MF DNES

Den volna na Dušičky? Spíš ne, říkají Češi

-

Památka zesnulých je svátek se staletou tradicí a někomu by se mohlo zdát, že v moderní české společnost­i, kde je věřících jen zlomek, už ztrácí na důležitost­i. Ovšem výsledky výzkumu agentury STEM/MARK ukazují opak.

Podle 83 procent dotázaných mladších 59 let jsou Dušičky pro Čechy stále důležité a patří i do dnešní doby. Nicméně polovina veřejnosti nepovažuje Dušičky ani svátek Všech svatých, který jim předchází, za natolik důležité, aby byly státem uznaným svátkem, tedy dnem volna.

Tradici Dušiček pak častěji dodržují lidé na Moravě než v Čechách. Na Moravě v tomto období vzpomíná na zemřelé podle průzkumu 88 procent lidí, v Čechách je to 77 procent a v Praze 70 procent lidí.

Svátek a den volna? Spíš ne

Se zavedením zákonného svátku na den Památky zesnulých by souhlasilo jen 25 procent dotázaných. Podle deseti procent by měl být státním svátkem 1. listopad, kdy se slaví svátek Všech svatých. Ten je podle katolickéh­o pojetí společnou slavností lidí, kteří už vstoupili do nebe a jsou spojeni s Kristem, který svou smrtí a zmrtvýchvs­táním nebe otevřel.

Že se v první listopadov­ý den tento církevní svátek slaví, ví ale jen 15 procent dotázaných. Známější je spíše na venkově a mezi vysokoškol­áky. Přitom do roku 1948 byl v Českoslove­nsku svátek Všech svatých státním svátkem a v řadě evropských zemí včetně Slovenska a Polska je tomu tak dodnes.

Naproti tomu téměř každý (99 procent dotázaných) zná podle průzkumu anglosaský Halloween, který je spojen s posledním říjnem.

Téměř polovina dotázaných některý z halloweens­kých zvyků v Česku i udržuje, nejčastěji je to vyřezávání dýní. V porovnání s průzkumem z roku 2015 se popularita této tradice u nás zvýšila, před čtyřmi lety ji dodržovalo 30 procent lidí. Naopak o 13 bodů na 53 procent ubylo odpůrců slavení Halloweenu.

Při příležitos­ti Dušiček se v řadě případů prodlouží otevírací doby hřbitovů.

Například ty pražské budou moci lidé od 1. do 3. listopadu navštívit až do 18.00 hodin. „Do večerních hodin zůstane po tyto dny otevřených všech 29 hřbitovů, které spravuje metropole,“uvedl včera mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

V sobotu od pěti hodin odpoledne pak bude kardinál Dominik Duka sloužit slavnostní bohoslužbu věnovanou památce zemřelých v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

Od třetí hodiny odpolední se uskuteční vzpomínkov­á mše v kapli sv. Václava na vinohradsk­ém hřbitově a ve stejný čas dušičková pobožnost na Olšanských hřbitovech u centrálníh­o kříže.

Pod zvýšeným dohledem

Po celý víkend budou také policisté dbát na zvýšenou bezpečnost nejen na silnicích. „O víkendu, na jehož část připadá také oslava Památky zesnulých, posílí policisté v rámci bezpečnost­ních opatření nejen dohled na silnicích, ale také dohled nad veřejným pořádkem a bezpečnost­í,“uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský. (tho, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia