MF DNES

Povolování staveb? Jako v Kosovu

- — Marek Tomanka

PRAHA Ve srovnání povolovací­ch procesů staveb ve 190 zemích zůstává Česká republika na chvostu světového žebříčku. V tomto ohledu patří mezi čtyřicítku nejhorších, vyplývá ze zprávy Doing Business 2020 od Světové banky. V celkovém hodnocení nejlepších podmínek pro podnikání se ČR umístila na 41. příčce, oproti loňsku si pohoršila o šest míst.

Zpráva Doing Business sleduje, jakým způsobem regulační opatření ovlivňují podnikatel­skou aktivitu v jednotlivý­ch zemích. V celkovém srovnání si nejlépe vede Nový Zéland, který se stejně jako loni umístil na první příčce. Za ním následují Singapur a Hongkong.

Světová banka upozornila, že umístění z předchozí studie není na srovnateln­é úrovni například kvůli metodice zpracování dat nebo počtu indikátorů. Loni se Česko umístilo na 35. místě, letos mu patří 41. pozice. V nejnovější studii ovšem získalo 76,3 bodu, po přepočtení tedy stejně jako loni.

Česko si vede dobře zejména v podmínkách pro zahraniční obchod, kde se s dalšími státy dělí o první příčku. V podmínkách pro zahájení podnikání je ale až na 134. místě a v podmínkách pro získání stavebního povolení dokonce až na 157. příčce.

V tomto ohledu tak zůstává mezi nejhoršími, loni obsadil 156. pozici. Povolovací procesy jsou v Česku na úrovni zemí jako Kamerun, Argentina, Východní Timor či Kosovo.

Zpráva Světové banky hodnotí také například podmínky pro získání dodávek elektřiny, registraci majetku, získání úvěru, řešení platební neschopnos­ti či placení daní.

Vyplňování­m daňových přiznání a plněním všech daňových předpisů strávily loni české firmy v průměru 230 hodin. To je stejně jako o rok dříve, vyplývá ze zprávy. V tomto ohledu skončila ČR na 53. místě.

Ke zlepšení podnikatel­ského prostředí došlo za poslední rok celkem ve 115 hodnocenýc­h zemích, uvádí zpráva. K nejvýrazně­jšímu pokroku došlo v Bahrajnu, Číně, Indii, Jordánsku, Kuvajtu, Nigérii, Pákistánu, Saúdské Arábii, Tádžikistá­nu a Togu.

Mezi padesátkou nejlepších se neumístila žádná země z Latinské Ameriky, Afrika zde má pouze dva zástupce.

Zpráva Doing Business zahrnuje celkem 190 států. V rámci zemí visegrádsk­é čtyřky si nejlépe vede Polsko, kterému patří 40. místo. Slovensko obsadilo 45. příčku a Maďarsko 52. místo. Česká republika se v celkovém žebříčku nachází například před Nizozemske­m, Itálií nebo Lucembursk­em.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia