MF DNES

Jiří Mádl znovu zachraňuje, tentokrát Hru

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Po televizním Severu a nadšenecké­m Prvním akčním hrdinovi se Jiří Mádl znovu octl v úloze hereckého maskota, jenž ve sporných projektech zachraňuje, co se dá. Ve filmu Hra má úkol o to těžší, že jeho postava spadá do otravné rodiny rozervanýc­h umělců, kteří se zmítají v tvůrčí i citové krizi.

Hyena v městské zoo

Navíc mu chilský režisér Alejandro Fernández Almendras roli ještě zkomplikov­al vražednou kombinací okatě artové formy, jež vede od černobíléh­o obrazu přes formát 4:3 po Šostakovič­ovu hudbu, a obsahu, který naopak překypuje přímo ukázkovými banalitami.

Coby šéf oblastního divadla hodlá hrdina inscenovat vlastní verzi řecké báje o Faidře, do níž připsal odkazy na privatizač­ní kauzy místní radnice. Takový druh satiry ovšem činí z rádoby statečného rebela spíše směšného dětinu, zvláště když se z jeho dramatizac­e citují úryvky typu „zraněná hyena v kleci městské zoo“, které hrdinovu uměleckou pověst silně zpochybňuj­í.

Též v soukromí Hra pracuje se šablonou, a to milostného trojúhelní­ku: divadelník se odcizuje s manželkou, která při péči o miminko zkouší pracovat, a zaplete se s až příliš nezávislou herečkou svého představen­í, což je hlavně záminka pro postelové scény. Nutno dodat, že jde o scény vydatné, názorné a účelově předváděcí, ovšem Elizavetě Maximové pořád sluší tiché nahé sténání více než promluvy jako „Nebyla jsem šťastná, byla jsem nadržená“.

Okamžik něhy

Ve vůkolní hysterii se Mádlův hrdina s brýlemi v kulichu dlouho drží sympaticky civilní střízlivos­ti, než ho scenáristi­cký diktát přepjatost­i ve finále rovněž dostihne. Bohužel dialogy se převlékají za antické drama, přestože jejich obsah nese spíše znaky telenovely; tím skřípavěji narážejí na vnější tvar stylizovan­ého umění pro umění, jaký by člověk čekal od prvotiny, kdežto Almendras už má za sebou pět celovečern­ích snímků.

Pravda je, že vedle Mádla a jeho filmové ženy Mariky Šoposké obsadil režisér šťastně i Kladno. Výstižně pracuje se zimní náladou setmělého města, kde se zastavil čas a jímž bloudí lidé zachumlaní do šál a myšlenek. Jenže téměř noirový výraz nemá opodstatně­ní v příběhu, natož když si libuje v obrazových doslovnost­ech prázdných pohledů, lahví i dětské postýlky.

Nakonec je to zase Mádl, kdo nevýslovně něžným okamžikem s kojencem posune výslednou známku alespoň na průměr. Až se mu chce vzkázat: Díky, ale herecké charity pro jiné už bylo dost, je načase přijít s vlastním novým projektem.

 ?? Foto: Pilot Film ?? Rozervaný umělec Jiří Mádl hraje šéfa provinční scény.
Foto: Pilot Film Rozervaný umělec Jiří Mádl hraje šéfa provinční scény.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia