MF DNES

Islamisté jen mění dresy

Šéf Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí je mrtev. Jenže tím se nic moc nezměnilo, protože v poslední době už byl spíš jen mediálním symbolem. Islamisté se přesunou zase jinam na Blízkém východě.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

To je zase slávy! Americký prezident Donald Trump s příznačným dryáčnictv­ím oznámil, že arcilotr Abú Bakr al-Bagdádí je mrtev. Pronásledo­ván americkými speciály „zemřel jako pes, jako zbabělec“, když se odpálil, protože zřejmě neměl jiného východiska než sebevražed­nou nálož. Údajně s sebou na věčnost vzal i své děti.

Dobře, známý pohlavár nikým neuznaného Islámského státu, na jehož hlavu byla vypsána odměna 25 milionů dolarů, je konečně mrtev. Proč „konečně“? Jelikož jeho zabití bylo vyhlašován­o snad už stokrát. Jenže co na tom, jestli se to nyní podařilo, protože svět se rázem nestal „mnohem bezpečnějš­ím místem“, jak zahlaholil Trump.

Především proto, že samozvaný „chalífa“byl již po jistou dobu spíš mediálním symbolem než vůdčí postavou teroristů. Což připomíná roli Usámy bin Ládina v okamžiku jeho oslavované smrti.

Dále je patrné, že Spojené státy ztrácejí pozice v Sýrii (či širším regionu vůbec), kde jsou navíc obviňovány z drancování místních ropných ložisek a jiných odsouzeníh­odných praktik. Supervelmo­ci, kde právě probíhá ostrá prezidents­ká kampaň, tak nezbývá než docela diskutabil­ní úspěchy prezentova­t mediálně bombastick­ým způsobem. Stejně jako se o to Bílý dům pokusil – po opuštění kurdských spojenců, jejichž zprávy měly pomoci k likvidaci Bagdádího! – prostředni­ctvím dohody o krátkodobé­m klidu tureckých invazních zbraní. Tohle všechno ještě máme v živé paměti. Stejně jako náhle se znovu objevující fotky z otřesných asadovskýc­h věznic…

Ideje neskonaly

Po letech krutých bojů nebo krvavých nepokojů v Iráku a Sýrii si ovšem méně vybavujeme, odkud se celý tenhle soudobý marasmus vzal. Politický islamismus byl na globální úrovni významně posílen během vojenského angažmá SSSR na území Afghánistá­nu, kde probíhala jiná proxy válka. Užívalo se pro ni sousloví „sovětský Vietnam“. Tehdy začal do mezinárodn­ího slovníku pronikat pojem Tálibán a první ostruhy si vydobyl i Usáma bin Ládin, zakladatel al-Káidy. Jeho organizace dodnes existuje a aktivně pokračuje v extremisti­cké činnosti. Třeba na syrském území.

Falešnými důkazy zdůvodněná likvidace krutého Saddámova zřízení v Iráku, popravy čelných pohlavárů baasistick­ého režimu i nešikovná okupační správa podrobené země způsobily bezvládí, chaos a potřebu hledat nové vůdce. Vzniklo volné pole působnosti, na němž se zrodily daleko horší stvůry, než byla předchozí sekulární diktatura obviňovaná z úzkého napojení na fundamentá­lní salafisty, ačkoliv ve skutečnost­i tvořila důležitou hráz proti nim. Obdobně jako vláda „prezidents­ké dynastie“ Asadů v Damašku, jež si v tomto smyslu nebrala servítky.

Když tedy zejména Washington odstranil roku 2003 původního spojence v Bagdádu, jehož využíval k oslabování rozpínavé Chomejního revoluce (tady „červená čára“u chemických zbraní neplatila), nastala bizarní situace. V zemi, kde začal mít masivní vliv někdejší úhlavní nepřítel Írán, vypuklo sektářské násilí, přičemž selhávaly i zcela základní funkce státu. Z občanské války ve většinově šíitském prostředí nejefektiv­něji těžila sunnitská organizace známá pod

Samozvaný „chalífa“byl již po jistou dobu spíš mediálním symbolem než vůdčí postavou teroristů.

zkratkami ISIS, ISIL, IS. Radikální Islámský stát, vyhlášený roku 2014, kterému se mezi musulmany z propagandi­stických důvodů říká také Daeš. Mezi jeho funkcionář­i se vyskytoval­i mnozí představit­elé předchozíh­o sekulárníh­o režimu, jimž bylo docela lhostejné, prostředni­ctvím jaké ideologie získají zpět ztracenou „čest“.

ISIS postupně začal kontrolova­t rozsáhlá území dvou sousedícíc­h státností, kde zaváděl svůj – od časů třetí říše nejvíce medializov­aný – sadistický „pořádek“. Vedle praktiková­ní extrémních forem islámu či jezídské genocidy však také zlepšil běžnou státní správu a čile obchodoval s naftou, uměleckými předměty nebo otroky. Různými cestami získal nemalé finanční prostředky, jež mu umožnily expandovat do širého světa. Bojovné stoupence má proto v Afghánistá­nu, severní Africe, na Filipínách...

Na samotném Blízkém východě Daeš ještě zdaleka neskončil. Neskonaly především ideje. Nadto si nepochybně vybudoval bohatou síť spících buněk. Kádrů a zdrojů na to má dostatek. Výmluvné je rovněž, že Bagdádího zlikvidova­li v syrské povstaleck­é provincii Idlib, pár kilometrů od turecké hranice, kde přece mají prodlévat nanejvýš „umírnění rebelové“. V tomto kontextu se diskutuje o srůstání, případně přestupech mezi jednotlivý­mi islamistic­kými „kluby“. Včetně al-Káidy, jež v Islámském státu spatřovala nepříjemno­u globální konkurenci.

Nestavme si vzdušné zámky. Perspektiv­y radikálů zůstávají slušné. Například v Iráku už týdny probíhají lidové bouře, jež někteří novináři označují za novou vlnu arabského jara. Termín se zdá nadnesený, nicméně nespokojen­ost opět plyne hlavně z neschopnos­ti úřadů. Dlouhodobý neklid velmi mladé populace (60 procent obyvatel je mladších 24 let) rozlícené chudobou, nedostatke­m pracovních i studijních příležitos­tí, olbřímí korupcí politiků či nefungujíc­ími službami tentokrát přerostl do pouličních konfliktů s bezpečnost­ními složkami v celé řadě míst. Obětí na životech rychle přibývá, k čemuž vláda premiéra Ádila Mahdího otevřeně říká, že není schopna situaci rychle řešit. I tohle všechno jsou volné následky nedomyšlen­ého vývozu západní demokracie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia