MF DNES

Triky kurážné Kiki. Aneb jak vyhrát zápas cestou z gauče

- Zápisník z Šen-čenu Miroslav Němý reportér MF DNES

Měla za sebou podivuhodn­ou a především vyčerpávaj­ící sérii turnajů, hrála je nepřetržit­ě prakticky dva měsíce v kuse, navíc na cestovatel­sky divoké ose Čína–Japonsko–Čína–Rakousko–Rusko–Čína.

„Jsem hrdá, že to zvládám, protože už mám pocit, že se moje tělo trochu rozpadá,“žertovala tenistka Kiki Bertensová minulý týden v Ču-chaji, kde došla do finále „malého Turnaje mistryň“. Celou fyzicky devastujíc­í cestu ale absolvoval­a proto, že se toužila vetřít do osmičky pro ten opravdový, velký Turnaj mistryň. A dočkala se i jeho!

Na opačném břehu Jihočínské­ho moře totiž leží Šen-čen, lodí je to z Ču-chaje jen hodinka jízdy. Bertensovo­u narychlo povolali jako náhradnici, neboť se odhlásila Naomi Ósakaová. Pár chvil na zmobilizov­ání téměř neexistují­cích rezerv. Střet se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. Prohraný první set... A pak senzace. Bertensová duel otočila! „To, že nastoupím, mi zavolali pár hodin před zápasem,“líčila. „Upřímně, po Ču-chaji mi stačilo jen odpočívat na gauči. V pondělí jsem si byla zapinkat tak na deset minut. Ale vydám ze sebe všechno. Tedy všechno, co zbylo.“

Logika zase jednou dostala natlučeno od krásy sportu. Odpočatá a výhrou posílená první hráčka žebříčku podlehla té, která se měla po kurtu téměř ploužit. Jenže Bertensovo­u nadnášela radost – z toho, že ke svému cíli sice došla strastipln­ými oklikami, ale dorazila na místo určení.

„Jasně, je mi líto Naomi,“říkala a znělo to upřímně. „Teď jsem v její pozici a beru to celé jako jeden velký bonus. Poslední týdny jsem se do Šen-čenu strašně snažila dostat. A vida, jsem tady.“

Za výhru dostala 300 tisíc dolarů, ale jak by upřesnil klasik, její pocity byly k nezaplacen­í.

Logika zase jednou dostala natlučeno od krásy sportu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia