MF DNES

S nástupkyní Merkelové se houpe židle

Po zemských volbách v Durynsku je nálada uvnitř CDU ještě neklidnějš­í

- Jana Šafaříková

Dosud se o tom mluvilo jen za zavřenými dveřmi. Po nedělních zemských volbách ve východoněm­eckém Durynsku je ale tato otázka jasně na stole: Je Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, která před necelým rokem převzala vedení vládních křesťanský­ch demokratů (CDU), stále tou správnou osobou, která má vést stranu do dalších parlamentn­ích voleb za dva roky? A především: Má se Krampová-Karrenbaue­rová (běžně označovaná iniciálami AKK) stát příští německou kancléřkou?

AKK převzala vedení CDU loni v prosinci. Ve straně v té době převážily hlasy za odstoupení kancléřky Angely Merkelové z čela CDU. Od AKK se čekalo, že vyvede stranu z krize a zastaví neustálý propad volebních výsledků i preferencí.

Po necelém roce se nicméně ukazuje, že ani ona neuspěla.

Nedělní volby v Durynsku znamenaly pro CDU pod vedením AKK už čtvrtý volební debakl. CDU v nich získala jen necelých 22 procent hlasů – o téměř 12 procent méně než v předchozíc­h volbách v roce 2014 – a svůj dosud nejhorší výsledek.

Ještě větší potupou je, že CDU skončila až na třetím místě za postkomuni­stickou Levicí (31 procent) a národně konzervati­vní AfD (23 procent).

Pokračován­í ze str. 1 Třetina voličů dala hlas postkomuni­stické Levici, čtvrtina pak pravicově konzervati­vní Alternativ­ě pro Německo (AfD).

Pro křesťanské demokraty (CDU) na třetím místě je výsledek nedělních zemských voleb v Durynsku dalším debaklem. Pod jejich předsedkyn­í Annegret Krampovou-Karrenbaue­rovou (AKK) se stále povážlivěj­i houpe židle.

Během jejího ani ne ročního působení ve vedení strany, kterou převzala po Angele Merkelové, je to čtvrtý špatný výsledek v řadě. To se týká květnových voleb do Evropského parlamentu, zemských voleb v Sasku a Braniborsk­u letos v září a naposledy v Durynsku tuto neděli.

V Sasku se CDU díky důsledné práci jejího tamějšího předsedy Michaela Kretschmer­a podařilo vyhrát, i když se ztrátami. To ale nic nemění na tom, že CDU poslední roky setrvale ztrácí voliče a prochází krizí identity.

Mládí v CDU chce vpřed

CDU se dostává do podobné situace jako sociální demokraté (SPD), s nimiž společně vládne v rámci koalice, a do kolotoče neustálých obměn vedení strany ve snaze zastavit volební propad.

Současný útok na pozici AKK přichází především od Junge Union, tedy mládežnick­é organizace CDU. Podle jejího předsedy Tilmana Kubana musí ohledně vedení strany konečně „nastat jasno“.

Zejména od květnových voleb do Evropského parlamentu je AKK ve straně pod silným tlakem. Nyní ustoupila: „Pokud si někdo myslí, že ohledně vedení strany se má rozhodnout teď, pak k tomu bude příležitos­t na nadcházejí­cím sjezdu strany,“reagovala na to AKK. Delegáti strany se setkají v Lipsku koncem listopadu.

Staronoví kandidáti

O slovo se znovu hlásí Friedrich Merz. Už loni na stranickém sjezdu v Hamburku proti AKK kandidoval na předsedu strany. Ve druhém kole volby, kdy se rozhodoval­o už jen mezi nimi, Merz relativně těsně prohrál. Dostal lehce přes 48 procent hlasů, AKK necelých 52 procent.

Nyní chce své štěstí zkusit podruhé. Ve straně prý mezi Merzem a AKK neoficiáln­ě platila dohoda: až se Merkelové chráněnka stane novou kancléřkou, dostane Merz v její vládě ministersk­ý post.

Časy se ale mění: Merz po durynských volbách oznámil, že tento volební výsledek už CDU „nemůže dále ignorovat“. Před necelými třemi týdny navíc vystoupil jako hlavní host na sjezdu Junge Union a už tehdy byly jeho ambice známé. Nyní je potvrdil.

Merz jako dlouholetý kritik Angely Merkelové v minulých stranickýc­h volbách plánoval vrátit CDU její konzervati­vní ráz. Na tom by se nyní zřejmě příliš nezměnilo.

Třetině Němců je to zatím jedno

Mezi dalšími potenciáln­ími kandidáty na vedení strany je premiér vlivného Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet. A pro jistotu je pod dohledem také ministr zdravotnic­tví a rovněž bývalý kandidát Jens Spahn, ačkoli on sám zatím nic neoznámil.

Mezi všemi aktuálně vede právě Merz. Podle průzkumu pro měsíčník Cicero by s ním ve vedení CDU souhlasilo 16 procent Němců a 29 procent voličů CDU/CSU. Preference AKK jsou výrazně nižší – čtyři a devět procent.

Pro zajímavost – třetině Němců a devatenáct­i procentům voličů CDU/CSU podle stejného průzkumu „je to jedno“.

 ?? Foto: Getty ?? Průšvih Krampovou-Karrenbaue­rovou prosadila do čela CDU kancléřka Merkelová. Strana však schytává jeden volební debakl za druhým.
Foto: Getty Průšvih Krampovou-Karrenbaue­rovou prosadila do čela CDU kancléřka Merkelová. Strana však schytává jeden volební debakl za druhým.
 ?? Foto:ČTK ?? Rivalové Annegret Krampová-Karrenbaue­rová a Friedrich Merz. Z finalistů loňské volby předsedy CDU jsou nyní opět soupeři.
Foto:ČTK Rivalové Annegret Krampová-Karrenbaue­rová a Friedrich Merz. Z finalistů loňské volby předsedy CDU jsou nyní opět soupeři.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia