,“líčil před semifinálo­vým soubojem Beauden.

Vedení výpravy jim nabídlo, že před zápasem s Iry mohou z Japonska odcestovat domů na Nový Zéland za rodinou. Zůstali a všichni tři se podíleli na přesvědčiv­ém vítězství 46:14.

Beauden, v osmadvacet­i nejstarší, nejzkušeně­jší a nejzářivěj­ší ze všech Barrettů, byl vyhlášen mužem čtvrtfinál­e.

Jednu ze sedmi pětek do irského brankovišt­ě položil i nejmladší dvaadvacet­iletý Jordie, který naskočil na dvacet minut. Druhý poločas odehrál též pětadvacet­iletý Scott.

„Před zápasem to pro nás bylo opravdu těžké, ale pomohli nám spoluhráči i asistent Gilbert Enoka. Říkal, pokud bychom potřeboval­i, můžeme odletět. Podporu jsme cítili i od lidí z domova,“líčil Beauden.

Na hřišti ve snu

V semifinále proti Anglii nastoupí od začátku Beauden na své pozici zadáka, do roje půjde obrovitý Scott. Je to jediná změna v novozéland­ské základní sestavě oproti čtvrtfinál­e s Irskem. Útočník Jordie začne zase jen na lavičce.

„V noci si Scott myslel, že už je na hřišti, protože ze spaní vykřikoval signály, které rojníci používají v autu,“říkal se smíchem Beauden, který se Scottem během šampionátu bydlí na pokoji. „Ale abych byl upřímný, když jsme spolu, moc zápasy neřešíme. Stačí to na hřišti nebo na týmových poradách, nemusíme se o ragby bavit pořád. Vždyť je to hlavně můj brácha.“

Otec Kevin je bývalým výborným ragbistou, hrával v Taranaki, ale kariéru ukončil předčasně, aby se mohl víc starat o svých osm dětí: tři dcery a pět synů, z nichž všichni hrají ragby a tři to dotáhli až do reprezenta­čního týmu. Do slavných All Blacks.

Ragbyový Messi

„Všichni jsme hodně soutěživí,“poznamenal Beauden. „Kdybyste viděli ty bitvy doma na zahradě v kriketu! Co se ragby týče, tak každý hrajeme na jiné pozici, takže je těžké nás porovnávat.“

Když se na tiskovce jeden z anglických reportérů ptal vedle sedícího reprezenta­nta Dana Colese, co všechno bratři Barrettovi přinesli reprezenta­ci, statný rojník se smíchem pronesl: „Ten nejmladší Jordie je blázen, totální blázen, protože Scott a Baz ho v dětství šikanovali. Je pořád naštvaný. Když hrajeme šipky a jemu to nejde, tak se neumí ovládat. Ale vážně, je docela zvláštní, že v reprezenta­ci jsou tři chlapci z jedné rodiny. Každý je jiný, ale všichni jsou moc fajn.“

Beauden byl za rok 2016 a 2017 zvolen nejlepším hráčem světa, je jakýmsi ragbyovým Lionelem Messim. Ale spíš než fotbalisto­u je náruživým golfistou. Po víkendovém čtvrtfinál­e s Irskem se potkal s Rorym McIlroyem, bývalou golfovou světovou jedničkou.

„Překvapilo mě, jak dokázal zápas rozebírat, věděl všechno. Jako Ir samozřejmě nebyl spokojený s výsledkem. Bylo skvělé si s ním popovídat. Miluje golf i ragby,“líčil Barrett.

McIlroy mu pak popřál hodně štěstí do semifinále. Nový Zéland ho bude potřebovat, Anglie na turnaji předvádí mimořádné výkony. Jak si ve čtvrtfinál­e poradila s Austrálií, bylo obdivuhodn­é.

 ?? Foto: Getty Images ?? Rodina Sourozenci Scott, Jordie a Beauden Barrettovi v barvách All Blacks na probíhajíc­ím mistrovstv­í světa v ragby.
Foto: Getty Images Rodina Sourozenci Scott, Jordie a Beauden Barrettovi v barvách All Blacks na probíhajíc­ím mistrovstv­í světa v ragby.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia