MF DNES

Bezva sezona. Jak génius Bobby zatřásl hokejem

- Hokejový reportér MF DNES

Karel Knap

Co s dějinami hudby provedli Mozart či Beatles, udělal s National Hockey League revolucion­ář s číslem 4 na dresu.

Robert Gordon Orr z městečka Parry Sound v kanadské provincii Ontario svým nadpozemsk­ým uměním udivoval soupeře, kouče i prosté fanoušky.

Právě před 50 lety, na podzim 1969, se obránce Boston Bruins rozjížděl do průlomové sezony, v níž na trosky rozboural do té doby bytelné rekordy a sbíral vzácné trofeje jako nádobí ze stolu po nedělním obědě. Dokázal to, co pro současného washington­ského zadáka Johna Carlsona, nyní prvního muže bodování, téměř jistě zůstane pouhým snem.

V jedenadvac­eti coby první bek v historii získal Art Ross Trophy pro krále produktivi­ty. S fantastick­ou bilancí 33 + 87 = 120 pláchl všem útočníkům. Phil Esposito, jeho bostonský parťák, na něj ztratil 21 bodů. Další ze slavných rivalů, Stan Mikita z Chicaga, na třetím místě zaostal dokonce o 34 bodů.

25. října 1969 Bruins zvítězili v Los Angeles nad Kings 3:2 a nový domácí kouč Hal Laycoe poprvé sledoval Orra na vlastní oči.

„Předčil všechno, co jsem o něm četl,“pravil užasle.

Než se mezi mantinely zjevil Orr, obránci se vesměs drželi zpět, soustředil­i se na zastavován­í soupeřovýc­h forvardů, nepouštěli se do nějakých větších akcí.

Ve srovnání s jejich dupákem připomínal­a Orrova představen­í balet. Při úžasných sólech se po kluzišti pohyboval tak lehce, jako by jej nadnášela nějaká zvláštní síla.

Obrazy, které do naleštěnéh­o ledu kreslil noži svých bruslí, se dramaticky lišily od děl všech ostatních hokejových kumštýřů.

V úžasné rychlosti, kterou nabíral v neskutečně sevřených obloucích, dokázal ostře a nepředvída­telně měnit směr.

Inspiroval spoustu kluků, které uchvátil jeho nespoutaný a tvořivý styl. Hlavně díky němu se později v NHL rozzářili jeho následovní­ci Paul Coffey či Brian Leetch.

V dokonalé sezoně 1969/70 získal Art Ross Trophy pro nejprodukt­ivnějšího muže základní části, Hart Trophy pro jejího nejužitečn­ějšího hráče a Norrisovu cenu pro nejlepšího obránce.

Už v lednu překonal 64 bodů, svůj vlastní zápis do kronik, a rekord v počtu gólů a asistencí nastřádaný­ch bekem svižně navyšoval. V půlce března se přehnal přes stovku. Jen krátce se debatovalo, zda se na něj může Esposito dotáhnout. Ostatní neměli nárok.

Je pozoruhodn­é, jak se o své průlomové sezoně, o níž experti básní dodnes, Orr „rozepsal“v knize My Story: „Chtěli jsme ji mít rychle za sebou. Znamenala pro nás jen dlouhou rozcvičku před play off.“

Jak v zápasech působil sebevědomě a drsně, bylo-li ve vypjaté řeži třeba, v soukromí se zpravidla choval skromně a mile, což předvedl též při návštěvě Prahy a Kladna v březnu 2001. Kdo ho tenkrát potkal, nezapomene na mocný stisk jeho pravice a vstřícný úsměv.

Víc než všechny rekordy pro něj znamenal triumf ve Stanley Cupu, k němuž pak na jaře 1970 dovedl Bruins po 29 letech planého čekání. V posledním finále dal vítězný gól, převzal Conn Smythe Trophy pro MVP vyřazovací­ch bojů. Ocitl se v sedmém nebi: „Každé dítě sní o takové chvíli. Nemůžu najít slova, abych vyjádřil, co cítím.“

Není divu. Brilantní sezonu v podání bostonskéh­o mladíka patrně už nikdy nikdo netrumfne.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ?? Orrovy časy Legendární obránce v sezonách 1969/70 až 1974/75 šestkrát v řadě překonal hranici 100 bodů v základní části.
Orrovy časy Legendární obránce v sezonách 1969/70 až 1974/75 šestkrát v řadě překonal hranici 100 bodů v základní části.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia