MF DNES

Řepkův mercedes koupil sběratel za miliony

Automobil ho přišel podle informací MF DNES na miliony, přesnou cenu odmítl zveřejnit

- Tomáš Železník redaktor MF DNES

ZLÍN Auto, které způsobilo bývalému fotbalovém­u reprezenta­ntovi Tomáši Řepkovi spoustu problémů, má nového majitele. Vůz Mercedes-Benz SLR McLaren, jehož pořizovací cena byla 14,5 milionu korun, doplnil proslulou sbírku zlínského podnikatel­e a prodejce několika automobilo­vých značek Ladislava Samohýla.

„To, že auto patřilo panu Řepkovi, nehrálo roli. Hledali jsme stejný typ, který by rozšířil naši sbírku,“vysvětlil Samohýl, který se na německou značku specializu­je. „Kdyby to bylo ferrari, tak je mi to jedno. Usilovali jsme jenom o mercedes.“

Řepka auto pořídil v roce 2009 a díky němu se dal dohromady se svou bývalou ženou Vlaďkou Erbovou. Mercedes záhy zabavil stát, protože se objevily informace, že původně patřil arabskému boháčovi, kterému ho někdo ukradl. Skončil proto v takzvané policejní úschovně na záchytném parkovišti v Praze-Štěrbohole­ch.

„Jezdil jsem s tím půl roku a pak mě z toho vyndali,“citovala Řepku bulvární média.

V roce 2017 se objevily snímky chátrající­ho vozu, následně se dostal do dražby. Vyvolávací cena byla téměř 7 milionů korun.

„O auto jsme usilovali rok. Konečnou sumu nebudu komentovat,“uvedl Samohýl. Podle informací MF DNES nakonec zaplatil méně, než byla vyvolávací cena.

Proč si sběratel vybral zrovna bývalý Řepkův model, když si mohl vybrat jakýkoliv jiný? Zaprvé znal jeho historii a věděl tedy, do čeho jde. Vždyť auto má na tachometru jen 20 tisíc ujetých kilometrů. Zadruhé chtěl mít kompletní sbírku všech tří „wingcarů“, které Mercedes vyráběl. Jde o vozy, jejichž dveře se neotevíraj­í do strany, ale nahoru. Vedle nich vlastní model SLS a hlavně SL 300 gullwing z roku 1957. „Tento model je mnohem vzácnější a výrazně dražší než ten poslední,“upozornil sběratel. „Je to moje nejoblíben­ější auto. Hledal jsem ho šest sedm let.“

Všechny tři modely chce jednou vystavit v chystaném muzeu. Čerstvě pořízený mercedes nyní míří na generální rekonstruk­ci, která potrvá nejméně rok. Výše nákladů je nejasná, ale servis auta už vyšel na půl milionu korun.

„Celé auto musíme kompletně rozebrat. Díly pak odvezeme do specializo­vaných podniků. Například kapota je z karbonu. Dostat z něj barvu bude nesmírně těžké,“upozornil Samohýl. „Chceme ho mít ve stříbrné metalíze a s červeným interiérem.“Až bude auto, jehož maximální rychlost je 334 km/h, opravené, uvidí ho také Řepka? „Žádný vztah k němu nemáme. Ale když se na něj bude chtít podívat, rádi ho přivítáme,“zasmál se Samohýl.

Zlínský podnikatel má ve své soukromé sbírce přibližně 300 aut a 150 motocyklů. Jeho služeb často využívají filmaři. „Máme téměř kompletní vozy od wehrmachtu. Když se natáčely válečné filmy, často jsme je půjčovali,“vzpomíná Samohýl.

Se sbírkou začal jeho otec Alois, který se specializo­val na domácí Škody a jejich předchůdce Laurin a Klement. Ladislav Samohýl se soustředí na značku Mercedes, vlastní kolem 80 kusů. Má třeba věrnou kopii Patent wagenu, což je první patent Karla Benze z roku 1886, originální motor Daimler z roku 1896.

 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Bývalé Řepkovo auto Zlínský podnikatel Ladislav Samohýl u Mercedesu SLR McLaren.
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA Bývalé Řepkovo auto Zlínský podnikatel Ladislav Samohýl u Mercedesu SLR McLaren.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia