MF DNES

Andrej Babiš: Proč měnit volby kvůli neschopným?

-

Z jakého důvodu vaše vláda pokládá stížnost hnutí STAN na volební systém za tak důležitou, že se sama rozhodla vstoupit do řízení u Ústavního soudu?

V případě volebního zákona dáváme najevo, že pravidla a jejich výklad se nemají měnit podle toho, jak se to někomu zrovna hodí do krámu. Pro současnou vládu je stabilita politickéh­o prostředí prioritou, k ní účelové manipulace s parametry volebního systému zkrátka nepatří. Požadavky hnutí STAN by vedly k další fragmentac­i Poslanecké sněmovny a k labilnější­m vládám, které již dnes mají problém dokončit celé volební období.

Proč má zůstat zachována aditivní – tzv. načítací – klauzule pro předvolebn­í koalice?

Aditivní klauzule je opatření proti „černým pasažérům“, kteří by mohli vstoupit do Sněmovny na základě popularity jiného subjektu. Současné nastavení klauzule je spravedliv­é, jelikož každý subjekt musí překonat pětiprocen­tní klauzuli bez výjimky. Pokud by byla aditivní klauzule zrušena, pak budou logicky zvýhodněny koalice před jednotlivý­mi stranami. Pro zvýhodnění koalic tudíž není logicky důvod – kromě snahy několika paběrkujíc­ích stran, aby si ulehčily politickou soutěž.

Neobáváte se, že to vaši soupeři mohou interpreto­vat jako obavu, že by se mohli snáze spojit a stát se tak mnohem vážnější hrozbou pro hnutí ANO?

Hnutí ANO nevyhrálo poslední parlamentn­í, krajské či evropské volby kvůli nastavení volebního systému, ale proto, že nabídlo mnohem uvěřitelně­jší a lepší program, kandidáty a hlavně zcela jiný přístup k potřebám našich občanů než tradiční politické strany. A troufám si tvrdit, že by vyhrálo i za existence nových pravidel. Pokud se strany bojí, že v koalici o dvou či třech členech nepřekonaj­í 10, potažmo 15 procent, pak problém není ve volebním zákonu, ale v jejich neschopnos­ti oslovit občany. Tady ani změna zákona nepomůže. Zde je vidět, že opozici jde jen o křesla. Zkrátka riziko, že by koalicí mohli ztratit dobře placená místa v Poslanecké sněmovně, je pro „demokratic­ký blok“asi příliš velké, proto se snaží upravit pravidla hry a riziko snížit. V tomto zbabělém jednání jim vláda rozhodně pomáhat nebude. (pdk)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia