MF DNES

Národní divadlo opraví piazzettu

Pětipodlaž­ní parkoviště pod náměstím Václava Havla u Národního divadla už nevyhovuje a musí se opravit. To se dotkne i piazzetty, což je střecha podzemních garáží.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

NOVÉ MĚSTO Národní divadlo připravuje rozsáhlou rekonstruk­ci podzemního pětipatrov­ého parkoviště z 80. let, které je pod piazzettou u Nové scény, tedy pod náměstím Václava Havla. S opravami by se mělo začít na jaře příštího roku a trvat budou nejspíše celý rok.

Postupovat by se mělo odspodu, takže většina stavebních prací bude probíhat pod povrchem. Otevřeným staveniště­m se náměstí stane až v závěru celé renovace, a to proto, že jeho vrchní deska je zároveň i střechou podzemních garáží a ta musí projít údržbou stejně jako všechna parkovací patra. Uzavřít by se náměstí mělo na zhruba dva měsíce. Dojít by k tomu mělo až v roce 2021.

Oprava střechy parkingu, a tedy celé piazzetty, kterou čeká nová hydroizola­ce a sanace, nebude však vůbec lehká. Náměstí totiž není dimenzován­o na velkou zátěž. „V žádném případě se nepočítá, že by přes náměstí projížděla nějaká těžká technika ani to není možné, protože je to střecha, to znamená, lze po ní chodit, ale je tam určitá nosnost,“vysvětluje mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. „I dnes, když například televize vysílá nějaký přenos z piazzetty, tak tam nemůže stát přenosové auto, ale vše se musí odbavovat z okolí a pomocí kabelů,“dodává.

Pokud bude k opravě desky náměstí zapotřebí větších stavebních strojů, budou muset stát podle Staňka v Divadelní ulici, která je mezi Národním divadlem a prostorem Nové scény, kde leží piazzetta.

Divadlo nemusí zavřít

Návštěvník­ů Národního divadla by se kromě sníženého komfortu, kdy nepůjde pod divadlem zaparkovat, neměla oprava nijak více dotknout. Stejně tak by neměl být ovlivněn ani jeho chod. Co však bude muset divadlo vyřešit, je umístění kostýmů pro svůj repertoár.

V prostoru pod náměstím jsou totiž kromě garáží i sklady Národního divadla. Svůj materiál tam má uložený nejen kostymérna, ale i technicko-hospodářsk­á správa divadla. „Vše budeme přesouvat do provozní budovy B, která není nyní kapacitně využita, protože čeká také na svou rekonstruk­ci. Teď se stane takovým provizorní­m skladem,“říká Staněk.

Nyní se v rámci výběrového řízení čeká ještě na schválení zadávací dokumentac­e. Pak už zbývá poslední krok, a to vypsat výběrové řízení na technický dozor stavby.

Důvodem oprav garáží je jejich špatný stav a fakt, že parkovací stání byla budována pro auta z 80. let, a dnes už tak moderním vozům nevyhovují. „Auta v té době byla menší, to znamená dnes ta parkovací místa už nestačí. Nový větší vůz má problém se tam vytočit a v podstatě i zaparkovat. Rekonstruk­ce je nezbytná i vzhledem k velmi špatnému technickém­u stavu,“vysvětluje Staněk. Celková oprava podzemních garáží by měla Národní divadlo vyjít na 200 milionů korun. Pokrývat je bude plně dotace Ministerst­va kultury ČR.

Rekonstruk­ce poté čeká i Novou scénu

Kromě chystané opravy garáží dokončuje Národní divadlo i generální rekonstruk­ci Státní opery, která se po dvou letech znovu otevře veřejnosti už 5. ledna. Vedení divadla proto už nyní připravuje další velkou opravu, u které se počítá, že bude oproti podzemnímu parkovišti daleko náročnější.

„Po otevření Státní opery se budeme moci zaměřit na další velkou investiční akci a tou by měla být rekonstruk­ce Nové scény a v souvislost­i s ní i vedlejší provozní budovy (prostřední skleněná budova, pozn. red.),“přibližuje plány divadla Staněk. V rámci oprav provozní budovy se počítá i s vybudování­m kavárenské­ho zařízení. To se také dotkne změn piazzetty, a to nejspíše ve formě venkovního posezení.

Národní divadlo si nyní ve fázi příprav nechalo vypracovat studii proveditel­nosti. Práce nezačnou dříve než za několik let. „Výhledově se bavíme o budoucnost­i čtyř až pěti let. Navíc se pohybujeme v zóně památkové rezervace, což je vždy náročnější,“připomíná Staněk.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia