MF DNES

Jak dlouhé spodky nosil vůdce Islámského státu?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Než byl dopaden vůdce Islámského státu a na útěku se odpálil, ukradli mu Kurdové potají jeho spodní prádlo. Přáli si použité, jak zdůraznili. Vyprané by bylo k ničemu.

Když jdete po stopě někomu jako byl Abú Bakr Bagdádí, musíte si být jisti, že to je opravdu on.

Izraelci, kteří dopadli v Buenos Aires Adolfa Eichmanna, to měli složité, museli se ho zeptat. Ale dnes stačí udělat test DNA.

A tak kurdský agent ukradl nejhrozněj­šímu teroristov­i současnost­i, na jehož hlavu byla vypsána odměna 25 milionů dolarů, jeho trenky.

Tedy jestli to byly vysloveně trenky, ale o tom až později.

Agent, kterého Kurdové měli přímo u Bagdádího, byl jedním z jeho bezpečnost­ních poradců. Jeden z nejbližšíc­h lidí. Neví se, proč přeběhl. Možná si chtěl vylepšit kádrový profil, možná Kurdové mohli mít pod zámkem jeho rodinu. Mohly v tom být i peníze či pomsta. Nebo to mohl být nějaký blízkových­odní kapitán Hans Kloss, bájný televizní polský agent vyslaný za války přes frontu, aby předstíral, že je německý důstojník až za hrob.

Důležité je, že mohl ukrást ty trenýrky. Kromě toho poskytoval i jiné informace, ale před třemi měsíci, kdy se začalo schylovat k útoku na Bagdádího, byly spodky hodně důležité.

Špionovi se je podařilo propašovat, a tak se „na sto procent potvrdilo“, jak to popsal jeden kurdský činovník, že tím, kdo je nosil, byl Bagdádí.

Kromě toho špion nakreslil plány usedlosti, kde se šéf Islámského státu skrýval, popsal rozmístění stráží a spočítal lidi v budově i jejich výzbroj.

Nejen to. Těsně před rozhodujíc­ím útokem byl přímo v Bagdádího domě, posílal koordináty a řídil výsadek. Pak se zúčastnil operace a zajišťoval její úspěch do poslední minuty. Takhle to Kurdové popsali. „Veškeré zpravodajs­ké informace a přístup k Bagdádímu byly jeho práce.“

Jméno kurdského Klosse se těžko dozvíme. Ale bylo by zajímavé vědět, jak vypadaly Bagdádího spodky, které ukradl.

Nejde o nějaký lascivní zájem. Jde o to vědět, nakolik sám nejvyšší vůdce Islámského státu dodržoval vlastní přikázání i tam, kde to nebylo vidět a nikdo ho nemohl překontrol­ovat.

Zvláště by bylo důležité vědět, jaký střih prádla Bagdádí nosil.

Jestli to náhodou nebyly boxerky, slipy, trenýrky nebo snad, u všech šejtánů, dokonce tanga.

Všechny tyto spodky totiž Islámský stát přísně zakazoval. Pevný vztah k režimu tak uvědomělý bojovník IS projevoval i svými spoďáry.

Byly dovoleny pouze dva druhy. Tím prvním byly volné nohavičky až pod kolena. Tím druhým byly obyčejné dlouhé roušky, kusy látky omotané kolem pasu, přes něž si pravověrný islamostát­ník navlékl tradiční arabskou dlouhou řízu.

To, že Islámský stát zakazuje obyvatelům na dobytém území západní spodky, se ví už od konce roku 2016, kdy byly poblíž iráckého Mosulu nalezeny neuměle, leč názorně nakreslené instrukce, co je pod kalhotami povoleno a co ne (viz snímek).

Předepisov­ání islámsky správných spoďárů souviselo s tím, že Islámský stát chtěl co nejvíce napodobova­t život v době proroka Mohameda, kdy podle dostupných pramenů boxerky či slipy ještě nebyly.

Bylo by tedy dobré znát střih Bagdádího spodků, aby se ukázalo, zda jako typický vysoký funkcionář nežil dekadentní­m životem, který zakazoval, a pod kalhotami nepoklonko­val Západu.

 ?? Foto: PMU ?? Co patří pod kalhoty podle IS Plakát Islámského státu nalezený u iráckého Mosulu ukazuje, že západní trenýrky nebo slipy jsou tabu.
Foto: PMU Co patří pod kalhoty podle IS Plakát Islámského státu nalezený u iráckého Mosulu ukazuje, že západní trenýrky nebo slipy jsou tabu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia