MF DNES

Kupka: Když nemá Babiš co říct, použije zaklínadlo

-

Vpolovině července ohlásil předseda ODS Petr Fiala, že se pokusí dát dohromady koalici menších stran proti Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO. Přesto, že je načítací kvorum pro vznik takové koalice omezením, místopředs­eda občanských demokratů Martin Kupka (na snímku) tvrdí, že rozhodován­í Ústavního soudu nebude mít na jejich snahy vliv. Prý by si vzhledem k preferencí­m ODS poradili i za stávajícíc­h pravidel. Kupka dokonce tvrdí, že by stávající volební systém, který v roce 2000 „zařídila“v době opoziční smlouvy jeho strana s ČSSD, nijak neměnil.

Uvítali byste, kdyby Ústavní soud zrušil, že se za každou ze zúčastněný­ch stran koalice připočítáv­á pro vstup do Sněmovny 5 procent? Pomohlo by vám to při tvorbě případné předvolebn­í koalice?

To jsme takto nikdy nezvažoval­i. I s ohledem na aktuální preference ODS by to ani dnes nebylo nijak limitující.

Vláda není účastníkem řízení, přesto v tomto případě poslala k Ústavnímu soudu zamítavé stanovisko. Andrej Babiš tvrdí, že by se „destabiliz­ovalo politické prostředí“a zrušení aditivního kvora je projev zbabělosti a neschopnos­ti tradičních stran. Co vy na to?

Andrej Babiš pokaždé, když nemá co říct a hledá nepřítele, použije zaklínadlo: „To tradiční strany.“Je to samozřejmě nesmysl.

Aditivní kvorum ve volebním zákoně je produktem opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS z roku 2000. Pokládáte za chybu, že se tehdy vaše strana na změně volebního zákona v tomto smyslu podílela?

Já osobně bych současnou úpravu přepočtu neměnil. Jsem obecně pro co nejmenší účelové úpravy zákonů. A platí to pro situaci v roce 2000 i teď. Pro vítěze voleb je při nezbytném koaličním vládnutí aditivní kvorum nespornou výhodou.

Jak daleko jste v debatách o vytvoření možné předvolebn­í koalice a s kým?

Věnujeme se teď práci na programu a jeho prezentaci. Soustředím­e se hlavně na úspěch v nejbližšíc­h krajských a senátních volbách. To jsou naše aktuální priority. (pdk)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia