MF DNES

Ovládne NHL bek?

Zní to jako sci-fi: Zadák vládne bodování. Teď mu pomáhá i Čech

- Hokejový reportér MF DNES

Jan Daněk

Kouzlili Connor McDavid a Leon Draisaitl, kteří si za večer připsali tři body. Dvěma góly se také připomněl Alexander Ovečkin. Největší hokejové hvězdy na startu NHL zastiňuje nenápadný chlapík, který se v noci na včerejšek představil v duelu Edmontonu s Washington­em (4:3 v prodloužen­í) stejně jako kanadský zázrak, německý tank a ruský moloděc. Jmenuje se John Carlson.

„A jde mu všechno, na co sáhne,“hlásí Ovečkin, jeho spoluhráč a kapitán Capitals. „Určitě vyhraje Norris Trophy!“

Ale proč troškařit?

Kromě trofeje pro nejlepšího obránce soutěže má Carlson nejblíže i k Art Ross Trophy pro nejprodukt­ivnějšího hráče NHL!

Po 12 duelech se pyšní bilancí 5+16 (v noci na dnešek hrál ve Vancouveru, výsledek na idnes.cz/sport), sezonu rozjel na astronomic­kou cifru přes 140 bodů! „Další otázku,“rozesměje se devětadvac­etiletý bek, když přijde řeč na jeho famózní podzim. I on ví, že je to sci-fi. „Mám jen štěstí a skvělé spoluhráče.“Jenže z týmu našlapanýc­h Capitals se nejčastěji mluví o Carlsonovi, který poslední dny pravidelně přepisuje nejrůznějš­í statistiky a rekordy.

Carlson je teprve třetí obránce v dějinách, který je po dvaceti dnech od startu NHL na čele produktivi­ty. Může vedení udržet a být po legendární­m Bobbym Orrovi teprve druhým bekem s Art Ross Trophy?

„Může být v horních patrech, ale nemyslím, že se to stane,“uvažuje bývalý zadák Jaroslav Špaček. Sezona se stále teprve rozjíždí a pro zadáky bývá přetěžké udržet zběsilé bodové tempo. „A hlavně hraje v době, kdy útočníci dělají přes sto bodů, což je pro obránce téměř nedosažite­lná meta,“dodává Špaček, borec s téměř devíti stovkami startů v NHL.

Mantinel, můj nejlepší kámoš

Carlsonovo pozoruhodn­é počínání alespoň slouží jako příklad, kam se ubírá hra obránců. Sám šampion z Nagana ještě před deseti lety při štaci v Montrealu svůj styl popisoval: „Glasses, my best friends!“

Když byla potíž, kotouč jednoduše máznul o mantinel pryč. „I my se snažíme co nejrychlej­i dostávat puky z pásma,“líčí Carlsonův parťák z obrany Michal Kempný. Jenže i pod tlakem umí americký kolega konstrukti­vně rozehrát. Bez puku je v obranném i středním pásmu jako lačný chrt. A když přejede červenou čáru, vyniknou jeho největší přednosti. Perfektní přehled, předvídání, rychlé reakce. Na lednovém All Star Game zase zvítězil v soutěži o nejtvrdší střelu (165 km/h). „Loni pozoruje Špaček. Zároveň upozorňuje, že zatímco na nejlepší útoky může soupeř nasadit hlídací rafany, ofenzivní bek se eliminuje stěží. Tím spíš, když Carlson za zápas odehraje klidně přes 28 minut jako minulý týden proti Torontu. „Johny ale není typ, který by jen honil body. Sbírá je přirozeně, v obraně pořád hraje solidně,“říká kolega Nicklas Bäckström.

Beci, kteří pozvednou celý tým

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia