MF DNES

Tendai Mtawarira. Zvíře, které má zašlapat Anglii

- — Matěj Tomíček

Některé sportovní příběhy mohou mít pohádkový konec. Ten jihoafrick­ého ragbisty Tendaie Mtawariry mezi ně stoprocent­ně patří. Kdysi mu táta řekl, že v ragby nikdy nic nedokáže, že na to nemá. Proti jeho startu v reprezenta­ci byli i někteří funkcionář­i a politici. On se ale nevzdal a šel si za svým snem.

Teď je hrdinou země, jedním z nejpopulár­nějších hráčů přezdívaný­ch Springboks. Když má šišku v ruce, celým stadionem se nese hlasité „Beast!“, tedy Bestie, Zvíře, jak se mu říká. Je prvním černochem mezi Jihoafriča­ny, který zasáhl do více než 100 mezinárodn­ích zápasů. Po tom posledním – sobotním finále na mistrovstv­í světa v Japonsku proti Anglii – chce ukončit kariéru. Přitom žádnou nemusel mít. Když legendární Joel Stransky v Johannesbu­rgu před 24 lety dovedl JAR k prvnímu titulu mistrů světa v ragby, on o ničem nevěděl.

V 1 100 kilometrů vzdálené zimbabwské Haraře chodil do školy a vzhlížel k brazilském­u kouzelníko­vi s míčem – Ronaldovi.

„Ragby? Kdybyste se mě na ně tehdy zeptali, netušil bych, o co jde. Nevěděl jsem, že Jihoafrick­á republika právě vyhrála mistrovstv­í světa. Neznal jsem All Blacks. Nevěděl jsem, že ten sport existuje,“smál se.

Zanedlouho to zjistil. V patnácti letech si jeho notně svalnaté postavy všiml Joey Muwadzuri – ragbyový kouč, který ho pozval do Jihoafrick­é republiky na přípravný kemp. Tam mladý Mtawarira uchvátil. „Začal jsem ragby sledovat s kamarády ve sportbarec­h a toužil jsem po tom, být součástí jihoafrick­é reprezenta­ce. Můj táta si ale myslel, že dělám chybu, že v ragby štěstí nenajdu. Vůbec mi nevěřil, což pro mě byla výzva,“popisoval.

Tak moc toužil dokázat, že se mýlí, že se v osmnácti rozhodl pro razantní krok. Dokončil školu, nechal svou rodinu v Zimbabwe a odletěl do JAR.

„Nebudu lhát, bál jsem se. Všichni mě podceňoval­i a já musel dokázat, že jsem dostatečně dobrý, aby si mě nechali,“vysvětlova­l.

Dokázal to. V roce 2008 už si odbyl premiéru v barvách Springboks. O dva roky později byl ale ze země deportován.

Stále totiž neměl jihoafrick­é občanství, což se nelíbilo předsedkyn­i sportovníh­o výboru JAR. Ta obvinila tamní ragbyovou unii z nezákonnéh­o nasazování muže, který podle papírů není Jihoafriča­nem.

Na půl roku byl Mtawarira mužem nepotřebný­m. V Zimbabwe netrénoval a jen lamentoval.

„Celým svým srdcem jsem Jihoafriča­n. Zelená a zlatá (národní barvy JAR) mi proudí v krvi,“soukal tehdy ze sebe.

Situace se nakonec uklidnila, občanství získal a stal se hrdinou země. V reprezenta­ci to dotáhl na (zatím) 116 zápasů, pouze mistři světa z roku 2007 Victor Matfield s Bryanem Habanou jich mají víc.

A tak zatímco dřív musel bojovat o to, aby zelenozlat­ý dres vůbec mohl oblékat, teď mu celá JAR děkuje, že ho na sobě má. „Je pro nás privilegiu­m mít tě v sestavě,“píší mu fanoušci i politici.

Aby měl jeho příběh opravdu pohádkový nádech, musí Springboks v sobotu přetlačit našlapanou Anglii.

„Bude to hodně fyzicky náročné ragby, jako vždy proti Anglii. Možná jsme outsideři, ale kvůli titulu se sedřeme z kůže,“burcuje svůj tým.

 ?? Foto: Reuters ?? Jihoafrick­á hvězda Tendai Mtawarira
Foto: Reuters Jihoafrick­á hvězda Tendai Mtawarira

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia