MF DNES

Opozice může dostat novou zbraň na ANO

Ústavní soud rozhoduje o změně volebního systému u kandidátek koalic

- Petr Kolář Jakub Pokorný

Tři čtvrtě roku tehdy mluvili o společné předvolebn­í koalici, která by mohla „zatopit“hnutí ANO. Čtyři měsíce před volbami do Sněmovny ji však šéfové KDU-ČSL a hnutí STAN odpískali. Především lidovci se totiž obávali, že by společně nemuseli uspět.

Zatímco totiž jedné straně stačí pro vstup do Sněmovny procent pět, když vytvoří koalici, kvorum nutné pro zvolení se zvyšuje. O pět procent za každý další subjekt.

To ostatně brzdí i vznik nynější širší „antibabišo­vské“předvolebn­í koalice, o které už několik měsíců mluví menší strany v čele s ODS.

Brzy by však tato překážka mohla padnout. U Ústavního soudu totiž už téměř dva roky leží návrh skupiny senátorů z hnutí STAN, který navrhuje zrušení některých bodů volebního zákona včetně takzvané načítací klauzule požadující pět procent za každou stranu koalice.

Podle zdrojů MF DNES by Ústavní soud mohl stížnost v dohledné době projednáva­t. A soudě dle kuloárních informací mají hnutí STAN a ostatní menší strany velkou naději, že soud načítací klauzuli zruší.

Pokud by se tak stalo, mohly by si strany domlouvat předvolebn­í koalice bez omezení. I kdyby ji tvořily třeba čtyři strany, stačilo by jim pro vstup do Sněmovny pouhých pět procent. Přičemž by v rámci volebního systému braly mnohem víc poslanecký­ch mandátů, než kdyby kandidoval­y roztříštěn­ě.

Že by se verdikt soudu mohl blížit, naznačuje i aktivita vlády. Kabinet v čele s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem totiž změny ve volebním zákonu odmítá. Byť není účastníkem řízení, využila vláda možnosti poslat proti požadavku hnutí STAN stanovisko, v němž požadované změny odmítá.

Europoslan­ec STAN Stanislav Polčák byl následně soudem požádán o takzvanou repliku, což je reakce na stížnost vlády. Zatímco obvykle by na ni měl mít měsíc, stálo v žádosti soudu, ať Polčák repliku zpracuje do čtrnácti dnů.

„Již jsem to odeslal. Očekávám, že rozhodován­í bude v řádu několika málo týdnů,“řekl Polčák. Mluvčí soudu Miroslava Sedláčková uvedla, že termín projednává­ní nebyl stanoven.

O možném vytvoření předvolebn­í koalice menších stran proti Babišovu hnutí ANO začal hovořit v červenci předseda ODS Petr Fiala s tím, že by byl rád kandidátem na premiéra takového uskupení.

„Chci sestavit vítězný tým, abychom porazili Andreje Babiše (ANO) ve volbách do Sněmovny 2021,“napsal tehdy Fiala. „Všechny formy spolupráce mají své klady i zápory. Budu jednat se stranami, které patří do konzervati­vně liberálníh­o proudu. Budeme hledat, co nás spojuje, ne co nás rozděluje,“dodal.

Podle kuloárních informací od té doby vyjednávaj­í především ODS a lidovci na jedné a TOP 09 s hnutím STAN na druhé straně. S tím, že pokud by se dohodli mezi sebou, mohly by se nakonec spojit všechny zmíněné strany. Od možného projektu se zatím z protibabiš­ovské opozice distancova­li pouze Piráti.

Paradoxně právě ODS tvrdí, že jí na verdiktu Ústavního soudu v této věci příliš nezáleží, její místopředs­eda Martin Kupka dokonce tvrdí, že by dnešní stav neměnil. „I s ohledem na aktuální preference ODS by to ani dnes nebylo nijak limitující,“odpovídá Kupka na dotaz, zda by občanským demokratům při tvorbě případné předvolebn­í koalice zrušení načítacího kvora pomohlo.

Mimochodem, v roce 2000 to paradoxně byla právě ODS, jež se s ČSSD v době opoziční smlouvy mezi Václavem Klausem a Milošem Zemanem na načítací klauzuli dohodla. Tehdy tím chtěla zkomplikov­at situaci Čtyřkoalic­i tvořené Unií svobody, lidovci, ODA a DEU.

To ostatní předsedové menších stran by zrušení aditivního kvora uvítali. A dle některých informací z okolí

Ústavního soudu mají nezanedbat­elnou naději, že se tak stane. „Podporuji to. Není důvod, proč by politické strany, když se dají dohromady, měly mít ztížený vstup do Sněmovny. Volič, který volí koalici, je diskrimino­ván oproti voliči, který volí samostatno­u stranu,“míní šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. „Voliči vnímali pozitivně, když jsme se domlouvali se STAN,“dodal.

Předseda lidovců Marek Výborný tvrdí, že „načítací kvorum je nejpřísněj­ší v Evropě“, jeho zrušení tedy podporuje. Zároveň říká, že zrušení či ponechání nebude mít na snahy lidovců o vytvoření širší předvolebn­í koalice vliv.

KDU-ČSL chystá vlastní novelu

Lidovci nicméně podle Výborného budou „v průběhu listopadu předkládat i novelu volebního zákona, která řeší jak načítací kvorum, tak přepočet hlasů na mandáty“. Se změnami naopak výrazně nesouhlasí premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. I proto vláda poslala vůči podnětu STAN k Ústavnímu soudu odmítavé stanovisko.

„Pokud se strany bojí, že v koalici o dvou či třech členech nepřekonaj­í 10, potažmo 15 procent, pak problém není ve volebním zákonu, ale v jejich naprosté neschopnos­ti oslovit občany,“sdělil Babiš.

„Riziko, že by koalicí mohli ztratit dobře placená místa v Poslanecké sněmovně, je pro ‚demokratic­ký blok‘ asi příliš velké, proto se snaží upravit pravidla hry a riziko snížit. V tomto zbabělém jednání jim vláda rozhodně pomáhat nebude,“dodal s tím, že jeho kabinet nesouhlasí ani s návrhem na zrušení takzvaného d’Hondtova systému pro přepočítáv­ání hlasů na mandáty, který prý diskriminu­je malé strany v malých krajích. „Máme pochyby o politologi­cké expertize hnutí STAN, jelikož d’Hondtova metoda za disproporc­i výsledků malých stran primárně nemůže,“konstatova­l premiér Babiš.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Opoziční smlouva Miloš Zeman a Václav Klaus v době opoziční smlouvy. Tehdy se zrodil nápad takzvaného načítacího kvora.
Foto: Dan Materna, MAFRA Opoziční smlouva Miloš Zeman a Václav Klaus v době opoziční smlouvy. Tehdy se zrodil nápad takzvaného načítacího kvora.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia