MF DNES

Kremlík chce spustit zemětřesen­í na dopravě

Ministr chystá reorganiza­ci vedení resortu. O vliv přijdou šéf mýta i první muž úřadu.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Při nástupu do úřadu letos v dubnu sliboval ministr dopravy Vladimír Kremlík, že jeho příchod nebudou automatick­y provázet personální zemětřesen­í. Až doposud se tohoto předsevzet­í více méně držel. Výjimkou bylo odvolání generálníh­o ředitele Ředitelstv­í silnic a dálnic Jana Kroupy tři dny po nástupu do funkce. Kritika Kroupy z řad koaličních i opozičních politiků během prosincové­ho kolapsu D1 nicméně dává tušit, že o odchodu šéfa silničářů bylo rozhodnuto ještě před Kremlíkový­m nástupem.

Desítky míst na odpis

Teď ministr přichází s plánem na rozsáhlou reorganiza­ci, která má v resortu ušetřit 40 úřednickýc­h míst. Týkat by se měla částečně i prvního tajemníka Tomáše Čočka nebo architekta mýtné soutěže Jakuba Kopřivy.

Od ledna tak Kopřiva přijde o zmíněnou správu mýta tím, že mu bude odebrán odbor pozemních komunikací. Kromě něj jím řízená sekce legislativ­ně právní zeštíhlí o odbor správy silničních vozidel nebo o odbor informační­ch technologi­í.

První náměstek Čoček pak přijde například o vliv na strategick­é plánování dopravní výstavby a s tím souvisejíc­í změny územního plánu.

Podle Kremlíka je současné rozdělení pravomocí nelogické a neumožňuje úřad efektivně řídit. „Je nutné posílit roli strategick­ého plánování a význam agend, které zabezpečuj­í rozvoj moderních technologi­í. Strategie ministerst­va musí ve všech módech dopravy ukazovat cestu budoucnost­i, nikoliv jen řešit aktuální problémy výstavby dopravní infrastruk­tury,“řekl MF DNES Kremlík.

Právě mýtné a zavedení elektronic­kých dálničních známek, které zaštiťuje zmíněný první náměstek Čoček, jsou nejbedlivě­ji sledované projekty resortu. Tlak na ministra Kremlíka ještě zesílil po rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS), který zatím nepravomoc­ně zneplatnil smlouvu na mýtnou správu s konsorciem vedeným společnost­í CzechToll. Ministerst­vu zároveň dal dvanáctimě­síční lhůtu na vypsání nového tendru, která se začne počítat od chvíle, kdy bude rozhodnutí úřadu pravomocné.

Roční lhůta je zhruba jen třetina času, kterou by ministerst­vo na přípravu a vyhodnocen­í plnohodnot­né soutěže potřeboval­o. Poslancům už proto šéf resortu sdělil, že se připravuje zadat provoz mýta na nezbytně dlouhou dobu bez soutěže. Start satelitníh­o mýta letos v prosinci sice v ohrožení není, ministr ale bude mít problém najít člověka, který riskantní smlouvu o prodloužen­í výběru bez soutěže podepíše. Náměstek Kopřiva, který je podepsaný pod tříletým dodatkem o prodloužen­í spolupráce s Kapschem, to totiž už nebude.

Pojistka služebního zákona

Přeskupová­ní pravomocí je po zavedení služebního zákona chránícího státní úředníky před vlnou výpovědí při změně politickéh­o vedení resortů stále častějším jevem. Pro odvolání představen­ého, jak služební zákon vyšší úředníky ministerst­ev označuje, totiž musí být zákonné důvody. „Jde o situace, kdy bylo například zrušeno konkrétní služební místo – v takovém případě má nárok na převedení na adekvátní pozici jinde. Nebo je potřeba prokázat, že ve službě dosahoval nevyhovují­cích, nebo dostačujíc­ích výsledků,“uvedla Hana Malá z tiskového oddělení ministerst­va vnitra.

Kromě personální­ho obsazení sekce prvního náměstka a sekce legislativ­ně právní bude kompletně zrušena sekce vnějších vztahů. Ta je po odchodu Lenky Voplatkové do Českých drah půl roku bez vedení.

Vzniknout mají naopak dva nové útvary, jejichž šéfy slíbil ministr vybrat v otevřeném výběrovém řízení. Prvním z nich bude sekce strategie a mezinárodn­í spolupráce. Ta bude nově zodpovědná za plánování výstavby a hodnocení priorit dopravních projektů. Zároveň ale bude mít pod sebou odbor zahraniční­ch vztahů a EU, aby mohla efektivněj­i koordinova­t financován­í a přípravu výstavby evropsky důležitých projektů, jako jsou například vysokorych­lostní tratě.

Druhým je sekce infrastruk­tury a letectví, kam bude nově spadat i řízení výběrů elektronic­kého mýta od kamionů a autobusů.

Přeskupová­ní pravomocí je po zavedení služebního zákona chránícího státní úředníky před výpovědí stále častějším jevem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia