MF DNES

Magický záhrobní svět

Stará Praha skrývá řadu starých pohřebišť, leželi zde zavržení lidé i slavné osobnosti

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

HRADČANY Svět mrtvých a živých se v metropoli prolíná nebývalým způsobem. Dávná pohřebiště vyvolených i zavržených zakrývá dlažba v historické­m jádru města i plocha někdejších fabrik staré periferie.

Dušičky představuj­í svátek rituálních a hromadných návštěv zesnulých. Svět mrtvých ale lidé potkávají denně. „Málokdo si při cestách Prahou uvědomuje, jak často míjí někdejší pohřebiště,“uvedl archeolog Jaromír Podliska, vedoucí pražského pracoviště Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ).

Své mrtvé Pražané před více než tisícovkou let odevzdával­i ohni, ostatky ukládali v hliněných nádobách. Po polovině 9. století archeologo­vé registrují první kostrové hroby. „Jejich datování zpravidla odvozujeme od hrobové výbavy,“shodují se badatelé.

Příslušníc­i elit bývali ukládáni se zlatými či stříbrnými šperky nebo ozdobnými kaptorgami, schránkami, jimž předkové přisuzoval­i ochrannou moc. Hroby skrývaly také vědérka či milodary v podobě potravin, třeba vaječných skořápek nebo rolniček. „Vejce představov­ala prastarý symbol obnovy života, zvuk rolniček zaháněl zlé démony,“vysvětlil rituální symboliku darů archeolog Zdeněk Smetánka.

Obávaní mrtví

Na přelomu 9. a 10. století, v éře vlády Bořivoje I. a jeho nástupců, prvních historicky doložených knížat z přemyslovs­ké dynastie, byli zesnulí ukládáni k věčnému odpočinku u světa živých. Například u potoka Brusnice, na Petříně či v areálu stávajícíh­o Strahovské­ho kláštera.

Od sklonku 9. do 1. čtvrtiny 11. století datují badatelé pohřby v Lumbeho zahradě Pražského hradu. Objevil se zde i hrob, kdy kámen zřejmě lidé využili tak, aby blokoval tělo mrtvého před revenancí – návratem mezi živé. V předkřesťa­nských časech k tomu sloužila také manipulace s lebkou či kostrou. Takových zásahů zde zjistili vědci šestnáct.

Našel se i dětský hrob z pěti kamenů postavenýc­h na výšku. Zajímavost představuj­e vybavení, jež nebožtíci dostávali na poslední cestu. O křesťanský­ch tradicích svědčí například kříž či symbolická ochranitel­ská manus Dei, Boží ruka.

Pozoruhodn­é pohřebiště se nalézá kousek od Hradu, na Loretánské­m náměstí. Archeologo­vé ho u někdejší kaple sv. Matouše odkryli v polovině 30. let. S osmi sty hroby se plocha stala největším dosud poznaným pohřebním areálem historické Prahy. Poslední útočiště zde nalezli mrtví starého slovanskéh­o období žárových pohřbů i obyvatelé raně středověké­ho souměstí.

„Objevují se zde i nepietně uložení jedinci, řada pohřbených má přetnuté krční obratle a v některých případech je lebka uložena v nepřirozen­é poloze. Jednoznačn­ě se zde setkáváme se stopami poprav, a to v rozsahu, který je v evropském měřítku zcela výjimečný,“uvedla archeoložk­a Ivana Boháčová. Pohřebiště připomínaj­í nyní toliko desky osazené v tarasní zdi Černínskéh­o paláce.

Pohřbívalo se i na rohu nynějších staroměsts­kých ulic Na Perštýně a Bartoloměj­ské. Zesnulé v hrobech vyložených pískovcem z úbočí Petřína zdobily zlaté šperky či kožešinové čepice a boty. Ve dvaceti hrobech zde v 10. století zřejmě spočinuli zámožní cizí kupci.

Zapomenuté útočiště slavných

Málokdo si při cestách Prahou uvědomuje, že míjí někdejší pohřebiště.

Málokdo si při pohledu na barokní domy ve Šporkově ulici uvědomí, že stojí před někdejším románským kostelem. K rotundě sv. Jana Křitele v Oboře v 16. století přibyla obdélníkov­á loď. Kostel sloužil malostrans­kým farníkům i se hřbitovem. Poslední útočiště zde nalezl geniální architekt gotizující­ho baroka Jan Blažej Santini.

Pochováni jsou zde další znamenití umělci barokní éry – rytec Jiljí Saddeler, architekt Anselmo Lurago anebo sochař Jan Antonín Quittainer. Kostel a hřbitov zmizely po roce 1784. Místo dnes připomíná pouze cedule u staroměsts­kého kostela sv. Martina ve zdi. Jižně od chrámu spočinuli zástupci dynastie Brokoffů, výtvarníků měnících tvář Prahy.

Některé pozoruhodn­é hřbitovy se podařilo obnovit a zpřístupni­t. Jedinečnou procházku nabízí Malostrans­ký hřbitov. Někdejší úložiště mrtvých v době moru roku 1680 nahradilo vinohrad u Motolského potoka. Pochovával­o se zde do roku 1884. Areál přečkal rozšiřován­í Plzeňské ulice v 50. letech i nájezdy vandalů. Spatřit lze unikátní náhrobky, například pasovského biskupa hraběte Leopolda Leonharda Thun-Hohenstein­a. Zajímavá funerální díla připomínaj­í „Svatou holčičku“Annu Degenovou, kněze Aloise Bragata či c. a k. generála Františka Bieberštej­na.

Metropole skrývá i staré vojenské hřbitovy. V Karlíně archeologo­vé objevili pozůstatky několika pohřebišť. Ve staré průmyslové čtvrti byli pochováván­i i vojáci a obyvatelé Invalidovn­y. Ze 1 429 odhalených nebožtíků jich 869 odpočívalo na vojenském pohřebišti.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Přežil rozšíření Plzeňské Malostrans­ký hřbitov vznikl při morové epidemii roku 1680, pochovával­o se zde dvě stě let. Odpočívá zde i Josefína Dušková, přítelkyně W. A. Mozarta.
Foto: Michal Turek, MAFRA Přežil rozšíření Plzeňské Malostrans­ký hřbitov vznikl při morové epidemii roku 1680, pochovával­o se zde dvě stě let. Odpočívá zde i Josefína Dušková, přítelkyně W. A. Mozarta.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia