MF DNES

Talent bez limitů

Ve Škodě ho naučili, co se dalo, teď finský pilot Kalle Rovanperä (téměř jistě) přestoupí do WRC.

- Tomáš Železník reportér MF DNES na Katalánské rally

Učednická léta končí, nastal čas posunout se mezi „velké kluky“.

Český tovární tým Škoda Motorsport po dvou letech ztrácí finský rallyový supertalen­t. Kalle Rovanperä, který teprve na začátku října oslavil devatenáct­iny, míří z Fabie R5 o třídu výš, do vozu WRC. I když oficiální potvrzení schází, jeho přestup do Toyoty je považovaný za hotovou věc.

„O své budoucnost­i zatím nemůžu říct vůbec nic,“uvedl Rovanperä v cíli Katalánské rally, kde ukončil svůj letošní rok třetím místem. „Ale myslím, že po této sezoně jsem na změnu připraven,“dodal.

Podobně tajemný zůstal i šéf týmu Toyota Gazoo Racing Tommi Mäkinen. „Kalle je velmi rychlý. Nejsem si jistý, jestli je pro jeho další vývoj dobré zůstat ve voze R5,“prohlásil Fin a zároveň odmítl sdělit, jestli krajana angažoval.

Rovanperä je už v tak mladičkém věku mistrem světa. V automobilo­vých soutěžích je to hodně nezvyklé, protože bez řidičáku to nejde. Letos ovládl kategorii WRC2 Pro, která je určená pro tovární piloty ve vozech R5. Pět startů z jedenácti proměnil ve vítězství a jen jednou vyšel bodově naprázdno.

„O jeho rychlosti od začátku nepochybov­al nikdo. Během posledních dvou sezon ale přišel na to, že v mistrovstv­í světa se musí jet hlavou a mít trošku pokory,“vysvětlil šéf továrního týmu Škoda Motorsport Michal Hrabánek.

Právě z těchto důvodů Rovanperä do Škodovky přišel. Aby se naučil, jak zvládat tlak, který působení v továrním týmu přináší.

Jak uspět na soutěžích, kde není nejrychlej­ší. Nebo jak upravit životosprá­vu, aby jej v autě nic netížilo. „Viděl, že za ním stojí celý tým, měl možnost hodně testovat, seznamovat se s autem, pracovat na fyzické i psychické přípravě,“shrnul Hrabánek. „Sám si je vědom, že čas strávený u nás není promarněný. Ví, že rallysport je komplexní disciplína.“

Sám jezdec jeho slova potvrzuje. Zároveň si netroufá odhadovat, která lekce byla nejdůležit­ější. „Byla jich spousta, těžko se vybírá jedna,“uvedl Rovanperä stručně jako na většinu jiných otázek.

Ze všeho, co dělá, je cítit, že rally je jeho životem. Poprvé o sobě dal vědět už v osmi. Na YouTube můžete najít záběry, jak v kombinéze a s helmou na hlavě řídí ve sněhu závodní speciál. Nebýt záběrů dovnitř vozu, ani byste nepoznali, že pilot je tak mladičký. Závodit, tehdy na uzavřené trati, začal ve dvanácti. V šestnácti se stal mistrem Lotyšska a o rok později už podepsal smlouvu v Mladé Boleslavi.

„Škoda o něj měla zájem a my jsme o ni taky stáli. Bylo to nejlepší řešení, aby si zvykl na atmosféru mistrovstv­í světa,“vysvětlova­l Kalleho otec Harri, sám bývalý skvělý pilot a vítěz jedné soutěže mistrovstv­í světa. Uplynulé dvě sezony jim daly za pravdu: „Tým pracoval skvěle, auto bylo vždy spolehlivé a rychlé. Byla to pro nás velká škola,“libuje si Kalle.

Zatím má za sebou jen jeden z mnoha kroků. Jeho závodnický vývoj pochopitel­ně stále nekončí. Naopak. Je příliš mladý na to, aby zvládl jezdit bez chyb. Ostatně to předvedl v úvodu letošní sezony. Pokud chce bojovat s nejlepšími, musí své kiksy co nejvíc eliminovat.

„Do své jízdy dává riskování, které jsme měli všichni, když jsme byli mladí. My starší u toho přece jen víc přemýšlíme,“popsal jej týmový kolega Jan Kopecký. „Za jeho výhodu považuju, že je to tvrdý bojovník, který se pokaždé pere až do konce.“

Každopádně Rovanperův posun o třídu výš představuj­e pro šampinát vzrušující výzvu. A taky nástup mládí. Většině jeho soupeřů je třicet a víc. To by ale nemělo vadit.

„Je mnohem vyspělejší než většina jeho vrstevníků,“tvrdí Hrabánek. „Má jasno, co chce dokázat. Je nadprůměrn­ě spolehlivý a zároveň charaktero­vě slušný. Spolupráce s ním je příjemná.“Je jasné, že čerstvého mistra světa Otta Tänaka, který míří do Hyundaie, nemůže v Toyotě nahradit. Tedy zatím. Ale co bude v dalších sezonách? „Věřím, že pokud na sobě bude dál pracovat, velkým mistrem světa se jednou stane,“naznačil Michal Hrabánek.

„Samozřejmě, že je to můj cíl,“prohlásil Rovanperä.

 ??  ??
 ??  ?? Devatenáct­iletý mistr světa Kalle Rovanperä je šampionem kategorie WRC 2 Pro. 2x foto: Škoda Storyboard
Devatenáct­iletý mistr světa Kalle Rovanperä je šampionem kategorie WRC 2 Pro. 2x foto: Škoda Storyboard
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia