MF DNES

Tajný Američan Malkin

Slavný hokejista se stal obětí virtuálníc­h podvodů, které odhalily jeho dvojí občanství.

- hokejový reportér MF DNES Anton Zelenko

Donedávna byl jedním z největších miláčků ruských hokejových fandů. Se sbornou vybojoval dvě zlata na mistrovstv­í světa, dobré jméno své vlasti navíc budoval i v zámořské NHL, kde s Pittsburgh­em zvedl třikrát nad hlavu slavný Stanley Cup.

Jenže teď je pověst útočníka Jevgenije Malkina mezi Rusy ohrožena. Důvod? Nečekané zjištění, že rodák z Magnitogor­sku už má nějakou dobu kromě ruského občanství i to americké.

Takové patrioty nepotřebuj­eme! Balamutil nás, jak je na straně Putina a Ruska, a pak se stane Američanem!

To jsou namátkou nesouhlasn­é reakce Rusů na sociálních sítích.

Možná by se na to ještě dlouho nepřišlo, jestli vůbec někdy, nebýt skandálu ruské společnost­i Mark.Space. Do startupové­ho projektu, který sliboval vizionářsk­é cíle v oblasti virtuální reality, investoval na začátku roku 2018 také Malkin.

„Zakladatel­é mě ohromili svým zápalem, a když mi představil­i prototyp produktu, veškeré pochybnost­i opadly,“liboval si útočník loni v únoru poté, co vznikající projekt zaštítil částkou čtyř milionů dolarů.

Jenže uplynulo několik měsíců a počáteční optimismus je tentam. Z projektu nezbylo nic, společnost čelí hromadné žalobě a Malkinovy peníze zmizely neznámo kam. Při vyšetřován­í navíc vyplaval na první pohled možná nepodstatn­ý, v Rusku ovšem hlasitě rezonující fakt – z Malkina se stran pozornosti stal také Američan.

Konec v Týmu Putin?

Tahle informace v ruských médiích mnohonásob­ně přehlušila samotnou aféru kolem zpronevěře­ných peněz dvojnásobn­ého krále produktivi­ty NHL a dalších investorů. Čert vzal neúspěšný podnikatel­ský krok. Ale že má americké občanství? A ještě k tomu v tajnosti?

Malkinova americká státní příslušnos­t působí poněkud překvapivě i vzhledem k faktu, že je jedním z členů tzv. Putin Teamu. Ten před několika lety založil kanonýr Alexandr Ovečkin na podporu současného ruského prezidenta Vladimira Putina. Malkin se navíc nesouhlasn­ě vyjádřil k protiputin­ovským výrokům krajana Artěmije Panarina, který se v létě ostře opřel do hlavy státu a poměrů v Rusku.

„Artěmij taky nemá rád, když mu někdo mluví do hokeje. Sám se ale míchá do politiky, s níž my sportovci nemáme nic společného. Putina si jako člověka vážím,“vykládal Malkin v červenci.

I proto teď musí vysvětlova­t pro mnoho Rusů šokující rozhodnutí pro dvojí občanství. „Je to můj druhý domov, žiju tady už mnoho let. A vůbec, nelíbí se mi negativní atmosféra, která se vytváří mezi USA a Ruskem,“bránil se Malkin s tím, že ruské zákony dovolují mít dvě státní příslušnos­ti, čehož ostatně mnoho hráčů i trenérů využívá. Proto se Malkinův agent Gennadij Ušakov po dotazu médií podivoval: „Nechápu, proč vás vůbec zajímá nějaké americké občanství. Žeňa bude dál reprezento­vat Rusko.“

Třiatřicet­iletý Malkin musí každopádně čelit nepříjemno­stem spojeným s kauzou ruského projektu Mark.Space. Hokejista neprokoukl podvodné záměry zakladatel­ů, kteří díky jeho slavnému jménu nalákali další investory. Crowdfundi­ngové projekty jsou navíc v zemi podmíněny vstupem zahraniční­ho akcionáře, proto přišel Malkinův americký pas velice vhod. Místo budování virtuálníc­h obchodních center, v nichž by se klienti ocitli po nasazení VR brýlí, však zdánliví podnikatel­é nelegálně těžili kryptoměny. A Malkin o tom neměl ani tušení.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Tohle spojení je narušené Jevgenij Malkin a Rusko? Vztahy s rodnou zemí nejsou idylické poté, co vyšlo najevo, že elitní hokejista má také americké občanství.
Foto: Getty Images Tohle spojení je narušené Jevgenij Malkin a Rusko? Vztahy s rodnou zemí nejsou idylické poté, co vyšlo najevo, že elitní hokejista má také americké občanství.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia