MF DNES

Zapomenutá tvář města

Prahu od konce 50. let 20. století představuj­e nová výstava reportážní­ch snímků Jovana Dezorta

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Trolejbus, beznadějně uvázlý v centru metropole, poslední živnostník pod Karlovým mostem anebo portréty slovutných herců a politiků. Také tyto jedinečné snímky od 50. či 60. let uplynulého století nabízí výstava elitního fotoreport­éra, čtyřiaosmd­esátiletéh­o Jovana Dezorta. Na 130 jeho snímků je k vidění na výstavě, zpřístupně­né ode dneška v ústřední budově Muzea hlavního města Prahy (MMP).

„Fotovýstav­y nejsou v našem muzeu příliš časté, pořádáme je tehdy, má-li to smysl. Výběr snímků je zaměřen na Prahu a její život, který Jovan Dezort sleduje již šest desetiletí,“představil­a novou expozici ředitelka MMP Zuzana Strnadová. V muzeu jde letos o poslední klasickou expozici. „Stěžejní část výstavy přináší desítky momentek, kratičkých příběhů z pražských ulic. Město díky Dezortovým fotografií­m sugestivně ožívá,“uvedla náměstkyně ředitelky MMP Olga Šámalová.

K fotografov­ání se Jovan Dezort dostával poněkud oklikou. „Z kádrových důvodů se nejprve musel vyučit soustružní­kem. Teprve poté mohl vystudovat uměleckou školu Václava Hollara,“představil­a Jovana Dezorta kurátorka expozice Kateřina Bečková. Na počátku 60. let nastoupil do České tiskové kanceláře, od poloviny 80. let pracoval na „volné noze“. „Už fotím málo, oči neslouží a mám toho za ta léta dost,“uvedl Dezort.

Pozapomenu­tá Praha, na snímcích řazených od konce 50. let, ožívá nebývalými zákoutími. Díky obrázkům lze navštívit například park mezi ulicí Na Příkopech a Ovocným trhem. Tohle místo osiřelo v polovině 20. let, kdy odtud zmizela budova České banky Union. Její akcionáři snili o nové, moderní stavbě, jíž ustoupí i několik domů z Ovocného trhu. Ani jeden z projektů ale nedošel naplnění. Ve 30. letech zde vznikl pavilon výtvarných umělců Myslbek a o dvě desítky let později park. Proluku až v 90. letech zaplnilo nákupní centrum Myslbek.

„Federál“místo činžáku

Další z pozapomenu­tých zákoutí ze středu města zmizelo v polovině 60. let. Dezortův snímek zachycuje činžák na rohu Vinohradsk­é a Wilsonovy ulice těsně předtím, než jej k zemi poslala průmyslová trhavina. Krátce nato zde vyrostl komplex Federálníh­o shromážděn­í.

Na výstavě je k vidění třeba i idylický snímek, který mohl být před více než půl stoletím pořízen v jakémkoliv malém, venkovském městě tehdejšího Českoslove­nska. Zachycuje však Břevnov, v té době již nikoli samostatné město, ale 40 let součást metropole.

Dnes nevídanou podívanou nabízí mimo jiné též pohled na Husův pomník s požární nádrží. Ta řadu let připomínal­a temné roky německé okupace a protektorá­tu. Stavební čety ji vykopaly roku 1943 coby součást příprav na letecké útoky na Prahu. Za Šalounovým pomníkem kazatele ovšem nádrž přečkala válku až do počátku 70. let.

Reportážní snímky zvou i na dnes takřka neznámé slavnosti. Třeba kdysi tradiční Den tisku, rozhlasu a televize v holešovick­ém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka, nynějším Výstavišti. Ten nabízel i takové atrakce jako četbu aktuálního tisku, a to zdarma.

Obrázky připomínaj­í i zimy, bohaté na sníh a mráz, kdy se smíchovské svahy Kinského zahrady proměnily v sáňkařskou dráhu a na Vltavě pod Vyšehradem se proháněli bruslaři. V létě zástupy Pražanů chtivých slunce a vody mířily na Slovanskou plovárnu před Mánesem.

Od uhlířů po Wericha

Snímky představuj­í i metropoli v době před otevřením metra. Třeba na příkladu trolejbusu linky 54, který vypověděl službu na Jungmanově náměstí. Odtlačit jej pomáhali dobrovolní­ci včetně příslušník­a Veřejné bezpečnost­i.

Šlo také o dobu profesí, dnes nevídaných – roznašeči uhlí plnili kotelny firem i sklepy Pražanů. Na konci 50. let bylo možné zahlédnout například poštovní vůz zapřažený za koně anebo v oblouku Karlova mostu dílnu jednoho z posledních soukromých řemeslníků, mistra bednářskéh­o. Dezortovy fotografie zachycují osobnosti dodnes známé. Třeba Jana Wericha na prknech divadla ABC. „Odhodlal jsem se jít s fotoaparát­em před pódium a Werich tehdy přerušil představen­í,“vzpomínal na okolnosti zrodu obrázku Jovan Dezort.

Výstava je v Muzeu hlavního města Prahy v ulici Na Florenci otevřena ode dneška do 26. dubna 2020. Navštívit ji můžete denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin.

 ?? Foto: Michal Krumphanzl, ČTK ?? Černobílá Praha Pozoruhodn­ý svět starých pražských zákoutí, obyvatel metropole i slavných tváří zachytil fotograf Jovan Dezort . Snímky představuj­e expozice v Muzeu hlavního města Prahy.
Foto: Michal Krumphanzl, ČTK Černobílá Praha Pozoruhodn­ý svět starých pražských zákoutí, obyvatel metropole i slavných tváří zachytil fotograf Jovan Dezort . Snímky představuj­e expozice v Muzeu hlavního města Prahy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia