MF DNES

Nikola Nosková

-

Narodila se 1. července 1997, žije v Jablonci nad Nisou. Coby cyklokrosa­řka byla v roce 2016 stříbrná na MS do 23 let. Po příchodu do silničního profipelot­onu vyhrála v roce 2017 závod Kolem Trentina, byla 18. na Giru. Loni se stala evropskou mistryní do 23 let, ale mentální anorexie ji vyhnala ze závodů. Letos se v týmu Bigla vrátila do špičky.

Zakazovala jste si jíst? Nebo jste neměla na jídlo ani chuť? Výživového poradce máte přece i v týmu Bigla.

To je Brit. Mohla bych to s ním probírat po telefonu, jenže raději bych měla někoho, za kým dojdu do ordinace a kdo mi všechny ty hodnoty v češtině líp vysvětlí.

Na jaře jste měla 44 kil. Už si váhu držíte stabilní?

Snažím se. Ale radši se nevážím.

A neměla byste?

Ne, radši ne. Kdyby mi něco hrozilo, v týmu by mě upozornili. Poznali by už při pohledu na moji postavu, že se zase něco děje.

To poznáte i sama, ne? před zrcadlem Máte teď pocit vítězství sama nad sebou, když jste se dokázala úspěšně vrátit i do širší špičky?

Jsem strašně šťastná. Vyjet si olympiádu v Tokiu byl můj velký cíl. Nejsem sice tak stará, abych při olympiádě za další čtyři roky už nejezdila, ale do poslední chvíle jsem doufala, že mi vyjde Tokio. V koutku duše jsem navíc taky ráda, že jsem vyhrála boj i nad těmi, kteří mi to nepřáli. Bylo jich v české cyklistice podle mě docela dost.

I závodnic?

Ne, spíš lidí okolo.

Přitom jste jedinou českou silničářko­u, která po letech časovkářsk­ých úspěchů Martiny Sáblíkové dokázala prorazit i na největších světových závodech.

Jen doufám, že to s mojí olympiádou nakonec nebude stejný průšvih jako s Martinou. Že si po tom faux pas s Riem letos všichni přečetli pravidla dobře.

Buďte klidná, tentokrát jsou postupová kritéria jasně daná a vy je splňujete.

Já to teď taky pořádně studovala. Stejně je zvláštní, že na olympiádě může startovat v silničním závodě jen 70 žen, že v porovnání s jinými závody tak moc omezují národům místa.

To je olympijský úděl mnohých sportů. Vítězka z Londýna 2012 Marianne Vossová si navíc stěžuje, že organizáto­ři tokijského závodu ubrali z profilu ženské trati nejtěžší kopce, přes které pojedou muži. Podle Vossové to není žádná rovnoprávn­ost. Souhlasíte s ní?

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA a Instagram Nikoly Noskové ??
Foto: Ota Bartovský, MAFRA a Instagram Nikoly Noskové
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia