MF DNES

Odboj ukradl císaři archiv

Novinář zverboval policistu pro protirakou­ský odboj. Po vzniku republiky oba udělali závratnou kariéru.

- redaktor MF DNES Jan Bohata

Státní převrat na sklonku října 1918 se na ulicích české metropole před 101 lety podobal happeningu v rytmu dechovek. Ve skrytu se přitom odehrával střet o ovládnutí státní policie a jejího tajného archivu.

Maffisté, předáci protirakou­ského odboje, hledali cesty, jak ovládnout převodové páky silových úřadů umírající monarchie – pražského policejníh­o ředitelstv­í a zemského četnického velitelstv­í. Klíčovou roli v tom sehráli dnes pozapomenu­tí hrdinové. Jedním z nich se stal žurnalista Zdeněk Bubník.

„Stýkali jsme se například na novinářské burze v pivnici u Choděrů, Bubník psal pro České slovo soudní rubriku, a měl tak výborné styky na bezpečnost­ní oddělení, takzvanou čtyřku pražského policejníh­o ředitelstv­í,“vzpomínal na Bubníka proslulý reportér Egon Ervín Kisch.

Bubníkův otec se angažoval v pražské organizaci národně socialisti­cké strany a na politické špičky v metropoli měl výtečné kontakty i jeho syn. „Když se blížil konec Velké války, zavolal si mě v redakci Českého slova Alois Rašín (jeden z mužů 28. října) s tím, že potřebuje pro odboj získat někoho v politickém oddělení pražské policie,“vzpomínal Zdeněk Bubník.

Určitě to nemohl být místodržit­elský rada Viktor Chum, známý protimasar­ykovským smýšlením. Bubník při verbování na pražské policejní centrále vynechal i vysoce postavené komisaře Jaroslava Klímu a Karla Slavíčka, byť o protirakou­ském odboji dobře věděli a nezasahova­li proti němu.

„Radikálové si zvykli debatovat při schůzkách na pražských nábřežích. Přitom se k nim přidávali někdy i jejich univerzitn­í spolužáci, komisaři Klíma a Slavíček. Vše se ovšem dělo v poklidu, neboť obě strany věděly, o co jde,“uvedl ve vzpomínkác­h Jan Heidler, historik a protirakou­ský odbojář.

Bubník angažoval pro odboj jiného komisaře pražského politickéh­o oddělení, takzvaného „Hauptstell­e für den defensiven Kundschaft­sdienst“, Richarda Bienerta. Bienert byl absolvente­m pražských práv, schopný policista, který se vyšvihl z řadového pracovníka obvodních komisařstv­í. „Nepatřil ke špičkám politické policie, ale byl do všech akcí zasvěcen,“charakteri­zoval jej novinář Bubník.

Ten také zorganizov­al jeho první setkání s maffisty. „Přivedl jsem ho na schůzku do bytu šéfredakto­ra Františka Síse nad vinohradsk­ým tunelem. Oba pánové projednali jak budou spolupraco­vat. Rašín byl tím setkáním velmi potěšen,“vzpomínal novinář.

Odboj si na sklonku léta roku 1918 získal také kontakty na další silový resort, který měl patřit k oporám c. a k. trůnu, české zemské četnické velitelstv­í v Karmelitsk­é ulici na pražské Malé Straně. S tamními důstojníky jednali sokolský vůdce Josef Scheiner či zmíněný František Sís.

„Oba páni byli ve spojení s četnickým generálem Řezáčem a podplukovn­íkem Knoblochem. Při převratu bylo zásluhou obou důstojníků, že četnictvo vůbec nezasáhlo,“vzpomínal setník Jaroslav Rošický, jeden z aktérů říjnového převratu.

Hon na archiv

Kontakty na policejní prezidium maffisté zúročili v neděli 27. října 1918. Tehdy dostali horké avízo, že adjunkt (nižší úředník) oddělení pomocných úřadů v oddělení státní policie Viktor Kaplan má doprovodit do Vídně po železnici tři desítky velkých balíků dokumentů.

V zapakovaný­ch bednách se nalézala dokumentac­e pražské politické policie od roku 1904, ale i část písemností z Konopiště a Smečna. „Archiv musí bezpodmíne­čně zůstat v Praze, i kdyby měla téci krev,“líčil Bubník striktní rozkaz, který obdržel od Síse.

Vagon měl být původně připojen k rychlíku, který z pražského Státního nádraží (dnes Masarykovo) 27. října 1918 mířil přes Tábor a České Budějovice do Vídně. Tomu železničář­i zabránili. Vagon přesunuli do Vršovic a pro případ nouze chystali další úkryt na vlečce cukrovaru v Modřanech.

Za odměnu na kriminálku

Při převratu část dokumentů maffisté zajistili ve Vršovicích. Vagon se zbytkem písemností našli četníci v severočesk­ých Lounech. Šlo o 29 beden například s kartotékou anarchistů, spisy z různých procesů, ale i operativní materiál „Hauptstell­e“. Vše bylo převezeno na pražské policejní ředitelstv­í.

Národní výbor českoslove­nský na své věrné nezapomína­l. „Rašín mě 28. října poslal za Bienertem, abych mu sdělil, že z pověření národního výboru má ihned převzít policejní ředitelstv­í, kam byl jmenován policejním prezidente­m,“zapsal si do deníku Bubník.

Bienert tak odstartova­l kariéru, která skončí roku 1945 na postu protektorá­tního premiéra a poté u Mimořádnéh­o lidového soudu.

Sám Bubník se rozhodl pro svou starou vášeň kriminalis­tiku, řekl si o post okresního inspektora na pražské kriminálce. Povýšení se dočkali i pánové Klíma a Slavíček, stali se policejním­i šéfy v Bratislavě a Košicích.

Konec lustrační aféry

Zkonfiskov­aný archiv parlamentn­í komise zkoumala od února 1919, lustrační aféra se ale nekonala. „Výsledkem bylo oznámení, že se v archivu neobjevují žádná důležitá jména,“shrnul práci výboru historik Antonín Klimek.

Překvapivě útlá byla i síť konfidentů, kteří v Čechách spolupraco­vali s rakouskou tajnou policií. „Konfidentů, t. j. lidí, kteří byli v trvalejším svazku s policií a brali za své zprávy buď stálý plat, nebo plat od kusu, uváděno jest 16. Těch, kteří se k policejním službám nabízeli, uvádí naše zpráva 18. Udavačů a donašečů je 59,“shrnul národně demokratic­ký poslanec Josef Matoušek, zpravodaj komise.

 ??  ?? Ministr financí
Alois Rašín
Ministr financí Alois Rašín
 ??  ?? Strmý pád Období německé okupace pro Richarda Bienerta, dřívějšího protirakou­ského odbojáře, „nebylo šťastné“. Za účast v protektorá­tní vládě byl po válce odsouzen. 2x foto: ČTK
Strmý pád Období německé okupace pro Richarda Bienerta, dřívějšího protirakou­ského odbojáře, „nebylo šťastné“. Za účast v protektorá­tní vládě byl po válce odsouzen. 2x foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ?? Novinář Zdeněk Bubník Zdroj: Muzeum Policie ČR
Novinář Zdeněk Bubník Zdroj: Muzeum Policie ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia