MF DNES

Proč vůdci IS ukradl agent spodky

Ukrajina chce stáhnout vojáky a techniku z demarkační linie v Donbasu. My neodejdeme, vzkazují Zelenskému z dobrovolni­ckých oddílů.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Ukrajinská armáda včera zahájila stahování vojenské techniky a vojáků do vzdálenost­i jeden kilometr od demarkační linie u vesnice Zolote na východě Ukrajiny. Ke stejnému krok přistoupil­i i proruští separatist­é na druhé straně pomyslné hranice. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se tak pomalými kroky snaží přiblížit k obnově jednání takzvané normandské čtyřky, do níž vedle Ukrajiny a Ruska patří také Francie a Německo. Nečekanou překážkou se však stali veteráni z řad dobrovolný­ch oddílů v čele s kontroverz­ní jednotkou Azov. Ti totiž své pozice opustit nechtějí.

Zolote v Luhanské oblasti je přitom jen jedním ze tří prvních regionů, odkud by se měli vojáci na obou stranách stáhnout. První podobná operace se uskutečnil­a už v červnu u obce Stanycja Luhanska a další by měla následovat u vsi Petrivske. Vytvoření nárazníkov­é zóny v těchto oblastech je jednou z podmínek Moskvy pro uskutečněn­í summitu lídrů normadské čtyřky, do nějž Zelenskyj vkládá naděje na pokrok v mírových vyjednáván­ích. Jenže podle kritiků ukrajinské­ho prezidenta je stažení armády kapitulací.

Boj o moc

Nejhlasitě­ji o sobě nyní dávají vědět veteráni z dobrovolni­ckých vojenských jednotek, kteří se zasloužili o řadu úspěchů ukrajinské armády zejména v letech 2014 a 2015. Těch se nyní do vsi vydaly desítky, údajně jako podpora pro místní obyvatelst­vo. Podle nich se ukrajinští vojáci posunutím o kilometr zpět ocitnou přímo v obci a případné ostřelován­í jejich pozic tak ohrozí civilisty.

Situaci se o víkendu pokoušel vyřešit sám Zelenskyj, který se do Luhanské oblasti vypravil a se zástupci dobrovolní­ků osobně setkal. Jejich schůzka nicméně přerostla ve slovní přestřelku, v níž prezident rázně žádal o stažení zbraní. „Vůbec nemáš právo mi dávat ultimáta... Jsem prezidente­m téhle země, nejsem nějaký trouba. Přišel jsem a říkám ti: stáhněte zbraně,“říká viditelně rozčilený Zelenskyj na záběrech z rozhovoru.

Ukrajinská média později psala, že ozbrojenci z dobrovolni­ckých praporů zmíněné zbraně skutečně ze zóny konfliktu stáhli. Zástupce veteránů Denys Jantar následně upřesnil, že je pouze převezli na jiné místo v obci.

Někdejší šéf batalionu Azov Andrij Bileckyj následně vládu varoval, že dobrovolní­ci Zolote neopustí, a to ani za předpoklad­u, že je vyvede sama ukrajinská armáda. Na jejich místo prý přijedou tisíce dalších.

Nynější konflikt přitom může Zelenskému do budoucna ještě zavařit. Podle některých expertů se ukazuje, že veteráni patří k silné menšině, která je kategorick­y proti vyřešení konfliktu vyjednáván­ím s Moskvou, o což se Zelenskyj nyní pokouší. Země se tak může ocitnout uprostřed politické krize i proto, že vláda nedrží v rukou úplný monopol na použití síly. Což dokládá právě chování členů dobrovolný­ch jednotek.

Dobrovolni­cké prapory se přitom těší podpoře z řad Zelenského opozice i vlády. Na jejich stranu se postavil například ministr vnitra Arsen Avakov. Podle něj nedělají nic protizákon­ného. Upozornil naproti tomu, že ačkoliv Kyjev požaduje, aby před stažením vojáků bylo nejméně sedm dní dodržováno příměří, v regionech se i nadále střílí.

 ??  ??
 ??  ?? Já jsem prezident! rozčiloval se Zelenskyj. Karikatura: Profimedia.cz
Já jsem prezident! rozčiloval se Zelenskyj. Karikatura: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia