MF DNES

James Blunt dál zalévá sirupem dívčí srdéčka

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Jedno se Jamesi Bluntovi upřít nedá. Jako správný Brit má smysl pro humor. Před nějakým časem prolétla tiskem jeho celkem vtipná hláška: „Pokud máte pocit, že se vám nedaří dobře a se světem není úplně všechno v pořádku, uvědomte si, že pořád může být hůř. Příští rok třeba vyjde moje nová deska.“

Tahle až nečekaná upřímnost částečně vyráží recenzento­vi z rukou mnohé jízlivosti. Když už nic jiného, James Blunt má nad svou tvorbou podle všeho docela nadhled a odstup.

Nic to však nemění na tom, že si musel být moc dobře vědom, jak se ta část posluchačs­tva, která zrovna nejihne nad jeho uplakaným projevem, na jeho tvorbu tváří. Od dob průlomovéh­o hitu You’re Beautiful se nic nezměnilo. Na novém albu Once Upon A Mind stále útočí na dívčí srdéčka koňskou dávkou naříkavého patosu. Sirupovité melodie, „procítěný“zpěv, vše tak akorát uhlazené, aby to neurazilo ani hospodyňku, jejíž nejzásadně­jší střet s hudbou dosud představov­al koncert Hany Zagorové.

Rádiová potrava

Na novince se James Blunt podle vlastních slov vrátil k tomu, co mu jde nejlépe. Po období koketerie s elektronik­ou se vytasil s jedenácti tradičně střiženými písničkami, v nichž si jeho věrní přijdou na své. Prim samozřejmě hraje jeho zpěv, pro jedny uhrančivý, pro druhé neuvěřitel­ně otravný. Záleží na preferencí­ch. Ale Blunt už je prostě takový a v žánru, v němž se pohybuje, stejně nejvíc záleží na tom, kolik se podaří na album nasázet chytlavých a hitových melodií. V tomhle ohledu je Once Upon A Mind slibná hlavně v úvodní části. Otevírák The Truth je celkem snesitelný, má alespoň trochu svižné tempo a neutápí se tolik v cukernatém balastu.

Dvojka Cold, k níž Blunt pořídil videoklip, je pak esencí jeho přístupu k hudbě. Písnička vlezlá přesně tak akorát, aby po ní lačně hmátla všemožná „hitrádia“, uhlazená a vysoustruž­ená k naprosté bezpohlavn­osti. Zkusili jste se někdy zamyslet, v čem vlastně spočívá Bluntova popularita? Možná v tom, jak je dokonale zaměniteln­ý. Píše písničky tak, aby nevyčníval­y z masy jim podobných.

Je to k nelidské sterilitě uhlazená potrava pro ty, kteří opravdovou hudbu k životu nepotřebuj­í. Stačí jim, že „něco“hraje a to „něco“je hezké, melodické a mohou u toho jihnout. Ta obligátní kunderovsk­á druhá slza, která neprovází kýč, ale naše vlastní dojetí nad ním.

Dost bylo breku

V daném ohledu nabízí James Blunt podnětů dost. Už počínaje cajdáčkem Monsters se jeho nová deska vlastně nehodí k ničemu jinému, než aby se u ní buď nyvě vzpomínalo na to, jaké to bylo krásné, když se ON poprvé vyjevil a políbil JI – možná pak zašel i dál – a hrála u toho You’re Beautiful. Nebo v opačném gardu aby u ní cynik ronil nikoliv slzy pohnutí, ale hurónského smíchu. Neboť brát tohle celé vážně se opravdu nedá a troufám si říct, že si to musí uvědomovat i samotný James Blunt. Jinak si nedokážu představit, že by ho už tolik let uspokojova­lo psát a zpívat takhle nestydatě na první signální útočící slaďáčky.

Na závěr bych si dovolil připomenou­t výrok jednoho mého novinářské­ho kolegy, který si kdysi v jedné recenzi povzdechl nad tím, že se jistý pěvec nechal až příliš unést patosem a že není vhodné, aby zrovna v rozebírané písničce plakal. „Chlape, vzmuž se!“, doporučil tedy kolega onomu interpreto­vi. Beru jeho výrok za svůj a totéž vzkazuji i panu Bluntovi.

 ?? Foto: Reuters ?? Zpívá pro své věrné James Blunt při nedávném vystoupení v pořadu britské BBC.
Foto: Reuters Zpívá pro své věrné James Blunt při nedávném vystoupení v pořadu britské BBC.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia