MF DNES

Pět Češek na Turnaji mistryň. A (zatím) jedno derby

- David Mrzena tenisový reportér MF DNES

Ve večerních róbách pózovaly s trofejí Billie Jean Kingové fotografům. Už tradicí se poté stává společné selfie. Ale kulisy se oproti předchozím letům změnily. Singapur osm nejlepších tenistek ve dvouhře a osm elitních deblových párů sezony vyměnilo za čínský Šen-čen. Vše je nachystáno, Turnaj mistryň i s pěticí českých hráček může v neděli vypuknout.

„V takové konkurenci si nevyberete, musíte být připravena na všechny zápasy,“vypráví Petra Kvitová, nejzkušeně­jší z účastnic dvouhry.

Po pátečním banketu už věděla, na které soupeřky v Červené skupině narazí. K jejímu jménu los přiřadil Ashleigh Bartyovou, Naomi Ósakaovou a Belindu Bencicovou.

Její krajanka Karolína Plíšková do Fialové skupiny zase vyfasovala Simonu Halepovou, Elinu Svitolinov­ou a Bianku Andreescuo­vou.

Červená i Fialová skupina nabízí velmi vyrovnaná kvarteta. Navíc v každém figurují dvě letošní grandslamo­vé vítězky.

„Je vlastně jedno, koho dostanete do skupiny,“pravila Kvitová, jež celé klání v neděli zahájí soubojem s Japonkou Ósakaovou, šampionkou Australian Open.

Dosud se obě hráčky na okruhu potkaly pouze jednou: v lednu ve finále grandslamu v Melbourne.

„Tehdy jsem prohrála, ale teď udělám vše pro to, abych bilanci vyrovnala,“slíbila Kvitová po losu. A co další soupeřky? Ashleigh Bartyová je vítězkou Roland Garros. „V našich posledních dvou střetnutíc­h rozhodoval až třetí set. Bude to těžký duel,“tuší Kvitová. Se současnou světovou jedničkou si hýčká pozitivní bilanci 4-2.

Belinda Bencicová je na turnaji poprvé. „Bude to pro ni skvělá zkušenost,“doplnila na adresu Švýcarky se slovenským­i kořeny, se kterou v pěti duelech padla pouze jednou.

Před odletem na závěrečný turnaj roku Kvitová potvrdila, že stav její bolavé levačky, která ji trápila od května, se výrazně zlepšil. Na jih Číny odcestoval­a s optimismem.

„Na posledních dvou turnajích jsem zase ve své hře viděla určité aspekty, které jsou mi vlastní,“pochvalova­la si vítězka Masters z roku 2011. Tehdy se hrálo v Istanbulu.

Po přesunu do Singapuru se Kvitová probojoval­a do finále pouze jednou. „Pomalé kurty mi nevyhovují,“komentoval­a předchozí podmínky.

Úvodní tréninky v hale, kde se ještě před necelými dvěma měsíci proháněli čeští basketbali­sté na světovém šampionátu, napověděly, že přílišná změna s novou destinací nepřijde.

„Povrch se mi zdál docela pomalý,“hodnotila Karolína Plíšková.

I v jejím případě platí, že pomalejší dvorce brzdí její agresivní styl tenisu.

„V duelech se Svitolinov­ou a Andreescuo­vou

to může být moje nevýhoda,“domýšlela Plíšková.

Právě se Svitolinov­ou, obhájkyní titulu, jež na Turnaj mistryň přicestova­la bez jediné letošní trofeje, Plíšková klání Fialové skupiny v pondělí načne.

„Mám proti ní pozitivní bilanci 5-3. V pátek jsme spolu trénovaly, bude to otevřené,“přidala aktuální světová dvojka. „A také to bude hlavně o mém tenisu,“dodala.

České hvězdné duo na vrcholu roku ve čtyřhře doplňují Barbora Strýcová (v páru s Tchajwanko­u Sie Šu-wej), a loňské finalistky Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. Zatímco ve dvouhře se případné české derby uskuteční nejdříve v semifinále, deblový turnaj ho nabídne už ve skupině.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia