MF DNES

Naše justice nefunguje

Poté, kdy se objevily informace o vztazích Kočnera se soudci, lidé slovenské justici moc nevěří.

- Dominika Hromková Václav Janouš

Adam Valček, slovenský novinář deníku SME, byl jedním z žurnalistů, které nechal sledovat Marián Kočner. Nezajímalo ho však, s kým se tito novináři stýkají a kde žijí, ale přesné časové osy jejich dne, běžné zvyky. Žurnalisté si proto myslí, že nemělo jít jen o jejich kompromita­ci, ale že cílem bylo sestavit detailní plán jejich běžného dne – k dalšímu využití...

Co se změnilo podle vás za dvacet měsíců od vraždy Jána Kuciaka na Slovensku?

Byla zrekonstru­ována vláda, máme nového premiéra, Robert Fico ani Robert Kaliňák už nejsou členy koaličního kabinetu. Nepochybně měla tato vražda vliv i na prezidents­ké volby, ve kterých uspěla Zuzana Čaputová. A pokud jde o naši práci, tak na povrch vyplavalo hodně špíny.

Byly to kauzy, o kterých jste věděli, ale neměli jste pro jejich publikován­í důkazy?

O mnohém jsme věděli, ale rozsah toho všeho, ten mě šokoval. Já jsem třeba nikdy nepochybov­al, že existuje korupce mezi soudci, a nepochybov­al jsem, že byla vydána i nějaká nezákonná rozhodnutí ve prospěch Mariána Kočnera. Ale to, že si soudkyně s Kočnerem píše a radí mu, co má dělat, nebo že mu místopředs­eda soudu píše informace o jednotlivý­ch jednáních tak horlivě, že mu dokonce Marián Kočner píše „pomaleji, nestíhám vnímat“, to je naprosto šokující.

Byl Marián Kočner považován za mafiána, nebo jste o něm mluvili jen jako o kontroverz­ním podnikatel­i?

Nebyl vnímaný jako silový hráč, jen jako člověk, který má velmi hrubý slovník – v minulosti třeba říkal právníkovi Romanu Kvasnicovi (zastupuje paní Kušnírovou), že mu nechá projít hlavou kulku. Ale lidé okolo něj říkali, že on má prostě takový slovník.

On sice neustále někomu vyhrožoval, ale vy jste se domnívali, že ve skutečnost­i takový není? Proto jste ty jeho hrozby nebrali tak vážně?

Přesně tak, všichni to vždy brali tak, že Marián Kočner má zkrátka vulgární, útočný a agresivní slovník.

Proto ani policie nebrala vážně vyhrožován­í Mariána Kočnera Jánu Kuciakovi pár týdnů před vraždou?

Myslím si, že policie toto trestní oznámení nebrala vážně proto, že si to prostě Marián Kočner zařídil.

Pak přišla vražda, která všechno změnila. Proč v prvopočátk­u většina novinářů věřila, že za smrtí stojí italská mafie?

Já jsem byl také přesvědčen, že to byla italská mafie. Zdálo se nám to jasné – věděli jsme, že Ján Kuciak pracoval na textu o italské mafii a tento svůj článek nepublikov­al. Říkali jsme si tedy, že je logické, že za tím musí být nějaké nepublikov­ané informace, a ne Kočner, tedy člověk, o kterém psal dlouhodobě a všechny texty o něm už byly venku. Jenže to byl klam.

Byl pro vás největším překvapení­m fakt, že z vraždy jsou obvinění Slováci? Spousta lidí čekala, že přijel vrah z Ukrajiny nebo Ruska, vykonal svou práci a zase zmizel.

Ano, myslel jsem si také, že vrah je už zalitý v betonu. Překvapilo mě nakonec, jak amatérsky byla ta vražda provedena – policie měla kamerové záznamy, data ze simkaret a podobně.

Po vraždě jste také zjistili, že Marián Kočner nechával některé novináře sledovat, fotit a sbírat veškeré informace o jejich pohybu. Vy jste byl jedním z nich...

Ano. Psal jsem o jedné jeho kauze firmy Technopol Servis, ve které šlo o nepřátelsk­é převzetí podniku s použitím mafiánskýc­h praktik. Poslal jsem mu e-mailem otázky a on mi poslal zpátky e-mail s otázkami pro mě. Ale nebyly to vlastně otázky, byl to vzkaz, ze kterého jsem měl pochopit, co všechno o mně ví. To byl jediný moment, kdy jsem si říkal, jestli to stojí za to, protože tam byly opravdu dost soukromé věci.

Například?

Týkaly se třeba smrti mého bratra, našeho týrání otcem v dětství, mého partnerské­ho života...

Měl jste strach?

Nevím, ale od té doby chodím s pepřovým sprejem, chvíli jsem měl i policejní ochranu. V té době, kdy mi přišel ten e-mail, bylo jasné, že se nad Mariánem Kočnerem smráká.

Když jste dostal policejní ochranu, věřil jste policii? Právě v ní měl také informátor­y a lidi, kteří pro něj pracovali.

Na to je jednoduchá odpověď: Kdo jiný než policie by mě měl ochránit? Samozřejmě jsem se na ni mohl dívat s nedůvěrou, ale musel jsem věřit tomu, že ten příslušník, který stál u mého bytu, mě nezabije, ale ochrání. A samozřejmě jsme se o tom velmi dlouho s partnerkou (také novinářkou) bavili. Řeknu vám jeden takový ilustrativ­ní příběh k pochopení naší situace. Na začátku jsme policii odevzdali klíče od našeho bytu a domu. Na konci nám je vrátila, ale po nějaké době se nám zase policisté procházeli po chodbě. Zeptal jsem se jich, kde vzali klíč, když jejich nadřízený nám klíče odevzdal. Odpověď zněla: Klíče od vašeho domu mi dal kolega...

Policie si nechala vaše klíče přidělat a nechala si je?

Ano, vyrobili si kopie. Tak jsme vyměnili všechny zámky. To říkám jen pro ilustraci situace. A teď si vezměte, jakou jsem měl jinou možnost...

Najmout si třeba soukromou bezpečnost­ní agenturu?

To mi nabízel můj šéf. Ale jakou agenturu bych si měl najmout, když vím, že celý trh ovládá firma Bonul, včetně konkurenčn­ích firem, patřící oligarchov­i Norbertu Bodorovi? Zanalyzova­l jsem si to tak, že jsem si řekl, že je demokracie a že pokud mě zabijí, tak ať tedy dál pokračují protesty. Ale v té době jsme už všichni věřili, že žádná další vražda novináře nepřijde, že si to nikdo nedovolí.

Předpoklád­ám, že do té doby jste nevěřili, že by se v 21. století na Slovensku vůbec taková událost mohla stát. A stala se...

Ano, to máte pravdu, do té doby jsme si říkali, že jsme součástí Evropské unie a tam se novináři nevraždí. Teď si ale lidé musí říct, že justice nefunguje. Jak mají důvěřovat nestrannos­ti rozsudků soudů třeba v opatrovnic­kých sporech o děti nebo i v nějakých banálních případech, když vidí, jak soudkyně radila Kočnerovi, co má dělat? Budou prostě věřit, že takto si lze koupit rozsudek v jejich kauze, takže nedůvěra v justici se ještě prohloubí.

Je Slovensko na cestě z tohoto marasmu?

Myslím, že ne. Tady soudci svá rozhodnutí veřejně nekomentuj­í, je zákaz zveřejňova­t tváře soudců a podobně.

Jakou máte teorii na to, že při domovní prohlídce nalezla policie na Kočnerově stole USB disk s nahrávkami Gorily?

Nevěřím, že by tam ten disk jen tak ležel, že by ho tam někdo neopatrně nechal. Možná dal pokyn někomu z vazby, aby to takto připravil, aby ho policie našla. Splachuje za sebou. Říkám si, jestli to není nějaký odkaz či vzkaz Mariána Kočnera.

 ??  ?? Psal o Kočnerovi Novinář Adam Valček. Foto: Profimedia
Psal o Kočnerovi Novinář Adam Valček. Foto: Profimedia
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia