MF DNES

Vandalství na padlých

- Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

VBrně – Králově Poli byl poškozen pomník z roku 1946 na pohřebišti sovětských vojáků padlých při osvobození Brna. Poškození pomníků i hrobů je vandalství, hroby chrání zákon i morálka. Válečné hroby se označují symboly států, včetně států zaniklých. Hroby českoslove­nských vojáků ze světových válek jsou označeny znakem českoslove­nským. Mrtví jsou z Čech, Moravy, Slezska, Slovenska i Podkarpats­ké Rusi, proto není historicky správné užití dnešního znaku České či Slovenské republiky. Obdobně se označují sovětské hroby znakem Sovětského svazu, neboť v jeho armádě bojovali příslušníc­i všech svazových, dnes samostatný­ch republik. Nelze užít dnešní znak Ruska. To je situace jiná od německé, kdy trvá stát, jenž jen měnil státní symboly.

Znakem Sovětského svazu byl srp a kladivo na zeměkouli vyobrazené v paprscích vycházejíc­ího slunce a lemované klasy s nápisem „Proletáři všech zemí, spojte se!“, který mohl být ve všech jazycích svazových republik. Nahoře byla pěticípá hvězda. Autorem byl malíř Jevgenij Kamzolkin. Je nutné odlišovat státní znaky a ideologick­é symboly.

Zlatý srp a kladivo jako symbol rolníků a dělníků obsahuje i znak Rakouska, kde byly poprvé užity roku 1919 za sociálněde­mokratické­ho kancléře Karla Rennera, narozeného v Dolních Dunajovicí­ch na Moravě. Po jejich opuštění roku 1934 za rakouského fašismu, kdy byl používán dvouhlavý orel, byly obnoveny po druhé světové válce, kdy byl opět kancléřem a pak prezidente­m Karl Renner, a v pařátech orlice přibyly roztržené okovy jako výraz osvobození od nacismu.

Vandalský čin připomíná ničení barokního pobělohors­kého mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí v Praze. To však bylo v době revoluční po vzniku Českoslove­nska. Ničení památníku padlým nemá rozumný důvod. Vždyť dnes nikoho nenapadne zničit habsburský znak na budově Masarykovy univerzity na Komenského náměstí v Brně, kde byla německá vysoká škola technická. Pod tímto znakem se nachází Masarykova socha a je historický­m paradoxem, že se zde pod habsburský­m orlem slaví vznik Českoslove­nska.

Zničení pomníku se dotklo Ruské federace, která má v Brně generální konzulát, což posiluje význam Moravy. To v době, kdy kraj chce navázat letecké spojení Brna s Ruskem a získat ruské turisty a obchodníky. Nikdo však nejezdí rád tam, kde hanobí hroby jeho předků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia