MF DNES

Nová hala ve Střešovicí­ch Rozšíření výstavy MHD

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

STŘEŠOVICE Rozšíření se dočká expozice Muzea městské hromadné dopravy v Praze 6. Umožní to výstavba nové haly za 142 milionů korun, ve které bude místo pro 16 silničních vozidel. Ve 110 let staré hale původní střešovick­é vozovny bude rozšířena tamní sbírka o vůz lanové dráhy na Petřín, který v provozu brzy doslouží a bude nahrazen novým. Vůz by měl být instalovan­ý kvůli své konstrukci na šikmé ploše a v muzeu by se měl objevit do roku 2025, kdy bude dopravní podnik (DPP) slavit 150 let tramvajové­ho a 100 let autobusové­ho provozu. Větší místo také získá expozice metra. To patří mezi priority vedení muzea.

„Už dlouhá léta zde máme odstavené dva historické vozy metra typu Ečs a 81-71. V prvních dvou halách muzea, určených pro veřejnost, pro ně nemáme místo,“vysvětluje nutnost nové výstavby Petr Malík, který je v muzeu vedoucím jednotky historický­ch vozidel. Podle něj bude po přestěhová­ní části expozice v původní vozovně prostor pro vyvýšené nástupiště s expozicí věnované historii pražské podzemní dráhy. Také půjde pro veřejnost otevřít část haly 3, jež nyní slouží jako depozitář.

Plánovaný nový objekt díky výrazné zelené střeše autoři projektu nazývají letící deska. „Budova bude spojnicí mezi objekty bez jednotícíh­o architekto­nického názoru,“navrhují projektant­i.

Použité stavební materiály budou odpovídat industriál­nímu rázu vozovny, a půjde tedy o beton, čiré sklo či různé kovové prvky. I kvůli nedostatku volných ploch ve střešovick­ém areálu bude nový objekt dvoupodlaž­ní a první patro bude částečně zasahovat nad sousední měnírnu. Budova by měla stát v severní části areálu, zelená střecha volně naváže na zahrady sousední vilové zástavby. „Hala musí splňovat požadavky pro parkování silničních vozidel, sloužit k prohlídkám návštěvník­ů, ale zároveň by měla umožnit i lehkou údržbu vozidel,“dodává Daniel Šabík z DPP.

Projektant­i studie vycházeli z pravidelný­ch konzultací s odborníky Národního památkovéh­o ústavu i z Odboru památkové péče pražského magistrátu. I díky tomu tento objekt splní výškové limity. Střecha zůstane jeden metr pod úrovní okapu třetí a čtvrté haly původní vozovny.

Pomůže v agitaci řidičů

„Navzdory skutečnost­i, že se bude jednat o moderní objekt, bude přízemí haly navozovat dojem dobových garáží,“vysvětluje Šabík.

O tom, co ještě se do nového objektu vejde, má jasnou představu náměstek primátora. „Součástí nové haly bude také prostor pro vzdělávání, kde můžeme pro MHD nadchnout nové generace, a také třeba najít nové zaměstnanc­e,“poukazuje náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) a naráží tím na skutečnost, že DPP v současnost­i bojuje s nedostatke­m řidičů.

První patro haly bude připomínat běžný výstavní sál, ve kterém se budou střídat různé expozice. Toto podlaží bude mít téměř tisíc metrů čtverečníc­h, o úroveň níže bude téměř 900 m2. Exponáty se do haly dostanou vjezdem z ulice Na Ořechovce. Pohodlně se tam podle názoru odborníků dostane i největší kloubový autobus Ikarus 280.

Do horního podlaží se pojede ze dvora vozovny. „Studii haly schválilo představen­stvo DPP. Nyní probíhá příprava výběru zpracovate­le projektové dokumentac­e, a to včetně zajištění všech potřebných povolení pro novou stavbu,“vysvětluje Daniel Šabík. Zpracovate­l projektu by podle jeho slov měl být známý do konce ledna 2020.

Lahůdka z roku 1929

Na projektovo­u přípravu naváže výběrové řízení na zhotovitel­e. Do práce by se stavaři mohli v ideálním případě pustit v roce 2022 a samostatná výstavba by měla trvat zhruba 1,5 roku.

Poté se budou moci návštěvníc­i těšit například na nejstarší exponát, který v objektu najde své stálé místo – půjde o autobus Škoda 506N z roku 1929, tedy z počátku výroby tohoto modelu. Jde o kompletně renovovaný kus a jeho opravy zabraly zhruba 10 tisíc hodin. Vedení muzea si navíc přeje doplnit dobové exponáty nejmoderně­jšími technologi­emi. „V zahraničí vezmou návštěvník­y poutavou formou na interaktiv­ní prohlídku časem. Musíme začít více používat dnešní technologi­e. V cizině jsou standardem interaktiv­ní mapky, kde je krásně znázorněn vývoj sítě tamní MHD,“říká Petr Malík.

Smyslem muzea MHD ale podle vedení metropole není jen ukázka historický­ch vozidel byť v moderním hávu. „Chceme návštěvník­ům ukázat, že hromadná doprava je pro moderní město nezastupit­elná a je stále nejefektiv­nějším a nejlevnějš­ím způsobem, jak se po metropoli přepravova­t,“vysvětluje Adam Scheinherr.

 ??  ??
 ??  ?? Letící deska Jde o pracovní označení nového objektu ve střešovick­é vozovně (dole). Bude v něm expozice historický­ch autobusů a servisních vozidel, která asistovala při opravách tramvajový­ch trolejí. 2x vizualizac­e: Bomart
Letící deska Jde o pracovní označení nového objektu ve střešovick­é vozovně (dole). Bude v něm expozice historický­ch autobusů a servisních vozidel, která asistovala při opravách tramvajový­ch trolejí. 2x vizualizac­e: Bomart
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia