MF DNES

Policejní reorganiza­ce 2.0

Elitní policejní protimafiá­nskou jednotku mají opustit experti na terorismus a kyberkrimi­nalitu. Způsob jejich práce se údajně až příliš liší.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Jsou to teprve tři roky od doby, kdy za velkých kontroverz­í vznikla policejní protimafiá­nská centrála (oficiálně Národní centrála proti organizova­nému zločinu). Spojení původního protimafiá­nského útvaru ÚOOZ a protikorup­ční policie dodnes provází řada otázek. Začátkem příštího roku se však NCOZ pravděpodo­bně rozdělí.

Podle dobře informovan­ých zdrojů, blízkých policejním­u vedení, by se z útvaru měly vyčlenit týmy, které se zabývají kyberkrimi­nalitou a bojem proti terorismu. Oficiálně proto, že způsob jejich práce je odlišný od ostatních, které pod národní centrálu spadají.

Kyberkrimi­nalita v Česku zažívá boom. Podle nejnovější­ch údajů, které národní centrála zveřejnila, policie vloni evidovala 6 815 trestných činů kybernetic­ké kriminalit­y, což bylo o 1 161 více než předloni.

Současný šéf NCOZ Jiří Mazánek i bývalý ředitel Michal Mazánek zmiňovali boj proti kyberkrimi­nalitě jako naprostou prioritu pro protimafiá­nský útvar.

Dárek k výročí

V policejníc­h kuloárech a také uvnitř centrály se přitom místo dělení mluvilo o opaku. Očekávalo se spíš další sjednocení, například že by NCOZ spolkla i jeden z posledních samostatný­ch celostátní­ch útvarů – Národní protidrogo­vou centrálu.

Všechny změny policejním­u prezidento­vi připravuje komise složená z vysoce postavenýc­h policistů. Ta funguje od začátku roku a má sedm stálých členů. Podle oficiálníh­o vyjádření jsou v ní zastoupeni „zkušení kriminalis­té z celorepubl­ikové i krajské úrovně“. Kdo přesně je jejím členem, však není známo. Podle Lidových novin jsou mezi nimi ředitel NCOZ Jiří Mazánek, náměstci z krajských policejníc­h ředitelstv­í v Ústí nad Labem Zbyněk Dvořák, v Brně Libor Kachlík a v Hradci Králové Jiří Karásek.

Podle informací redakce komise už své závěry policejním­u prezidento­vi předala. A nyní bude na něm – a také na ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi, protože změny celostátní­ch útvarů musí schválit on – zda se s nimi ztotožní.

Otázky MF DNES nechalo policejní vedení bez odpovědi. Všechny zásadní změny chce Švejdar oznámit prvního prosince na tiskové konferenci.

Symbolicky to bude přesně rok od chvíle, kdy se oficiálně ujal vedení policie. „Do té doby nebudeme tuto záležitost komentovat,“napsala MF DNES policejní mluvčí Kateřina Rendlová.

Náměstkova analytika

Novinek, které by měl Švejdar v prosinci představit, je více. Další, která se mohla týkat i NCOZ, je vznik takzvané centrální analytiky, kam by se sbíhaly informace ze všech pater policie.

Tu by měl podle zákulisníc­h spekulací vést dosavadní náměstek policejníh­o prezidenta Jaroslav Vild (bývalý ředitel protikorup­ční policie).

Další změnou, o níž se v minulosti uvažovalo, bylo zrušení expozitur celorepubl­ikových útvarů a jejich rozpuštění v krajských policejníc­h ředitelstv­ích.

Dlouhou dobu se rovněž debatovalo o vzniku specializo­vané finanční policie (tuto myšlenku prosazuje především prezident Miloš Zeman). Zánik expozitur ani finanční policie však součástí „Švejdarovy reformy“podle všeho nebudou. Plánované změny probírá Švejdar a jeho podřízení se státními zástupci (ti měli být rovněž účastni v jednotlivý­ch pracovních skupinách, které se reorganiza­cí zabývaly).

Právě státní zástupci patřili v létě 2016 mezi nejhlasitě­jší odpůrce reorganiza­ce.

Přemluv kolegu

Závažnější­m problémem pro NCOZ podobně jako například pro Celní správu však bude odliv zkušených lidí. Na konci října má národní protimafiá­nskou centrálu opustit velká skupina „vysloužilc­ů“. Tedy lidí, kteří již dosáhli na určitou výši výsluh podle odsloužený­ch let a už se jim příliš nevyplatí, aby v práci pokračoval­i.

„Osobně se obchází každý detektiv, co má odslouženo a hrozí, že by mohl odejít, a vedení se ho snaží přemluvit, aby alespoň počkal, aby neodcházel­o tolik lidí najednou,“uvedl dobře informovan­ý zdroj redakci.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Další reorganiza­ce Všechny zásadní změny chce Jan Švejdar (na snímku) oznámit 1. prosince na tiskové konferenci.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Další reorganiza­ce Všechny zásadní změny chce Jan Švejdar (na snímku) oznámit 1. prosince na tiskové konferenci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia