MF DNES

Extraligov­é výzvy legend: Přesvědčit, zlepšit, zvednout

- — Jan Daněk

Zásadně přispěli českému hokeji ke zlatým zážitkům. Jeden jako hlavní hvězda týmů. Druhý jako kapitán a později hlavní trenér.

A ačkoli včera Jaromír Jágr a Vladimír Růžička pobývali na opačných stranách, jejich aktuální úkoly v extralize zní v podstatě stejně: Přesvědčit, zlepšit, zvednout.

Růžička si svou prací musí získat hradecké fanoušky, kteří včera při jeho domácí premiéře paradoxně vřeleji vítali Jágra coby hosta.

Hrající šéf Kladna musí po porážce 1:2 v prodloužen­í o něco usilovněji dumat, jak opět nastartova­t skomírajíc­í Rytíře.

„Hokejově se můžeme měřit s kýmkoli, ale je na nás vidět nevyzrálos­t,“smutnil sedmačtyři­cetiletý Jágr.

Kladno prohrálo pátý duel v řadě, vytěžilo v nich jen dva body, mizerné skóre 9:21 a pouze bod ho dělí od dna extraligy.

Hradec s dozorující­m Růžičkou z devíti možných bodů získal šest. Šestapades­átiletého kouče přijali vlažně, alespoň ale nepískali a neprotesto­vali. Nejspíš je zklidnilo, že Růžička nevyšoupl ze střídačky oblíbeného Tomáše Martince, ale vytvořil s ním trenérský tandem.

Ani jeden z nich včera extraligov­é utkání před žurnalisty nehodnotil, místo nich dorazil na tiskovku jejich asistent Petr Svoboda. S Růžičkou kromě novinářů nepoklábos­il ani Jágr.

Naposledy se střetli před půl rokem v baráži. Jágr válel jako při báječných časech v NHL a Růžička si coby kouč zbídačenéh­o Chomutova po extraligov­ém sestupu posteskl: „Jarda byl ohromný faktor. Pořád to má v roce, má jedinečnou hlavu, je veliký a silný.“

Ofenzivní machr by se Růžičkovi hodil i do jeho současného výběru. Ačkoli se v Hradci rozkoukává, pozoruje ofenzivní soužení. V posledních dvou domácích duelech se Mountfield během základní hrací doby prosadil pouze jedinkrát, včera proti Kladnu přinesla hradecký triumf až čtyřicátá střela. „Velká mužstva si uhrají body, i když se jim nedaří a oni to dnes zvládli,“líčil Jágr.

On sám necelých 24 hodin po převzetí státního vyznamenán­í od prezidenta Zemana už třímal v rukách hokejku. „Kdybych mohl hrát jen hokej, nebavíme se upřímně jen o jednom bodu,“pronesl kladenský veterán. Síly mu ubrala i výprava do Las Vegas, kam se v polovině října vydal kvůli zelené kartě a za sponzory. „Podobné akce jsou pro klub důležitějš­í než moje góly na ledě. Hráče musíš nějak zaplatit,“vysvětlova­l Jágr. „Jsem vyřízený. Jdeš někam, nechceš odmítnout fotku nebo podpis a zabere to pět hodin. Je to psychicky náročný, ale je to moje zodpovědno­st.“

Stejně jako Růžička se už musí těšit na příští týden a reprezenta­ční pauzu. Jágra čeká odpočinek, zato Růžička v Hradci bude mít konečně prostor na práci.

 ?? Foto: ČTK ?? Bod pro Kladno
Jágrovi Rytíři v Hradci Králové vedli, nakonec padli v prodloužen­í.
Foto: ČTK Bod pro Kladno Jágrovi Rytíři v Hradci Králové vedli, nakonec padli v prodloužen­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia